Pereiti į pagrindinį turinį

A. Lukašenka sako per maištą Rusijoje davęs įsakymus dėl kariuomenės kovinės parengties

2023-06-27 08:06 diena.lt inf.

Baltarusijos autoritarinis vadovas Aliaksandras Lukašenka antradienį per generolų antpečių įteikimo ceremoniją Minske pareiškė, kad buvo davęs įsakymus dėl kariuomenės visiškos kovinės parengties, kai savaitgalį kaimyninėje Rusijoje privati karinė bendrovė „Wagner“ buvo surengusi maištą.

Aliaksandras Lukašenka
Aliaksandras Lukašenka / Scanpix nuotr.

Jį cituoja su Baltarusijos prezidentūros spaudos tarnyba siejamas „Telegram“ kanalas „Pul Pervogo“

„Neslėpsiu, buvo skaudu stebėti įvykius, kurie vyko pietų Rusijoje. Ir ne vien man, – tvirtino autoritarinis lyderis. – Daviau visus įsakymus dėl kariuomenės visiškos kovinės parengties.“

„Šiuolaikiniams baltarusiams teko laimė gimti ir gyventi po giedru dangumi. Tačiau mes su jumis, kaip kariškiai, gerai žinome, kad gyvenimas be karo – tai kruopštaus kasdienio darbo rezultatas“, – sakė A. Lukašenka.

Šis darbas ne visada matomas, bet reikalauja milžiniškų pastangų, kartais – net rizikavimo gyvybe, sakė jis.

„Jūs vis skaitote priekaištus man: 30 metų aš rengiuosi karui. Todėl mes šiandien [ir] gyvename po taikiu dangumi, – kalbėjo A. Lukašenka. – Nebūna spalvotųjų revoliucijų, jei šalyje tam nėra priežasčių.“

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas išvakarėse kreipėsi į tautą po „Wagner“ surengto maišto, kuris galiausiai buvo nutrauktas, ir sakė, kad jos kariai galės pasitraukti į Baltarusiją.

Kremliaus šeimininkas išvakarėse taip pat padėkojo A. Lukašenkai „už jo pastangas ir indėlį į taikų situacijos sprendimą“.

„Wagner“ bosas Jevgenijus Prigožinas šeštadienį paskelbė, kad su savo pajėgomis kirtęs sieną įžengė į Rusiją nuversti šalies karinės vadovybės. Neramumai prasidėjo po to, kai J. Prigožinas penktadienį apkaltino Maskvą raketų smūgiais jo pajėgoms, pareikalavusiais, jo teigimu, daugybės kovotojų gyvybių.

Netrukus „Wagner“ užėmė karines bazes pietiniame Rusijos Rostovo prie Dono mieste ir pagrasino žygiu į Maskvą nuversti šalies karinę vadovybę. Reaguodama į tai Rusijos valdžia paskelbė sustiprinusi saugumą keliuose regionuose, o Maskvos meras pranešė, kad sostinėje imamasi antiteroristinių priemonių.

Visgi, šeštadienio vakarą J. Prigožinas paskelbė atsitraukiantis, po susitarimo su Baltarusijos autoritariniu prezidentu A. Lukašenka jo pajėgos paliko užimtas pozicijas.

Kremlius šeštadienį paskelbė, kad „Wagner“ vadas, atšaukęs savo karių žygį į Maskvą, išvyks į Baltarusiją ir nebebus kaltinamas, taip stengiantis sušvelninti rimčiausią saugumo krizę šalyje per pastaruosius dešimtmečius.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas anksčiau sakė, kad maište dalyvavę samdiniai, atsižvelgiant į jų nuopelnus mūšio lauke, nebus persekiojami, o dalis kovotojų, kurie nebuvo prisijungę prie J. Prigožino kolonos, žygiavusios į Maskvą, pasirašys kontraktus su Gynybos ministerija.

Žiniasklaida antradienį pranešė, kad ryte netoli Minsko esančiame kariniame aerodrome nusileido „Wagner“ priklausantis lėktuvas.

Daugiau naujienų