Pereiti į pagrindinį turinį

Politika – šeimos verslas Ukrainoje

Šeima: Ukrainos parlamente šiltai įsitaisė prezidento Viktoro Janukovyčiaus 25 metų sūnus, tokio pat amžiaus Konstitucinio teismo teisėjo dukra ir dar nemažai per šeimos ryšius į...
Šeima: Ukrainos parlamente šiltai įsitaisė prezidento Viktoro Janukovyčiaus 25 metų sūnus, tokio pat amžiaus Konstitucinio teismo teisėjo dukra ir dar nemažai per šeimos ryšius į... / AFP nuotr.

Kad taptum Ukrainos ministro pavaduotoju, aukšta kvalifikacija visai nebūtina. Dažnai pakanka turėti tinkamas pareigas einantį giminaitį, rašo laikraštis "Kyiv Post".

Mykola Korovicynas ketverius metus dirbo paprastu parlamento nario padėjėju, o šiemet kovą padarė stulbinamą karjeros šuolį ir užėmė nepaprastųjų situacijų ministro pavaduotojo postą. Šis 30-metis vyriškis neturi nei atitinkamo išsilavinimo, nei patirties, reikalingos eiti šias pareigas. Bet jauno politiko biografijoje yra svarbus punktas: jo motina yra Hanna Herman, prezidento administracijos vadovo pavaduotoja ir ilgametė Viktoro Janukovyčiaus bendražygė.

Ukrainos politikos tankumynuose nepotizmo šeimos medžiai yra vešlūs ir lengvai pastebimi. Jie prasiskverbė ir į parlamentą, ir į vyriausybę, ir į teismus, nepaisydami nei politinio klimato, nei to, kas yra valdžioje. Nuo paprastų valdininkų iki prezidento – aukštos pareigos dalijamos uždarame vidiniame rate, kartais už nuopelnus, bet dažniausiai tiesiog už lojalumą.

"Tai panašu į gentį, kurioje visi nariai laikosi įsikibę vienas į kitą, o visi, kurie nepriklauso genčiai, laikomi priešais", – paaiškino Kijevo globalinių strategijų instituto vadovas Vadymas Karasiovas.

Baigęs transporto kolegiją ir ekonomikos mokyklą M.Korovicynas pradėjo dirbti su Regionų partijos parlamentaru Tarasu Čornovilu. Pastarasis, dabar nepriklausantis jokiai partijai, pasakojo, kad iš padėjėjo nebuvo jokios naudos.

"Pagal susitarimą jis dirbo partijos būstinėje. Tiksliai nežinau, ką jis ten veikė. Tikriausiai vežiojo savo motiną ir nešiojo jos paltą. Bet tai tikrai neturėjo nieko bendra su nelaimėmis", – pasakojo T.Čornovilas, sovietų disidento ir deputato Viačeslavo Čornovilo sūnus.

Dar vienas naujas veidas tarp nepaprastųjų situacijų ministro pavaduotojų yra Andrijus Bondarenka, vedęs Regionų partijos deputatę Oleną Bondarenko. Tiesa, jo paskyrimas į tokį postą kelia mažiau abejonių, nes vyras anksčiau dirbo Donecko nepaprastųjų situacijų tarnyboje ir atliko mokslinius tyrimus darbų saugos srityje.

"Nieko negaliu pasakyti prieš A.Bondarenkos tinkamumą, – sakė T.Čornovilas. – Bet M.Korovicyno paskyrimas prieštarauja valstybės tarnybos įstatymams, kurie reikalauja iš kandidato tam tikros darbo patirties ir žinių atitinkamoje srityje. M.Korovicynas turi nulį dienų, nulį valandų ir nulį minučių reikiamos darbo patirties. Tai yra pats absurdiškiausias paskyrimas."

Buvusios premjerės Julijos Tymošenko stovykloje irgi karaliauja šeimos ryšiai. Konstitucinio teismo teisėjo dukra Elina Šyškina sulaukusi 24-erių buvo išrinkta į parlamentą. Mergina tik dabar baigia studijas universitete.

Kartais bandydami užmaskuoti šeimos ryšius politikai ir pareigūnai sugalvoja visokiausių gudrybių. Štai broliai parlamentarai Valentynas Landykas ir Volodymyras Landikas pakeitė vieną pavardės raidę. Tačiau dauguma nė nesistengia nieko slėpti.

Tiesa, ir politikai gali turėti gabių vaikų. Ši taisyklė galioja visame pasaulyje. Ir politikoje iki šiol yra daug šeimos medžių – Kennedy, Bushai, Powellai, Cheney. Bet nepotizmas Jungtinėse Valstijose būtų kaipmat pasmerktas ir pažabotas, o Ukrainoje jis tik virsta sensacijomis, kuriomis maitinama nuo supuvusios ir neveiksnios politikos pavargusi visuomenė.

Daugiau šia tema skaitykite šeštadienio dienraštyje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų