Pereiti į pagrindinį turinį

Izraelio kariuomenė teigia aptikusi kol kas didžiausią „Hamas“ tunelį

2023-12-17 17:07

Izraelio kariuomenė sekmadienį pranešė aptikusi iki šiol didžiausią „Hamas“ tunelį Gazos Ruože, esantį vos už kelių šimtų metrų nuo pagrindinės sienos perėjos.

Scanpix nuotr.

Tunelis toks didelis, kad juo galėtų važiuoti nedidelės transporto priemonės, pakomentavo naujienų agentūros AFP fotografas, kuriam buvo leista į jį patekti.

Požeminis koridorius buvo dalis platesnio išsišakojusio tinklo, kuris driekėsi daugiau kaip keturis kilometrus ir buvo nutolęs per 400 metrų nuo Erezo sienos perėjos, teigiama kariuomenės pareiškime.

Anot Izraelio pajėgų, jo statyba kainavo milijonus dolerių ir užtruko ne vienus metus, o projektui vadovavo Mohamedas Yahya, „Hamas“ vado Yahya Sinwaro, kuris, kaip manoma, dirigavo spalio 7 d. išpuoliams, brolis.

Koridorių korpuse įrengtos drenažo sistemos, elektros, ventiliacijos, kanalizacijos ir ryšių tinklas, taip pat bėgiai.

Grindis sudaro kietas gruntas, sienos iš gelžbetonio, o įėjimas – metalinis cilindras su 1,5 cm (pusės colio) storio sienelėmis.

Izraelio kariuomenės paviešintoje filmuotoje medžiagoje, kurią, jos teigimu, nufilmavo „Hamas“, matyti į tunelį įvažiuojanti nedidelė statybinės technikos transporto priemonė, erdvus laikinas sandėlis, pripildytas surinkto betono, skirto sienoms iškloti, ir darbininkai, kasantys po žeme, pasitelkę paprastus mechaninius įrankius.

Izraelio kariuomenė pranešė radusi daug tunelyje saugomų ginklų, kuriuos buvo galima panaudoti per išpuolį.

„Hamas“ šiam projektui skyrė didžiulius išteklius, sakė kariuomenės atstovas spaudai pulkininkas leitenantas Richardas Hechtas, ir tai darė siekdama „tik vieno tikslo – pulti Izraelio valstybę ir jos gyventojus“.

„Hamas“ grupuotės prioritetas ir toliau yra atakos prieš Izraelio gyventojus, o ne parama Gazos Ruožo gyventojams“, – sakė jis.

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) dar kartą pažadėjo: „Mes kovosime iki galo. Pasieksime visus savo tikslus – sunaikinsime „Hamas“, išlaisvinsime visus įkaitus ir užtikrinsime, kad Gaza vėl netaptų terorizmo centru“.

Tačiau  į Tel Avivą atvykusi Prancūzijos užsienio reikalų ministrė Catherine Colonna (Katrin Kolona) vėl paragino Izraelį nedelsiant sudaryti ilgalaikes paliaubas Gazos Ruože, pabrėždama, kad „žūsta per daug civilių gyventojų“.

Prancūzija atskirai pasmerkė Izraelio bombardavimą, per kurį Gazos Ruože žuvo vienas jos užsienio reikalų ministerijos pareigūnas.

Jungtinės Karalystės užsienio reikalų ministras Davidas Cameronas (Deividas Kameronas) ir jo Vokietijos kolegė Annalena Baerbock (Analena Bėrbok) taip pat apgailestavo dėl didelio civilių aukų skaičiaus, tačiau teigė, kad dabar netinkamas laikas paliauboms, nes jos nebūtų tvarios.

„Raginimas dabar paskelbti visuotines ir neatidėliotinas paliaubas, tikintis, kad jos taps nuolatinės (...) ignoruoja, kodėl Izraelis yra priverstas gintis: „Hamas“ barbariškai užpuolė Izraelį ir iki šiol kasdien šaudo raketas žudyti Izraelio piliečius. „Hamas“ privalo sudėti ginklus“, – ministrai rašė bendrame laikraščio „Sunday Times“ straipsnyje.

Spalio 7 d. islamistų teroristų grupuotė surengė netikėtą išpuolį prieš pietų Izraelį, per kurį, naujausiais Izraelio duomenimis, žuvo apie 1 140 žmonių, daugiausia civilių, ir buvo paimta apie 250 įkaitų.

Atsakydamas į išpuolį, Izraelis nusprendė sunaikinti „Hamas“ ir, siekdamas šio tikslo, pradėjo nepaliaujamą Gazos Ruožo bombardavimą ir sausumos invaziją.

„Hamas“ kontroliuojama Gazos Ruožo sveikatos ministerija teigia, kad Izraelis per karą nužudė daugiau kaip 18 800 žmonių, daugiausia moterų ir vaikų.

Izraelio kariuomenės vadinamas „Gazos metro“, tunelių labirintas po pakrantės teritorija iš pradžių buvo sumanytas kaip būdas apeiti 2007 m. Izraelio ir Egipto blokadą. Po siena su Egiptu ir Sinajaus dykumos teritorijoje buvo nutiesti šimtai tunelių, kuriais žmonės, prekės ir ginklai galėjo patekti į Gazos Ruožą iš išorinio pasaulio.

Po 2014 m. karo su Izraeliu tunelių tinklas išsiplėtė, ir „Hamas“ ėmė dažnai naudotis juo kaip struktūra, palengvinančia raketų paleidimą.

Spalio 17 d. JAV Vest Pointo karo akademijos Šiuolaikinio karo instituto paskelbtame tyrime teigiama, kad yra 1 300 tunelių, besitęsiančių daugiau kaip 500 km (310 mylių).

Gruodžio pradžioje Izraelio kariuomenė pranešė aptikusi daugiau kaip 800 tunelių, iš kurių 500 sunaikino.

Praėjusią savaitę Izraelio žiniasklaidoje pasirodė pranešimų, kad kariuomenė svarsto galimybę užtvindyti „Hamas“ tunelių tinklą Viduržemio jūros vandeniu  ir kad jau atliko sėkmingus bandymus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų