Pereiti į pagrindinį turinį

Vokiečių palydovas ROSAT kirto Žemės atmosferą

2011-10-23 15:59
Vokiečių palydovas ROSAT kirto Žemės atmosferą
Vokiečių palydovas ROSAT kirto Žemės atmosferą / Analytical Graphics, Inc. iliustr.

Vokiečių palydovas ROSAR nukrito į Žemę po daugiau kaip dešimtmečio "klajojimo" Žemės orbitoje. Mokslininkai dar aiškinasi jo tikslią kritimo vietą.

2,7 tonos sveriantis palydovas įėjo į Žemės atmosferą spalio 23 d. naktį tarp 3 val. 45 min. ir 4 val. 15 min. Lietuvos laiku.

„Šiuo metu dar nėra jokių patvirtintų pranešimų apie nuolaužas pasiekusias Žemę“, - teigiama Vokietijos aerokosmoso agentūros išplatintame pranešime.

Vokiečių ir NASA mokslininkai prieš tai prognozavo, kad Žemę galėtų pasiekti apie 30 stambių stiklo ir keramikos nuolaužų, sveriančių iki 1,7 tonų. 

Sprendžiant iš paskutinių duomenų, manoma, kad „kosmoso šiukšlės“ galėtų pasklisti 80 km ilgio linijoje.

dlr.de iliustr.

Palydovas ROSAT buvo paleistas 1990 m. ir vykdė kosmoso rentgeno spinduliuotės tyrimus. 1999 m. įvyko gedimas: palydovo kompiuteris sugedo ir rentgeno sensorius atsuko tiesiai į Saulę. Šie nepataisomai sugedo, palydovas buvo nurašytas ir nevaldomas skriejo Žemės orbitoje.

Tai jau antras palydovo kritimas per pastarąjį mėnesį. Rugsėjo 24 d. į Žemę nukrito 6,5 tonos sveriantis NASA palydovas UARS. Palydovas nukrito beveik negyvenamoje Ramiojo vandenyno dalyje ir žalos nepadarė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų