Pereiti į pagrindinį turinį

Užfiksavo viesulus: rugsėjį Lietuvoje tai nėra labai įprastas reiškinys

2024-09-14 19:20 diena.lt inf.

Tautiečiams penktadienį pavyko užfiksuoti viesulus. 

„Penktadienis, trylikta, atnešė ne tik smarkesnio lietaus ir perkūnijos, bet ir viesulus. Šiaip jau viesulai virš sausumos Lietuvoje rugsėjį nėra labai įprastas reiškinys (kur kas dažniau pajūryje formuojasi vandens viesulai), tačiau kontrastingi orai ties šiltuoju atmosferos frontu leido užgimti rečiau pasitaikančiai stichijai. Tai patvirtina ir radarų atspindžiuose buvę raudoni atspalviai. Apie nuostolius neteko matyti jokios informacijos. Turbūt todėl, kad viesulas palietęs žemės paviršių buvo labai trumpai. Iš matomų vaizdų viesulo stiprumas galėjo siekti F0, t. y. silpniausia kategorija, – skelbiama feisbuko grupėje „Orai ir klimatas Lietuvoje“. – Dar vieną trumpai gyvavusį piltuvą Biržų rajone apie 18 val. užfiksavo dangaus fotografas Tadas Janušonis iš „Sky Chasers LT“. Patikrinus orų modelių skaičiavimus, nedidelė viesulo susidarymo tikimybė vis tik buvo teisingai apskaičiuota ties linija Kaišiadorys–Ukmergė–Kupiškis–Biržai. Bet viesulai tebėra mistiški. Kartais prie didelės tikimybės nieko niekur nebūna, kartais (kaip dabar) prie mažos tikimybė kažkas užsimezga, nors ir trumpam.“

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba prognozuoja, kad sekmadienio naktį daug kur, dieną vietomis, daugiausia Vakarų Lietuvoje, trumpas lietus. Naktį kai kur rūkas. Vėjas naktį šiaurės, šiaurės rytų, dieną rytinių krypčių, 6–11 m/s. Temperatūra naktį 12–17, dieną 21–26 laipsniai.

Pirmadienį lietaus tikimybė nedidelė. Vėjas šiaurės rytų, rytų, 5–10 m/s. Temperatūra naktį 12–17, dieną 22–27 laipsniai.

Antradienį be lietaus. Vėjas rytinių krypčių, 4–9 m/s. Temperatūra naktį 10–15, Kuršių nerijoje apie 17, dieną šils iki 22–27 laipsnių.

Trečiadienį nelis. Vėjas rytinių krypčių, 3–8 m/s. Temperatūra naktį 10–15, Kuršių nerijoje apie 17, dieną 22–26 laipsniai.

Kaip jau skelbta,  Rytų ir Vidurio Europą siaubia audra „Boris“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų