Šaldytuose pusgaminiuose aptikta arkliena britams sukėlė šoką, o štai kazachai tik pirštus apsilaižytų. Jų šalyje arklienos vartojimas nėra tabu ir netrukus jie ketina nustebinti savo produkcija ES rinką.
Pirmauja meksikiečiai
Šioje Centrinės Azijos šalyje, kur tebegyvuoja klajoklių tradicijos, arklių mėsa – tai nacionalinis patiekalas. Jos kasmet pagaminama dešimtys tūkstančių tonų.
Nors kazachai vartoja arklieną jau ilgus šimtmečius, jie atsilieka nuo meksikiečių ir kinų. Bet tik Kazachstane yra išvestos specialios veislės arklių, skirtų skersti.
"Tokia arkliena tiesiog tirpsta burnoje, – Didžiosios Britanijos nacionaliniam transliuotojui BBC pasakojo 40-metis Olžasas Bekbulatovas. – Bent kartą per mėnesį perkame arklių mėsos. Su artimaisiais arba kaimynais susimetame ir perkame visą paskerstą arklį. Taip pigiau."
"Nepažįstu kazacho, nevalgančio arklienos. Tokių tikriausiai išvis nėra. Ką ten kazachai – rusai, kai ateina pas mane į svečius, pirmiausiai klausia, ar kazy bus?" – tęsė O.Bekbulatovas.
"Penki pirštai"
Kazy dešra gaminama prikemšant natūralią arklio žarną prieskoniais pagardinta arkliena. Manoma, kad tokia dešra stiprina organizmą. Kazachų sportininkai šio itin kaloringo produkto pernai ketino atsivežti į Londono olimpiadą, bet paskutinę minutę atsisakė tokių planų dėl galimų problemų muitinėje.
Arklių mėsos taip pat dedama į tradicinį kazachų patiekalą bešbarmaką – plonai iškočiotą tešlą su mėsos asorti.
"Dabar namie likę maždaug 5 kg arklienos. Einu, pasakysiu žmonai, kad pagamintų bešbarmako. Ir tu ateik, pirštus apsilaižysi", – BBC žurnalistą svetingai kvietė O.Bekbulatovas.
"Bešbarmakas" išvertus iš kazachų kalbos reiškia "penki pirštai" – šį patiekalą įprasta valgyti rankomis.
Mažiau cholesterolio
Oficialiais duomenimis, Kazachstane auginama daugiau nei 1,5 mln. arklių.
"Tikiu, kad laikui bėgant Kazachstano arkliena, turinti neprilygstamų skonio ir maistinių savybių, užims deramą vietą kaip eksporto prekė", – sakė Kazachstano gyvulininkystės ir pašarų gamybos mokslinių tyrimų instituto atstovas Grigorijus Sizonovas.
Anot jo, Kazachstano arkliena skiriasi nuo tos, kuri vartojama Europoje, nes jos riebalai nedidina cholesterolio kiekio kraujyje.
"Iš šių riebalų gaminama pusantros dešimties vaistinių preparatų. Tikiu, kad Vakaruose įvertins ir mūsų kazy. Mes galime gaminti arklieną bet kokio skonio pirkėjams", – tikino G.Sizonovas.
Atveria vartus į ES
Praėjusių metų pabaigoje Kazachstano bendrovė "Astana Agroprodukt" paskelbė kartu su Italijos "Naba Carni" kurianti bendrą arklių veisimo, skerdimo ir pirminio apdorojimo bendrovę.
Per susitikimą Kazachstano žemės ūkio ministerijoje Italijos delegacijos vadovas Antonio Rovida užtikrino, kad Italijos centrinė veterinarijos tarnyba pasirengusi suteikti Kazachstano arklienai visus reikiamus sertifikavimo dokumentus.
Per šį projektą Kazachstano arkliena netolimoje ateityje turėtų pirmą kartą pasiekti ES rinką.
Arklienos gamintojai (2009 m.)
Kinija – 168 tūkst. tonų
Meksika – 82 tūkst. tonų
Kazachstanas – 71 tūkst. tonų
Rusija – 49 tūkst. tonų
Argentina – 38 tūkst. tonų
Mongolija – 36 tūkst. tonų
Kur arkliena yra tabu
Arkliena gana populiari Prancūzijoje, Italijoje, Vokietijoje ir kitose Europos valstybėse, bet jos vartojimas yra tabu daugelyje anglakalbių šalių, tokiose kaip Didžioji Britanija, Airija, Jungtinės Valstijos ir anglakalbė Kanados dalis. Jos taip pat nevalgo čigonai, Brazilijos ir Indijos gyventojai, taip pat daugelis ispanų, nors jų šalis yra stambi tiek arklių, tiek jų skerdienos eksportuotoja.
Arabų šalyse arkliena yra makruh – valgyti ją leidžiama, bet nerekomenduojama. Žydams ši mėsa draudžiama dėl religinių motyvų.
Naujausi komentarai