Quantcast

Po Azerbaižano paskelbtos pergalės Jerevano gyventojai – šokiruoti, sunerimę ir pikti

  • Teksto dydis:

Tūkstančiai sunerimusių armėnų ketvirtadienį išėjo į sostinės gatves, ragindami vyriausybę atsistatydinti po žaibiškos Azerbaidžano pergalės Kalnų Karabache.

Po to, kai Azerbaidžanas po vieną dieną trukusios karinės operacijos pareiškė atgavęs separatistinio regiono kontrolę, Jerevane susirinkę demonstrantai buvo šokiruoti, sunerimę ir pikti.

Protestuotojai išreiškė paramą Kalnų Karabachui, skanduodami dešimtmečius besitęsiančio konflikto centre esančio regiono, kuriame daugumą gyventojų sudaro etniniai armėnai, pavadinimą.

Nedidelėje scenoje opozicijos lyderiai ragino nušalinti Armėnijos ministrą pirmininką Nikolą Pašinianą ir ragino protestuotojus blokuoti kelius, kaip ir dieną prieš tai.

Respublikos aikštėje, tradicinėje Jerevano protestų vietoje, tvyrojo neviltis.

„Mūsų širdys sudaužytos. Galima atidaryti [humanitarinį] koridorių, padėti žmonėms, bent jau evakuoti vaikus. Tai įmanoma“, – sakė 26-erių odontologė Viktorija, nurodžiusi tik savo vardą.

„Prašome mūsų vyriausybės padėti savo žmonėms“, – sakė ji, laikydama Kalnų Karabacho vėliavą.

Ji apkaltino N. Pašinianą, kuris atsisakė siųsti savo kariuomenę padėti separatistams prieš geriau ginkluotą ir turtingesnį priešą, ir pavadino jį išdaviku.

Šiai nuomonei pritarė ir kiti demonstrantai, tarp kurių buvo daug jaunų žmonių, 2018 metais po taikios revoliucijos atvedusių į valdžią reformistą premjerą.

Ketvirtadienį įvyko pirmosios tiesioginės Azerbaidžano ir Kalnų Karabacho armėnų separatistų derybos dėl integracijos po to, kai separatistai sutiko sudėti ginklus pagal Rusijos tarpininkautą paliaubų planą.

Baku derybininkai pateikė ginčijamos teritorijos armėnų reintegracijos į Azerbaidžaną planą.

Esame išsigandę. Bijome, kad tai reiškia mūsų tautos pabaigą, nes žinome, kad Azerbaidžanas nenorės čia sustoti.

Apskaičiuota, kad regione gyvena iki 120 tūkst. etninių armėnų, ir jų likimas buvo pagrindinis Jerevano demonstrantų rūpestis.

„Esame vieni“

„Jie alkani, neturi vandentiekio, šviesos, stogo virš galvos. Jie yra armėnai, mes esame viena tauta ir turime būti kartu“, – sakė 32 metų virėjas Davidas Vartanianas.

Per kelis mėnesius trukusią krizę Azerbaidžanas užblokavo vienintelį kelią, jungiantį Armėniją su Kalnų Karabachu, kuriuo galima gabenti krovinius, ir dėl to pradėjo trūkti maisto produktų.

D. Vartanianas sakė, kad jei premjeras bus nušalintas, „mes galėsime kovoti“.

Tačiau daugelis pripažįsta, kad karinė pergalė prieš Azerbaidžaną, kurį remia Turkija, yra nereali.

Demonstrantai Jerevane kaltino sąjungininkę Rusiją. kurios pagalbos nesulaukė, ir Europos Sąjungą, kuri nuo karo Ukrainoje pradžios kliaujasi Azerbaidžano dujų tiekimu.

„Mes neturime draugų. Niekas nenori mūsų gelbėti, neturime pakankamai stiprios kariuomenės, neturime paramos. Esame vieni, visi mus nuvylė“, – sakė advokatė Andžela Adamian.

„Esame išsigandę. Bijome, kad tai reiškia mūsų tautos pabaigą, nes žinome, kad Azerbaidžanas nenorės čia sustoti“, – pridūrė ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
kas isto ar nesuprantat kad tai provokacija kaip ir visuose maidanuose sionsatanystiniai fasistai to ir siekia kelt itampa supriesindami zmones paklauskit protengisniu musulmonu ar jie nori to karo ir bus aisku kas organizuoja visa tai juk indija irgi buvo tu paciu kolonija ir kol bus monarhijos gero nelauk nes tai visu karu liz das tampriai saveikaujantis su paciu setonu pppz=0

pastebėti nesunku kad esi

pastebėti nesunku kad esi portretas
vatinka.

pastebėjimas

pastebėjimas portretas
Citata "Demonstrantai Jerevane kaltino sąjungininkę Rusiją. kurios pagalbos nesulaukė..." Kodėl rusai turėtų aukoti savo gyvybes gindami išdavikus parsidavusius jankiams už pluoštą dolerių? Tik ką surengėt karines pratybas su NATO palikdami rusus kvailio vietoje , tai ir prašykite pagalbos pas juos. Realiai, už muslimų azerų stovi turkai, o visam konfliktui diriguoja amerikiečiai, bent jau be jų leidimo kraujas nebūtų pralietas.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių