Pereiti į pagrindinį turinį

J. Bidenas ir K. Starmeris aptars Kyjivo prašymą leisti naudoti tolimojo nuotolio ginklus

2024-09-13 08:51 diena.lt inf.

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) ir Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Keiras Starmeris (Kiras Starmeris) penktadienį tarsis, ar leisti Kyjivui naudoti prieš Rusiją tolimojo nuotolio raketas.

Joe Bidenas (kairėje) ir Keiras Starmeris (dešinėje)
Joe Bidenas (kairėje) ir Keiras Starmeris (dešinėje) / Scanpix nuotr.

Tai tikriausiai bus paskutinis šių lyderių susitikimas prieš JAV prezidento rinkimus, galinčius visiškai pakeisti Vašingtono politiką Ukrainos atžvilgiu.

Kyjivas spaudžia Vašingtoną ir Londoną panaikinti apribojimus amerikietiškų ir britiškų ginklų naudojimui, o Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas įspėjo, jog toks leidimas reikštų, kad NATO „kariauja“ su Maskva.

Britų žiniasklaida pranešė, kad J. Bidenas, kuris nenori išprovokuoti branduolinio konflikto, yra pasirengęs leisti Ukrainai išskleisti britiškas ir prancūziškas raketas naudojantis JAV technologija, bet ne pačias amerikiečių gamybos raketas.

Derybos rengiamos baigiantis J. Bideno kadencijai ir artėjant lapkričio rinkimams. Juose dėl JAV prezidento posto varžysis demokratė Kamala Harris (Kamala Haris) ir respublikonas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas).

D. Trumpas antradienį per debatus su K. Harris ne kartą atsisakė stoti kieno nors pusėn dėl Rusijos karo prieš Ukrainą, tik pareiškė: „Noriu, kad baras baigtųsi.“

K. Starmeris su J. Bidenu Ovaliajame kabinete susitiks 16.30 val. vietos (23.30 val. Lietuvos) laiku. Susitikimų su D. Trumpu ar K. Harris šiuo metu nenumatoma; abu politikai penktadienį dalyvaus rinkimų kampanijos renginiuose.

„Tai strateginiai susitikimai Ukrainai (...) ir Artimiesiems Rytams aptarti, tad tai vyks tuo strateginių diskusijų lygiu“, – ketvirtadienį sakė K. Starmeris.

Britų ministro pirmininko apsilankymas Baltuosiuose rūmuose bus antras nuo tada, kai jis liepą pradėjo eiti šias pareigas. Vizito metu taip pat bus siekiama išspręsti nuomonių skirtumus dėl Izraelio ir „Hamas“ karo Gazos Ruože.

Daugiau naujienų