Pereiti į pagrindinį turinį

K. Harris vyksta prie JAV ir Meksikos sienos, D. Trumpui aštrinant antiimigracinę retoriką

2024-09-27 14:37 diena.lt inf.

Jungtinių Valstijų viceprezidentė Kamala Harris penktadienį vyksta į JAV ir Meksikos pasienį, kad parodytų, jog atsakingai žiūri į migracijos problemą – vieną svarbiausių prezidento rinkimų klausimų, kuriuo Donaldas Trumpas pastarosiomis savaitėmis sustiprino savo kurstančią retoriką.

Kamala Harris
Kamala Harris / Scanpix nuotr.

K. Harris kelionė į Daglasą Arizonoje bus pirmasis jos vizitas į pasienį nuo tada, kai ji liepą pakeitė prezidentą Joe Bideną kaip demokratų kandidatė. Jai rengiamasi tuo metu, kai respublikonas D. Trumpas ne kartą užsipuolė ją dėl silpnos pozicijos neteisėto sienos kirtimo klausimu.

Respublikonų teiginiai apie migrantus ir buvusio prezidento pažadai dėl masinio išsiuntimo iš šalies paskatino šią temą iškelti į kovos dėl Baltųjų rūmų, iki kurios liko mažiau nei pusantro mėnesio, epicentrą.

K. Harris komanda nurodė, kad sakydama kalbą pasienyje ji ragins imtis griežtesnių sienos apsaugos priemonių ir kaltins D. Trumpą, kad šis sužlugdė J. Bideno pastangas priimti abiejų partijų įstatymą dėl migracijos.

„Amerikos žmonės nusipelnė prezidento, kuris labiau rūpinasi sienų saugumu, o ne žaidžia politinius žaidimus“, – planuoja sakyti ji, teigiama jos kampanijos pranešime.

Demokratė kaltina D. Trumpą, kad šis įtikino JAV Kongreso respublikonus atsisakyti minėto įstatymo projekto, pagal kurį sienos apsaugai būtų skirta daugiau lėšų, nes baiminosi, kad tai jam pakenks politiškai.

Vizito metu K. Harris taip pat susitiks su sienos apsaugos pareigūnais ir papasakos apie savo buvusią prokurorės karjerą kovojant su gaujomis, gabenančiomis per sieną narkotikus, sakoma kampanijos pranešime.

Respublikonai jau seniai laiko K. Harris pažeidžiama migracijos ir ekonomikos klausimais. Naujausiose apklausose matyti, kad nuo tada, kai ji pakeitė J. Bideną, ji sumažino D. Trumpo persvarą šiuo klausimu, tačiau atotrūkis išlieka pakankamai didelis.

„Destrukcijos kūrėja“

D. Trumpas stiprina savo visuomenę skaldančią retoriką, nukreiptą prieš migrantus. 78 metų milijardierius mano, kad tai yra patrauklu jo pagrindinei baltųjų, daugiausia darbininkų klasės rinkėjų grupei.

K. Harris vizito išvakarėse jis išvadino viceprezidentę „šios destrukcijos kūrėja“ ir pareiškė, kad ji visiškai sunaikino pietinę sieną su Meksika.

„Ji turėtų pataupyti lėktuvo bilietus. Ji turėtų grįžti į Baltuosius rūmus ir pasakyti prezidentui, kad jis uždarytų sieną“, – sakė jis žurnalistams ketvirtadienį Niujorke.

D. Trumpas taip pat pakartojo savo teiginį, kad migrantai „užkrečia mūsų šalį“, ir vartojo formuluotę, kurią J. Bidenas yra prilyginęs nacistinės Vokietijos retorikai.

„Amerikiečiai stebi, kaip jų bendruomenes naikina šis staigus ir dusinantis nelegalių svetimšalių antplūdis. Tai užtvindymas. Tai invazija“, – kalbėjo jis.

Pastarosiomis savaitėmis D. Trumpas ir jo bendražygis J. D. Vance'as skleidė istorijas apie Haičio migrantus, Springfildo mieste Ohajo valstijoje neva valgančius naminius gyvūnus.

Jų nepagrįsti ir plačiai paneigti teiginiai sukėlė nerimą miesto haitiečių bendruomenėje, o J. D. Vance'as netgi pasakė, kad yra pasirengęs „kurti istorijas, kad Amerikos žiniasklaida iš tikrųjų atkreiptų dėmesį“.

Rugsėjo 10 dieną, kai abu kandidatai susitiko pirmuosiuose ir kol kas vieninteliuose televizijos debatuose, K. Harris išvadino D. Trumpą kraštutiniu dėl šių istorijų skleidimo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Galina

Šita velnių apsėsta Harris buldozeriu stums EU valstybes į karą su Rusija,nusiramins tik kai savo akimis pamatys kaip gražiai dega atominis grybas
1
0
Visi komentarai (1)

Daugiau naujienų