Pereiti į pagrindinį turinį

V. Putinas reiškia abejones dėl Ukrainos rinkimų teisėtumo

2014-05-21 11:31
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / Reuters nuotr.

Putinas reiškia abejones dėl Ukrainos rinkimų teisėtumo

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį sakė, kad Rusijai bus sunku kurti santykius su Ukrainos lyderiais, atėjusiais į valdžią didėjant įtampai.

V.Putino pastabomis, išsakytomis žurnalistams per jo vizitą Kinijoje, tikriausiai siekiama priversti suabejoti sekmadienį Ukrainoje įvyksiančių prezidento rinkimų legitimumu.

Ukraina prieš rinkimų dieną stiprina saugumą

Ukrainoje daugiau kaip 55 tūkst. milicininkų ir 20 tūkst. savanorių turi užtikrinti, kad prezidento rinkimai šį sekmadienį vyktų sklandžiai nepaisant kruvino separatistų sukilimo šalies pramoniniame rytų regione.

Vidaus reikalų ministerijos Viešosios tvarkos skyriaus direktorius Andrijus Čalas pripažino, kad „Rusijos agresijos grėsmė ir separatistų veiksmai (šalies) rytuose“ kelia pavojų šiems pirmalaikiams rinkimams.

Sukilėliai rytiniuose Luhansko ir Donecko regionuose, kur dauguma gyventojų yra rusakalbiai, žadėjo sužlugdyti rinkimus ir siekti jų pripažinimo nepriklausomomis valstybėmis, kurios vieną dieną galėtų būti priimtos į Rusiją, taip, kaip kovo mėnesį buvo prijungtas Krymas.

Ukrainos parlamentas antradienį sutiko ateityje pateikti balsavimui taikinamąją priemonę, kuria būtų suteikta daugiau įgaliojimų regionams ir užtikrinta, kad teisė kalbėti rusiškai valstybinėse įstaigose būtų įrašyta į konstituciją.

Pagal šį neįpareigojamą memorandumą Kijevas turėtų atitraukti savo pajėgas iš Rytų Ukrainos, jei sukilėliai sudėtų savo ginklus.

Rusija trečiadienį pavadino šią priemonę vilčių teikiančiu, bet pavėluotu žingsniu, kuris atitinka Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijos (ESBO) siūlomą taikos planą.

JAV nemato Rusijos pajėgų didelio masto atsitraukimo nuo Ukrainos sienos

Jungtinės Valstijos pastebėjo tam tikrą Rusijos pajėgų judėjimą netoli Ukrainos sienos, bet nėra jokių didelio masto atsitraukimo ženklų, trečiadienį sakė JAV sausumos pajėgų sekretorius Johnas McHugh (Džonas Makhju).

„Kol kas žinome tiek, kad buvo tam tikro pajėgų judėjimo, bet negavau jokio patvirtinimo, nei per šaltinius Pentagone, nei per šaltinius NATO, kad buvo tų pajėgų didelio masto perdislokavimas (atitraukiant jas) nuo sienos“, – sakė J.McHugh spaudos konferencijoje, kurią surengė lankydamasis Estijoje.

J. Bidenas: Rusijos lauks griežtesnės sankcijos, jei bus kenkiama rinkimams Ukrainoje

Rusijai turi būti įvestos griežtesnės sankcijos, jei ji pakenks sekmadienį Ukrainoje numatytiems svarbiems prezidento rinkimams, trečiadienį Bukarešte pareiškė JAV viceprezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas).

„Jei Rusija kenks šiems rinkimams sekmadienį, turime išlikti ryžtingi, kad jai tektų mokėti didesnę kainą“, - sakė J.Bidenas žurnalistams po susitikimo su Rumunijos prezidentu Traianu Basescu (Trajanu Besesku).

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų