Pereiti į pagrindinį turinį

Kur formuojasi NT burbulai?

Kanados didmiestis Vankuveris, Didžiosios Britanijos ir Švedijos sostinės Londonas bei Stokholmas – tai miestai, kuriuose, pasak ekspertų, nekilnojamojo turto kainos – reikšmingai pervertintos.

AFP nuotr.

Analitikai įspėja, kad atmosfera Vankuverio nekilnojamojo turto rinkoje įkaitusi: nors ilgą laiką pasauliniame nekilnojamojo turto burbulo sąraše pirmavo Londonas, Kanados didmiestis jau lenkia buvusį favoritą.

Britų Kolumbijos provincijoje esantis Vankuveris pagal nekilnojamojo turto kainų pervertinimą aplenkė net tokius pasaulio miestus, kaip Niujorkas arba San Fransiskas. Pagal UBS banko skelbiamą nekilnojamojo turto burbulo indeksą bet kuriam miestui, kurio indeksas viršija 1,5 punkto, gresia turto kainų burbulo pavojus. Tiek Vankuveris, tiek ir Londonas, Stokholmas, Miunchenas, Sidnėjus bei Honkongas viršija šią ribą.

Investuotojai iš viso pasaulio atkreipė dėmesį į Vankuverį dėl to, kad reikšmingai nusmuko Kanados dolerio vertė, be to, palūkanų normos dabar yra rekordiškai žemos, tad pinigų neapsimoka laikyti bankuose.

Britų Kolumbijos provincijos valdžia jau paskelbė, kad situacija miesto nekilnojamojo turto rinkoje kelia pavojų. Per pastarąjį dešimtmetį nekilnojamojo turto kainos Vankuveryje išaugo kone dvigubai, tad provincijos vyriausybė pareiškė, kad įves papildomus mokesčius užsienio pirkėjams, kad nekilnojamąjį turtą mieste galėtų įsigyti vietos gyventojai.

Be to, tikimasi, kad naujas mokestis sumažins nekilnojamojo turto kainas – panašius mokesčius taiko ir kiti miestai: Londonas, Singapūras ir Sidnėjus.

Didžiosios Britanijos sostinės Londono meras Sadiqas Khanas pareiškė, kad jo administracija nuodugniai nagrinės situaciją Londono nekilnojamojo turto rinkoje. Pasak mero, turtingi užsienio pirkėjai – dažniausiai iš Rusijos, Kinijos arba Vidurio Rytų regiono – Londone supirkinėja pernelyg daug nekilnojamojo turto, o tai didina būsto kainą, dėl to daugelis londoniečių, norinčių įsigyti savo namus, yra priversti išvykti į provinciją.

Daugeliui britų būsto kaina Londone sunkiai įkandama: net pigiausių populiariausių vidutinio dydžio būstų kaina Londone viršija 250 tūkst. svarų (290 349 eurus).

S.Khano tyrimas bandys išsiaiškinti, kam tiksliai priklauso nekilnojamasis turtas Londone ir už kokius pinigus jis buvo pirktas. Meras taip pat bandys ieškoti sprendimų, kaip padėti londoniečiams įsigyti savo pirmąjį būstą.

Tiesa, nekilnojamojo turto ekspertai pažymėjo, kad S.Khano tyrimas vargu ar duos kokių nors teigiamų rezultatų: nekilnojamojo turto kainos Londone greičiausiai toliau augs, mat prognozuojama, kad auganti Kinijos vidurinė klasė į pasaulio nekilnojamojo turto rinką per ateinančius dešimt metų investuos apie 170 mlrd. eurų.

JAV padėtis kiek geresnė: vieninteliame San Frasiske nekilnojamasis turtas, anot analitikų, yra pervertintas. Čikagoje fiksuojamas reikšmingas būstų kainų nuvertėjimas, o Bostone ir Niujorke nekilnojamojo turto kainos "teisingai įvertintos". Kita vertus, žvelgiant per vidutinės būsto kainos dydį, Niujorkas toliau išlieka vienu brangiausių miestų pasaulyje, kur įsigyti būstą gali toli gražu ne kiekvienas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų