Pereiti į pagrindinį turinį

Cheminių ginklų misijos Sirijoje vadove oficialiai paskirta S. Kaag

2013-10-17 08:58
BNS inf.
AFP nuotr.

Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki-moonas (Ban Kimunas) trečiadienį oficialiai paskyrė Artimųjų Rytų ekspertę Sigrid Kaag (Sigrid Kag) vadovauti komandai, kuriai yra pavesta sunaikinti Sirijos cheminius ginklus, ir paskelbė apie suintensyvintas pastangas lapkričio viduryje surengti taikos konferenciją dėl Sirijos.

JT vadovas su olande S.Kaag pasirodė netrukus po to, kai organizacijos atstovas Martinas Nesirky (Martinas Nesirkis) paskelbė apie jos paskyrimą ir oficialų JT bei Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW) jungtinės misijos, kuriai ji vadovaus, įsteigimą.

Misijos tikslas - iki 2014 metų vidurio sunaikinti Sirijos cheminių ginklų atsargas, visus cheminių ginklų pirmtakus ir įrangą cheminiams ginklams gaminti.
"Neturime iliuzijų dėl laukiančių iššūkių, - sakė generalinis sekretorius. - Situacija Sirijoje lieka pavojinga ir neprognozuojama. Reikia visų šalių Sirijoje bendradarbiavimo".

JT ir OPCW misijos pirminė grupė jau yra Sirijoje ir apsilankė mažiausiai 11-oje iš maždaug 20 objektų, kuriuose, kaip Sirija deklaravo, yra jos cheminių ginklų arba su jais susijusios įrangos bei žaliavų. M.Nesirky sakė, kad jungtinė misija buvo oficialiai įsteigta trečiadienį ir kad JT bei OPCW įkūrė specialius fondus jai finansuoti.

S.Kaag, kuri puikiai kalba arabiškai ir kuri buvo JT plėtros programos administratoriaus pavaduotoja, sakė, kad jaučiasi pagerbta ir susikuklinusi, jog ją išrinko "šiai labai sudėtingai ir sunkiai užduočiai". Ji sakė, kad penktadienį vakare išvyks į Hagą, kur yra OPCW būstinė, susitikti su šios organizacijos generaliniu direktoriumi Ahmetu Uzumcu (Achmetu Iziumdžiu) ir kad prašys jo konsultacijų bei patarimų.

S.Kaag taip pat koordinuos tarptautinę pagalbą, kurios reikės siekiant užbaigti Sirijos cheminių ginklų likvidavimą, sakė Ban Ki-moonas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų