Pereiti į pagrindinį turinį

J. Bidenas po pasikėsinimo į D. Trumpą: reikia sumažinti temperatūrą politikoje

2024-07-15 09:02

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) sekmadienį paragino amerikiečius „sumažinti temperatūrą“ politikoje po pasikėsinimo nužudyti jo politinį varžovą Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą).

Joe Bidenas
Joe Bidenas / Scanpix nuotr.

Tai buvo retas jo kreipimasis į tautą iš Baltųjų rūmų po to, kai per respublikono rinkiminį mitingą Pensilvanijoje nuaidėjus šūviams D. Trumpui buvo sužalota ausis, vienas žiūrovas žuvo, o dar du buvo sužeisti.

„Mano brangūs amerikiečiai, šįvakar noriu su jumis pasikalbėti apie būtinybę sumažinti temperatūrą mūsų politikoje“, – sakė J. Bidenas, kreipdamasis į tautą iš Ovalinio kabineto.

„Politika niekada neturi būti tiesioginis mūšio laukas, neduok Dieve, žudymo laukas“, – kalbėjo jis.

„Artėjant rinkimams, mūsų visų laukia išbandymų metas. Kuo didesnis statymas, tuo karštesnės aistros, – pridūrė jis. – Kad ir kokie stiprūs bebūtų, mūsų įsitikinimai niekada neturi peraugti į smurtą [...] Laikas atvėsti.“

„Mūsų visų atsakomybė tai padaryti“, – tęsė jis.

Per chaotišką ir šokiruojantį šeštadienio incidentą Pensilvanijos valstijos Batlerio mieste, kur vyko respublikono rinkiminis mitingas, D. Trumpui sužalota ausis.

Politika niekada neturi būti tiesioginis mūšio laukas, neduok Dieve, žudymo laukas.

78 metų buvęs prezidentas kruvinu veidu buvo skubiai nuvestas nuo mitingo scenos. Šaulys nukautas, o vienas renginio dalyvis žuvo, dar du žiūrovai buvo sunkiai sužeisti.

Pasikėsinimas sukėlė šoko bangą visame pasaulyje – daugybės šalių vadovai griežtai pasisakė prieš politinį smurtą ir išreiškė paramą nukentėjusiesiems.

20-metis šaulys Thomas Matthew Crooksas (Tomas Metjus Kruksas) buvo nukautas Slaptosios tarnybos agentų. Pareigūnai teigia, kad jo motyvai lieka neaiškūs.

FTB nurodė, kad tiria išpuolį kaip galimą vidaus terorizmo aktą ir tyrinėja Th. M. Crookso telefoną, kad išsiaiškintų, kokios ideologijos jis galėjo laikytis.

J. Bidenas, sakydamas vos trečią kalbą iš Ovalinio kabineto savo prezidentavimo metu, taip pat paminėjo 2021 metų sausio 6 dieną įvykusį D. Trumpą remiančių žmonių išpuolį prieš Kapitolijų kaip įrodymą, kad situacija tampa nebevaldoma.

„Negalime leisti, kad šis smurtas būtų normalizuotas“, – sakė 81 metų demokratas ir pridūrė, kad lapkričio 5 dieną vyksiantys rinkimai bus išbandymų metas Jungtinėms Valstijoms.

Trumpa, bet ryžtinga J. Bideno kalba praėjo be didesnių nesklandumų, nepaisant kelių ne taip ištartų žodžių. Demokratai atidžiai stebi prezidentą po prasto pasirodymo debatuose, vis didėjant susirūpinimui dėl jo amžiaus ir gebėjimo valdyti.

Raginimas laikytis vienybės

Pasikėsinimas į D. Trumpo gyvybę atvėrė tamsų naują jau poliarizuotos rinkimų kovos su J. Bidenu, kuris jį įveikė 2020 metais, skyrių.

Nepaisant aršaus priešiškumo, tiek J. Bidenas, tiek D. Trumpas ragino visuomenę nusiraminti po rimčiausio išpuolio prieš JAV prezidentą ar buvusį prezidentą per daugiau nei keturis dešimtmečius.

D. Trumpas pareiškė, kad „labiau nei bet kada anksčiau svarbu, kad mes būtume vieningi“ ir pridūrė, kad amerikiečiai neturėtų leisti „blogiui nugalėti“.

Daugelis respublikonų, kurie patys dažnai pozuoja su ginklais politinėse reklamose, tvirtino, kad demokratai propagavo kraštutinę retoriką, kuri esą išprovokavo šaudymą.

Prieš pat J. Bideno kalbą D. Trumpas nusileido Milvokyje, kur vyks Respublikonų partijos nacionalinis suvažiavimas. Šio renginio metu D. Trumpas bus oficialiai paskelbtas partijos kandidatu.

JAV Slaptoji tarnyba tvirtino, kad agentūra yra visiškai pasirengusi užtikrinti saugumą suvažiavime.

Akylo dėmesio agentūra sulaukia po įvykusio bandymo nužudyti D. Trumpą: svarstoma, kaip šaulys sugebėjo užlipti ant stogo maždaug 150 metrų nuo tos vietos, kur kalbėjo D. Trumpas, ir paleisti kelis šūvius.

FTB „žiūri į tai kaip į galimą vidaus terorizmo aktą“, sakė biuro kovos su terorizmu direktoriaus padėjėjas Robertas Wellsas (Robertas Velsas).

Manoma, kad per išpuolį panaudotą pusiau automatinį ginklą įsigijo šaulio tėvas, tačiau neaišku, kaip vaikinas prie jo priėjo. Tyrėjai šaulio automobilyje aptiko ir „įtartiną prietaisą“.

Tylus ir vienišas

Buvę Th. M. Crookso bendramoksliai apibūdino jį kaip tylų mokinį, kuris dažnai būdavo vienišas.

„Jis buvo tylus, bet iš jo tiesiog tyčiojosi. Iš jo labai tyčiojosi“, – žurnalistams sakė Jasonas Kohleris (Džeisonas Koleris), kuris sakė, kad lankė tą pačią vidurinę mokyklą kaip ir Th. M. Crooksas.

Šis pasikėsinimas gali dar labiau pakurstyti įtampą ir taip karštligiškoje kovoje dėl Baltųjų rūmų.

D. Trumpas neseniai buvo nuteistas baudžiamojoje byloje, o nekoks J. Bideno pasirodymas debatuose sukėlė Demokratų partijos baimę dėl jo amžiaus ir proto aštrumo.

Tikėtina, kad šaudymas suintensyvins abiejų kampaniją.

D. Trumpas ir jo šalininkai tikriausiai juo pasinaudos savo naratyvui prieš J. Bideną konstruoti.

J. Bidenas, atsiliekantis nuo D. Trumpo daugelyje apklausų, savo ruožtu turės sušvelninti respublikono kritiką.

Tačiau nors prezidentas pirmadienį atšaukė kelionę į Teksasą, vėliau šią savaitę jis surengs vizitą į svarbią rinkimams Nevados valstiją.

„Demokratija turėtų veikti taip, – sakė jis savo kreipimesi Ovaliniame kabinete. – Mes diskutuojame ir nesutariame.“

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)