Pereiti į pagrindinį turinį

Teismas atsisakė nagrinėti A.Stancikienės skundą prieš Vyriausybę

2012-07-30 20:35
Teismas atsisakė nagrinėti A.Stancikienės skundą prieš Vyriausybę
Teismas atsisakė nagrinėti A.Stancikienės skundą prieš Vyriausybę / Šarūno Mažeikos (BFL nuotr.)

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) pirmadienį nutarė nepriimti nagrinėti Seimo narės Aurelijos Stancikienės skundo dėl Vyriausybės nutarimo dalies panaikinimo, nes tokios bylos nepriklauso administracinių teismų kompetencijai, pranešė teismas.

A.Stancikienė teismo prašė panaikinti Vyriausybės šių metų birželio 6 dieną patvirtintą Kuršių Nerijos nacionalinio parko tvarkymo plano dalį, susijusią su Preilos botelio statinių įteisinimu (legalizavimu).

Teismas nutarė, kad šis skundas nepriskirtinas administracinių teismų kompetencijai. Anot VAAT, ar Vyriausybės aktai neprieštarauja Konstitucijai arba įstatymams, sprendžia Konstitucinis Teismas.

Ši Vilniaus apygardos administracinio teismo nutartis per 7 dienas nuo jos nuorašo gavimo dienos gali būti skundžiama atskiruoju skundu Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui per Vilniaus apygardos administracinį teismą.

A.Stancikienė analogišką skundą buvo pateikusi ir Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui, tačiau šis iš karto jį persiuntė VAAT.

Anot Seimo narės, Vyriausybės sprendimas dėl Preilos botelio įteisinimo prieštarauja 2009 metų spalio 19 dienos Lietuvos apeliacinio teismo ir 2010 metų balandžio 28 dienos Lietuvos Aukščiausio Teismo nutartims bei 2006 metų kovo 14 dienos Konstitucinio Teismo nuostatai, kad „tokių teisės pažeidimų padariniai jokiais pagrindais ir jokiomis aplinkybėmis negali būti įteisinti (legalizuoti) vėliau priimtais kokių nors institucijų ar pareigūnų sprendimais“.

Parlamentarė įsitikinusi, kad Vyriausybės sprendimas taip pat prieštarauja tarptautiniam Lietuvos įsipareigojimui UNESCO, įtraukiant Kuršių neriją į Pasaulio paveldo sąrašą, skatina korupciją ir teisinį nihilizmą aukščiausiose valstybės institucijose, „per kurias būtų bandoma įteisinti teismų pripažintas neteisėtas statybas“.

Buvusi Kuršių nerijos nacionalinio parko (KNNP) direktorė teigė, kad nuo 2005 metų vykusiuose teisiniuose ginčuose dėl Preilos botelio statinių teisėtumo, visų trijų vyriausybių, įskaitant ir dabartinę Vyriausybę, atstovai palaikydavo prokuratūros reikalavimą griauti pastatus.

„Todėl galutinėje stadijoje Vyriausybės nenuoseklumas, pasireiškęs kaip noras įteisinti (legalizuoti) teismų neteisėtais pripažintus statinius, vertintinas kaip neracionalus valstybės resursų panaudojimas bei viešo intereso neapgynimas, ką savo nutartyje įžvalgiai pastebėjo ir Aukščiausiasis Teismas“, - tvirtino A.Stancikienė.

2010 metų balandžio 28 dieną Lietuvos Aukščiausiasis Teismas, nagrinėjęs Preilos botelio bylą, paskelbė, kad „detaliuoju planavimu ir jo pagrindu atliktomis statybomis, Kuršių nerijoje sukelta grėsmė šios teritorijos išlikimui ir išsaugojimui būsimoms kartoms“, „kad neteisėtomis statybomis esmingai pažeisti Kuršių nerijos nacionalinio parko teritorijos režimo principiniai tikslai ir nuostatos“, nusižengta Konstitucijos nuostatoms, jog privalu saugoti aplinką nuo kenksmingų poveikių, draudžiama ją niokoti.

Parlamentarė anksčiau yra pabrėžusi, kad į Vyriausybės argumentą, jog statybos Kuršių nerijoje vyko turint visus, nors ir neteisėtai išduotus leidimus, yra atsakęs Lietuvos Aukščiausiasis Teismas. Jis savo nutartyje nurodė, kad ir statytojai, ir trečiasis asmuo (bankas) negalėjo remtis vien išduotais leidimais, bet „turėjo atlikti numatomų statybų santykio su teisės aktuose nustatytais Kuršių nerijos nacionaliniam parkui taikomo teisinio režimo paskirtimi, tikslais ir apribojimais vykdyti statybų plėtrą analizę“.

Birželio 6 dieną Vyriausybė patvirtino KNNP tvarkymo planą. Pagal jį, iš galimai neteisėtai pastatytų 40 objektų UNESCO saugomoje Kuršių nerijoje numatoma nugriauti penkis. Kitus statinius siūloma tobulinti, pritaikant prie rengiamo KNNP tvarkymo plano.

Tarp planuojamų griauti pastatų nėra Preilos botelio, nors Lietuvos Aukščiausiasis Teismas 2010 metų balandį įpareigojo įmonę „Sabonio klubas ir partneriai“ per pusę metų nugriauti 14 neteisėtai pastatytų botelių, tačiau tai nepadaryta iki šiol.

Po šio Vyriausybės nutarimo A.Stancikienė paliko premjero Andriaus Kubiliaus vadovaujamą valdančiąją Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų