Pereiti į pagrindinį turinį

Lenkijos prezidentas paduotas į teismą dėl galimo lenkų įžeidimo

2024-09-30 15:41 diena.lt inf.

Viena Lenkijos nevyriausybinė organizacija pranešė padavusi į teismą šalies prezidentą Andrzejų Dudą dėl galimo lenkų įžeidimo.

Andrzejus Duda
Andrzejus Duda / Scanpix nuotr.

Apie tai paskelbė Lenkijos radijas.

Varšuvos apygardos teismas paskyrė pirmojo posėdžio datą – 2025-ųjų spalio 24-ąją. Tai reiškia, kad teismas turi prasidėti po Lenkijos prezidento rinkimų. Balsavimas turi įvykti iki kitų metų gegužės vidurio. Antrą kadenciją prezidento poste dirbantis A. Duda nebegalės siekti perrinkimo.

Byla bus nagrinėjama nuotoliniu būdu.

Kaip socialiniame tinkle „X“ teigė ieškinį pateikęs Rasistinio ir ksenofobinio elgesio stebėsenos centras, veiksmų imtasi dėl pernai A. Dudos per televiziją ištartų žodžių, kai jis lenkus pavadino kiaulėmis.

Prezidentas, kalbėdamas per „TVP Info“ apie Agnieszkos Holland (Agneškos Holand) filmą „Žalioji siena“ (Zielona Granica) apie migracijos krizę Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje, sakė, kad jo nenustebino, jog filmą matę pasieniečiai panaudojo frazę „kine sėdi tik kiaulės“, pažįstamą iš nacių okupacijos laikų, kai kino teatruose būdavo rodomi propagandiniai filmai.

Pirmadienį paskelbtame pareiškime Rasistinio ir ksenofobinio elgesio stebėsenos centras pareiškė, kad „taip Lenkijos prezidentas žmones, kurie yra jo  šalies piliečiai, pavadino kiaulėmis. Taip A. Duda įrodė, kad jis yra tik tų lenkų, kurie balsuoja už partiją „Teisė ir teisingumas“, prezidentas“.

„Dabar mūsų neabejotinai laukia sunkus teismo procesas, bet jis to vertas – norime, kad Andrzejus Duda įeitų į istoriją kaip pirmasis prezidentas, kurį Lenkijos žmonės patraukė atsakomybėn“, – teigė centras.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
dar vieni

Fondačiulpiai ir Lenkijoje fondačiulpiai. Juk turi kažkaip pateisinti savo egzistavimą! :)
1
0
Visi komentarai (1)

Daugiau naujienų