Quantcast

M. Rutte tikisi užsitikrinti Vengrijos paramą savo kandidatūrai į NATO vadovus

  • Teksto dydis:

Kadenciją baigiantis Nyderlandų ministras pirmininkas Markas Rutte (Markas Riutė) antradienį po derybų su kolega iš Vengrijos Viktoru Orbanu pareiškė, kad atsargiai, bet optimistiškai tikisi, jog jam pavyks įveikti Budapešto pasipriešinimą ir tapti naujuoju NATO vadovu.

Užsitikrinęs pagrindinių valstybių paramą, M. Rutte šiuo metu yra pagrindinis favoritas užimti NATO generalinio sekretoriaus postą.

Tačiau jam sunkiai sekasi įtikinti V. Orbaną dėl savo kandidatūros.

„Dėl Vengrijos esu atsargiai optimistiškai nusiteikęs“, – po susitikimo su V. Orbanu žurnalistams sakė Nyderlandų premjeras.

Anksčiau šį mėnesį Vengrijos premjeras pareiškė, kad palaikys M. Rutte kandidatūrą, jei pastarasis atsiprašys už savo komentarus, kritikuojančius dešiniąją Budapešto vyriausybę, ir jei leis Vengrijai nedalyvauti NATO planuose dėl pagalbos Ukrainai didinimo.

Dėl Vengrijos esu atsargiai optimistiškai nusiteikęs.

Po susitikimo M. Rutte pabrėžė, kad Vengrijos premjeras „neprašė atsiprašyti, bet aš pasakiau, kad akivaizdžiai atsižvelgiau į tai, kas įvyko Vengrijoje, kaip visuomenė reagavo į tai, ką pasakiau prieš porą metų“.

„Mes taip ir palikome šį klausimą, atkreipdami dėmesį į ateitį, ir jis neprašė jokio atsiprašymo“, – nurodė M. Rutte.

Tuo tarpu V. Orbanas nurodė, kad parems kadenciją baigiančio Nyderlandų ministro pirmininko skyrimą, jei jis laikysis susitarimo, leidžiančio Vengrijai atsisakyti NATO planų dėl tolesnės pagalbos Ukrainai. Praėjusią savaitę Vengrija šį susitarimą pasiekė po derybų su NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu.

„Jei jis pasirengęs remti, galime tai padaryti“, – pareiškė V. Orbanas.

„Tai susiję su ateitimi, o ne su praeitimi“, – pridūrė jis. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių