Pereiti į pagrindinį turinį

Agentų nevaržė sienos ir įstatymai

2008-11-11 09:00

Slapti kovotojai su terorizmu veikė ir tebeveikia visame pasaulyje. Per pastaruosius ketverius metus, anot dienraščio "The New York Times", JAV surengė maždaug dešimt slaptų operacijų užsienyje.

Laikraščio, cituojančio aukštų pareigūnų žodžius, žiniomis, tokie reidai, kaip neseniai surengtas Sirijoje, buvo sankcionuoti 2004 m. Anuomet Pentagonui vadovavęs gynybos sekretorius Donaldas Rumsfeldas leido JAV kariams smogti numanomoms teroristų slėptuvėms bet kurioje pasaulio vietoje. Kariams net nereikia gauti pritarimo kiekvienai operacijai.

"The New York Times" žurnalistai teigia, kad įsakymą pasirašė D.Rumsfeldas, o patvirtino jį kadenciją baigiantis prezidentas George'as W.Bushas. Tačiau Pentagonas ir Baltieji rūmai išsisuko nuo komentarų šia tema.

Kaip pavyko sužinoti laikraščio žurnalistams, buvo sudarytas sąrašas šalių, kur galėjo veikti JAV kariuomenė ir slaptųjų tarnybų agentai. Manoma, kad sąraše yra nuo 15 iki 20 valstybių, tarp kurių Pakistanas, Sirija, Libanas ir kitos šalys.

Teigiama, jog kai kurios karinės operacijos buvo vykdomos su Centrine žvalgybos valdyba. Tačiau ne visos jos buvo itin sėkmingos. Dalį operacijų, anot dienraščio, teko atšaukti dėl įkalčių stokos, pernelyg didelės rizikos ar grėsmės diplomatiniams santykiams.

Pastaruoju metu JAV kariškiai ne kartą rengė reidus Pakistano ir Afganistano pasienyje. Spalį Vašingtonas buvo apkaltintas surengęs operaciją Sirijos rytuose.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų