Pereiti į pagrindinį turinį

Jungtines Tautas ir žurnalistus Izraelis pavaišino ugnimi

2009-01-16 09:00
Jungtines Tautas ir žurnalistus Izraelis pavaišino ugnimi
Jungtines Tautas ir žurnalistus Izraelis pavaišino ugnimi / "Reuters" nuotr. Statistika: nuo operacijos pradžios gruodžio 27 d. palestiniečių aukų skaičius jau perkopė tūkstantį.

Intensyvios kovos Gazos ruože įtraukė ir nešališkus stebėtojus. Vis giliau į Gazos miestą besiveržianti Izraelio armija vakar atakavo Jungtinių Tautų (JT) agentūros būstinę, tarptautinį žiniasklaidos biurą.

Smūgis po smūgio

JT paramos ir viešųjų darbų Palestinos pabėgėliams agentūros Artimuosiuose Rytuose (UNRWA) atstovas pranešė, kad ketvirtadienį jie nutraukė savo darbą Gazoje, nes Izraelis smogė jos būstinei. Trims izraeliečių tankų sviediniams pataikius į UNRWA kompleksą, vienas pastatas užsidegė, o kitus apgadino šrapnelis.

Per incidentą buvo sužeisti trys JT darbuotojai. Iš viso UNRWA būstinėje glaudėsi apie 700 palestiniečių.

Tą pačią dieną Gazoje esantį daugiaaukštį pastatą, kuriame įsikūrę "Reuters" ir kitų žiniasklaidos organizacijų biurai, taip pat pasiekė Izraelio ugnis. Miesto centre esančiame 16 aukštų pastate "Al Shurouq Tower" tuo metu dirbę "Reuters" žurnalistai sakė, kad į pietinę trylikto aukšto pusę tikriausiai pataikė izraeliečių raketa ar sviedinys.

Per ataką sužeistas Abu Dabio televizijos žurnalistas.

Trūko kantrybė

Izraelio kariuomenės veiksmai išvedė iš kantrybės JT generalinį sekretorių Ban Ki-mooną. Jis pareikalavo Izraelio valdžios detalaus paaiškinimo.

"Pareiškiau griežtą protestą bei pasipiktinimą ir pareikalavau nuodugnaus gynybos ministro ir užsienio reikalų ministrės paaiškinimo", – sakė vakar Tel Avive lankęsis ir kovojančias šalis prie derybų stalo susodinti bandęs Ban Ki-moonas.

Jis taip pat pareiškė, kad per Izraelio karą su "Hamas" Gazos ruože žuvusių žmonių skaičius tapo nepakenčiamas. Nuo gruodžio 27-osios, kai Izraelis pradėjo operaciją "Išlydytas švinas", šioje palestiniečių teritorijoje žuvo beveik 1,1 tūkst. žmonių, apie 5 tūkst. buvo sužeista.

Vis įnirtingesni mūšiai

Izraelio gynybos ministras Ehudas Barakas netruko atsiprašyti Ban Ki-moono dėl atakos prieš UNRWA būstinę, bet nė žodžio neužsiminė apie paliaubas. Atvirkščiai – Gazos mieste vakar vyko ypač žiaurūs mušiai.

Naktį į ketvirtadienį Izraelio karo lėktuvai bombardavo Gazos ruožo pietinę sieną, besiribojančią su Egiptu. Kariškiai pranešė, kad oro pajėgos smogė devynioms raketų leidimo vietoms ir trims kontrabandos tuneliams. Iš viso atakuota apie 90 taikinių.

Ryte į kovą įsitraukė Izraelio sausumos pajėgos. Pasibaigus įnirtingam artilerijos apšaudymui tankų ir šarvuočių kolona pradėjo pulti iš pietų pusės link Gazos miesto centro. Juos sekė buldozeriai ir pėstininkai.

"Hamas" ir kitų palestiniečių grupuočių kovotojai Izraelio pajėgas pasitiko nuo stogų ir balkonų šaudydami granatsvaidžiais ir lengvaisiais ginklais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų