Pereiti į pagrindinį turinį

Būsimojo japonų premjero Sh. Ishibos laukia dideli iššūkiai

2024-09-27 15:01 diena.lt inf.

Netrukus Japonijos ministro pirmininko pareigas pradėsiančiam eiti politikos veteranui Shigeru Ishibai teks susidurti su dideliais iššūkiais bandant įveikti valdančiąją partiją apėmusias negandas ir neleisti opozicijai pasinaudoti neseniai kilusiais korupcijos skandalais.

Shigeru Ishiba
Shigeru Ishiba / Scanpix nuotr.

Sh. Ishiba jau seniai yra populiarus tarp rinkėjų, tačiau jam dažnai sunkiai sekėsi pelnyti savo savo konservatyvių Liberalų demokratų partijos (LDP) kolegų paramą.

Kadangi aštriai kritikavo griežtą buvusio ministro pirmininko Shinzo Abe politiką, kai kurių partijos narių akyse jis ilgą laiką buvo laikomas autsaideriu. Jo laimėjimas penktadienį vykusiuose rinkimuose į valdančiosios partijos vadovus laikomas svarbia pergale Sh. Ishibai. Tai taip pat gali reikšti pertrauką po ištisų metų Sh. Abe įtakos partijai net ir po to, kai 2022 metais jis buvo nužudytas.

Kai kurie analitikai mano, kad Sh. Ishiba buvo pasirinktas ne tiek dėl savo politinių pažiūrų, kiek dėl savo centristo, galinčio atremti liberalesnės pagrindinės opozicinės partijos iššūkius, įvaizdžio.

Tai buvo penktasis 67-erių buvusio bankininko bandymas kandidatuoti į partijos lyderius. Kiek anksčiau Sh. Ishiba nurodė, kad tai bus paskutinis jo mėginimas.

Sh. Ishiba pirmą kartą į parlamentą buvo išrinktas 1986 metais, paveiktas visuomenėje populiaraus dabar jau mirusio ministro pirmininko Kakuei Tanakos. Jis ėjo gynybos ministro, žemės ūkio ministro ir kitas svarbias pareigas ministrų kabinetuose, taip pat buvo LDP generalinis sekretorius valdant Sh. Abe.

Dabar jo partija, matyt, tikėsis, kad jis pasinaudos savo patirtimi, stabilumu ir kompetencija, kad įveiktų pagrindinę opozicinę Japonijos Konstitucinės demokratijos partiją, kuri savo naujuoju vadovu neseniai išsirinko buvusį ministrą pirmininką Yoshihiko Nodą, veteraną, garsėjantį įkvepiančiomis kalbomis.

Tokijo universiteto politikos profesorius Yu Uchiyama sakė, kad partijos, norėdamos laimėti rinkimus, paprastai atlieka centristinius poslinkius, todėl Sh. Ishiba gali gerai pasirodyti būsimoje kovoje su opozicijos lyderiu.

Gynybos politikos ekspertu laikomas Sh. Ishiba siūlė sukurti NATO karinio aljanso Azijos versiją ir lygiavertiškesnį bei abipusiškesnį Japonijos ir JAV saugumo aljansą, įskaitant Japonijos savigynos pajėgų bazes Jungtinėse Valstijose.

Sh. Ishiba taip pat remia Taivano demokratiją.

Be kita ko, jis pažadėjo siekti didesnės įvairovės ir lyčių lygybės. Jis pritaria XIX amžiaus civilinio kodekso, pagal kurį susituokusios poros turi pasirinkti vieną iš dviejų pavardžių, pakeitimui. Dėl to dauguma moterų priima vyro pavardę. Dėl LDP pasipriešinimo šio kodekso peržiūrėjimas dešimtmečius buvo stabdomas.

Neseniai Tokijuje pasakytoje kalboje Sh. Ishiba teigė, kad japonės yra vienos iš trumpiausiai miegančių moterų pasaulyje, nes joms tenka daug atsakomybės tiek darbe, tiek namuose. Jis sakė, kad dauguma vyrų, įskaitant ir jį patį, beveik nepadeda auginti vaikų ir tvarkytis namuose.

Sh. Ishiba taip pat pritaria tos pačios lyties asmenų santuokų įteisinimui.

Japonijoje jis yra žinomas kaip politikos „otaku“, arba „moksliukas“, ypač saugumo ir gynybos klausimais. Jis mėgsta animę, konstruoja karo laivų modelius ir klausosi aštuntojo ir devintojo dešimtmečių japonų popmuzikos dainų. Jis sako, kad jo mėgstamiausias maistas yra kario ryžiai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų