Pereiti į pagrindinį turinį

„Greenpeace“: Rusijos areštuoti aktyvistai perkelti į kitą vietą

2013-11-11 08:56 diena.lt inf.
Reuters nuotr.

Rusija pirmadienį perkėlė sulaikytus „Greenpeace“ aktyvistus iš šiaurėje esančio Murmansko į kitą miestą, pranešė tarptautinis ekologinis judėjimas.

Jo žiniomis, protesto akcijoje prieš naftos gavybą Arktyje dalyvavusio laivo įgula buvo įsodinta į traukinį, vykstantį į Sankt Peterburgą.

28 aktyvistai ir du žurnalistai, kurie buvo areštuoti rugsėjį, kai protestavo prieš naftos žvalgymą Barenco jūroje, 5 val. ryto (3 val. Lietuvos laiku) išvyko iš centro, kuriame buvo laikomi, ir šiuo metu yra traukinyje, nurodė „Greenpeace“ atstovė spaudai.

Tarp areštuotų laivo „Arctic Sunrise“ įgulos narių yra 26 užsieniečiai iš 18 valstybių. Šie žmonės buvo areštuoti ir apkaltinti piratavimu bei chuliganizmu po to, kai pamėgino patekti į Rusijos valstybinei energetikos įmonei „Gazprom“ priklausančią naftos platformą.

Pasak „Greenpeace“ , šaltiniai diplomatiniuose sluoksniuose praneša, kad visi 30 aktyvistų perkeliami į Sankt Peterburgą, esantį už maždaug pusantro tūkstančio kilometrų nuo Murmansko uostamiesčio.

Murmanske, kuris yra vienas šiauriausių Rusijos miestų, žiemą būna poliarinė naktis, kai temperatūra nukrenta iki minus 30 laipsnių Celsijaus.

Keli aktyvistai, protestuodami prieš naftos gavybą Arktyje, rugsėjo viduryje pamėgino užkopti ant energetikos milžinei „Gazprom“ priklausančios naftos platformos Pečioroje Barenco jūroje.

Rugsėjo 19 dieną rusų pareigūnai įlipo į laivą ir nuplukdė jį į Murmanską. „Greenpace“ tvirtina, kad pareigūnai neturėjo teisės sulaikyti su Olandijos vėliava plaukiojantį laivą, kuris tuo metu buvo tarptautiniuose vandenyse.

Rusų pareigūnai iš pradžių apkaltino aktyvistus neteisėtais tyrimais, tačiau vėliau pateikė jiems kaltinimus dėl piratavimo. Po kiek laiko jie kaltinimus piratavimu pakeitė į kaltinimus chuliganizmu. Už tai aktyvistams gresia iki septynerių metų kalėjimo.

Tuo tarpu „Greenpeace“ tvirtina, kad kaltinimai piratavimu oficialiai nebuvo panaikinti.

Praėjusį mėnesį rusų pareigūnai taip pat nurodė, kad laive buvo draudžiamų medžiagų, tokių kaip džiovintos aguonų dėžutės ir morfinas. „Greenpeace“ tai neigia.

Minėta platforma yra Rusijos ekonominėje zonoje Arktyje, tai savo ruožtu reiškia, kad dauguma Rusijos įstatymų ten negalioja.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų