Pereiti į pagrindinį turinį

Ukrainoje bandymus įvykdę Lietuvos gamintojų dronai bus siunčiami kariaujančiai šaliai

2024-08-07 11:26 diena.lt inf.

Penkių Lietuvos gamintojų koviniai dronai įvykdė Ukrainos gynybos ministerijos testus fronto sąlygas atitinkančioje aplinkoje ir bus siunčiami į Ukrainą, trečiadienį paskelbė Krašto apsaugos ministerija (KAM).

P. Peleckio / BNS nuotr.

Anot ministerijos, šie testavimai buvo organizuojami tam, kad Ukraina galėtų atrinkti geriausiai ukrainiečių karių poreikius atitinkančius produktus.

Tai buvo antrasis bandymas, pirmojo testo lietuviški dronai neįveikė. KAM teigia, kad po pirmojo bandymo Lietuvos gamintojai patobulino dronus pagal ukrainiečių pateiktas pastabas.

„Ukrainiečiai dalijasi patirtimi apie dronų veikimą mūšio lauke, testuoja mūsų gamintojų dronus ir išsirinkę tinkamiausius, pasirašys sutartis su juos gaminančiomis įmonėmis. Tai – didžiulis paskatinimas ir nemenkas žingsnis mūsų dronų gamintojams, nes dronų technologijos ir pajėgumai – būtina sąlyga norint turėti modernias ginkluotąsias pajėgas“, – pranešime cituojamas ministras Laurynas Kasčiūnas.

Anot KAM, testavimui Į Ukrainą atvežti Lietuvos gamintojų dronai skyrėsi pagal savo technines savybes, komponentus, pasitelktas inovatyvias technologijas, Ukrainos kariuomenės atstovai įvertino pateiktus pavyzdžius ir parengė rekomendacijas.

Artimiausiu metu, atsižvelgiant į Ukrainos gynybos ministerijos atliktus vertinimus ir pateiktus siūlymus, testavimuose dalyvavę Lietuvos gamintojai bus kviečiami pateikti galutinius pasiūlymus, bus pasirašomos sutartys.

Ministerijos teigimu, šiuo metu numatyta paramai Ukrainai skirti Lietuvos gamintojų dronų už 5 mln.  eurų, be to, tokia pati įranga bus įsigyjama ir Lietuvos kariuomenės reikmėms. Tam ketinama išleisti iki 3 mln. eurų.

Gegužės pabaigoje Krašto apsaugos ministerija pristatė vadinamąją Lietuvos bepiločių orlaivių ekosistemą, kurioje be dronų operatorių kursų, numatytas dronų operatorių registras, paskatos Lietuvos bepiločių orlaivių gamintojams, finansavimas šio pajėgumo vystymui Šaulių sąjungoje, dronų būrelių steigimui.

Liepos pradžioje Gynybos resursų agentūra pasirašė sutartis dėl įvairių tipų dronų įsigijimo. Iš Latvijos bendrovės „Edge Autonomy“ ketinama įsigyti mažosios klasės žvalgybinių bepiločių orlaivių, iš Estijos gamintojų „Threod Systems“ sutarta įsigyti mini klasės žvalgybinių orlaivių.

Taip pat pasirašyta sutartis su „Deftools“ dėl mikro klasės (kvadrokopterių) bepiločių orlaivių pirkimo. Šių įsigijimų vertė – beveik 36 mln. eurų.

Anot ministerijos, didžioji dauguma dronų bus pristatyti dar šį rudenį, likę – 2025 metų pradžioje.

KAM teigia, kad pirkimai vykdomi skubos tvarka, siekiant kuo greičiau sustiprinti bepiločių orlaivių pajėgumą ir integruoti juos į Lietuvos kariuomenės pajėgumus.

Daugiau dėmesio bepiločiams orlaiviams Lietuvos krašto apsaugos sistema ėmėsi skirti po Rusijos invazijos į Ukrainą, šiame konflikte dronus intensyviai naudoja abi pusės.

Daugiau naujienų