Pereiti į pagrindinį turinį

JAV paskelbė plataus masto sankcijas asmenimis ir bendrovėms, susijusioms su Rusijos karu

2024-08-23 19:58 diena.lt inf.

JAV penktadienį paskelbė plataus masto sankcijas beveik 400 asmenų ir bendrovių, susijusių su Rusijos karu Ukrainoje.

Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / freepik nuotr.

Apie tai paskelbta Ukrainos nepriklausomybės dienos išvakarėse.

JAV iždo, valstybės ir prekybos departamentų paskelbtais veiksmais papildoma Rusijai dėl jau trečius metus besitęsiančios invazijos nustatytų sankcijų virtinė.

„Rusija savo ekonomiką pavertė Kremliaus karinio pramoninio komplekso įrankiu“, – sakoma iždo sekretorės pavaduotojo Wally Adeyemo (Volio Adejemo) pareiškime.

Anot jo, JAV iždo departamentas „šiandienos veiksmais toliau įgyvendina prezidento (Joe) Bideno (Džo Baideno) ir jo kolegų iš Didžiojo septyneto (G-7) įsipareigojimus sutrikdyti Rusijos karinės pramonės bazės tiekimo grandines ir mokėjimo kanalus“.

Iždo departamentas paskelbė sankcijas ir Rusijoje, ir už jos ribų esantiems beveik 400 asmenų ir bendrovių, „kurių produktai ir paslaugos Rusijai leidžia palaikyti savo karo veiksmus ir vengti sankcijų“, rašoma pareiškime.

Tarp tų, kuriems paskelbtos sankcijos, yra 60 Rusijoje įsikūrusių gynybos ir technologijų įmonių, „labai svarbių Rusijos gynybos pramonės palaikymui ir plėtrai“.

Be penktadienį paskelbtų sankcijų, JAV prekybos departamentas pareiškė, kad imasi „agresyvių veiksmų“, siekdamas dėl „neteisėto Kremliaus karo prieš Ukrainą“ dar labiau apriboti Jungtinėse Valstijose pagamintų arba taip paženklintų prekių tiekimą Rusijai ir Baltarusijai.

„Šiandienos veiksmai dar labiau apribos Rusijos galimybes apginkluoti savo kariuomenę, nes jais taikomasi į neteisėtus pirkimo tinklus, skirtus apeiti pasaulinę eksporto kontrolę“, – rašoma departamento pranešime.

Daugiau naujienų