Pereiti į pagrindinį turinį

Jungtinės Valstijos konfiskavo Venesuelos prezidento N. Maduro lėktuvą

2024-09-03 09:11 diena.lt inf.

Jungtinės Valstijos pirmadienį Dominikos Respublikoje konfiskavo Venesuelos prezidento Nicolas Maduro lėktuvą ir nuskraidino jį į Floridą.

Scanpix nuotr.

Šį žingsnį Pietų Amerikos lyderis pasmerkė kaip piratavimą, tačiau Vašingtonas teigė, kad tai buvo būtina dėl sankcijų pažeidimų.

Jungtinių Valstijų pareigūnai ėmėsi veiksmų, kad būtų perimtas orlaivis „Dassault Falcon 900EX“, kuriuo naudojasi N. Maduro ir jo vyriausybės nariai, o Teisingumo departamentas pareiškė, kad lėktuvas buvo įsigytas neteisėtai.

„Teisingumo departamentas konfiskavo lėktuvą, kuris, mūsų teigimu, buvo neteisėtai įsigytas už 13 mln. dolerių (12 mln. eurų) per fiktyvią bendrovę ir kontrabandos būdu išgabentas iš Jungtinių Valstijų, kad juo galėtų naudotis Nicolas Maduro ir jo bičiuliai“, – sakoma generalinio prokuroro Merricko Garlando pareiškime.

Vėliau pirmadienį Karakaso užsienio reikalų ministerija paskelbė pareiškimą, kuriame pasmerkė lėktuvo konfiskavimą.

„Jungtinių Valstijų pareigūnai ir vėl užsiima nusikalstama veikla, kurios negalima pavadinti niekuo kitu, kaip tik piratavimu“, – sakoma pareiškime.

Orlaivių skrydžių sekimo interneto svetainėje „Flightradar24“ nurodyta, kad lėktuvas pirmadienio rytą skrido iš Santo Domingo į Fort Loderdeilį.

Dominikos Respublika pareiškė, kad nedalyvavo JAV atliekamame tyrime dėl lėktuvo.

„Nei Dominikos (Respublikos) vyriausybė, nei prokuratūra nedalyvavo Jungtinių Valstijų tyrimo procese“, – žurnalistams sakė užsienio reikalų ministras Roberto Alvarezas. Jis pridūrė, kad lėktuvas „buvo Dominikos (Respublikos) teritorijoje techninės priežiūros tikslais“.

JAV teigia, kad 2022-ųjų pabaigoje ir 2023-iųjų pradžioje su N. Maduro susiję asmenys naudojosi Karibuose įsikūrusia fiktyvia bendrove, kad nuslėptų savo dalyvavimą neteisėtai įsigyjant reaktyvinį lėktuvą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų