Pereiti į pagrindinį turinį

Popiežius atsiprašė Kanados čiabuvių už smurtą jų mokyklose

2022-04-01 12:31

Popiežius Pranciškus penktadienį meldė atleidimo už „apgailėtiną“ čiabuvių išnaudojimą Kanados katalikiškuose internatuose ir sakė, kad jam gėda ir jis yra pasipiktinęs dėl visko, ką jie patyrė katalikų lyderių rankose.

Scanpix nuotr.

Pranciškus atsiprašė per audienciją Vatikane, kurioje dalyvavo dešimtys metisų, inuitų ir indėnų bendruomenių atstovų, atvykusių į Romą, kad išgirstų popiežiaus atsiprašymą ir Katalikų Bažnyčios įsipareigojimą atlyginti žalą.

„Prašau Dievo atleidimo už smerktiną šių Katalikų Bažnyčios narių elgesį“, – sakė popiežius.

Pranciškus kalbėjo itališkai, todėl iš karto nebuvo aišku, ar atvykusieji suprato, kas buvo pasakyta. Tačiau popiežiui baigus kalbėti jie atsistojo ir plojo.

85 metų pontifikas pridūrė, kad norėtų aplankyti Kanadą šiemet per Onines, kurio minimos liepos 26 dieną.

„Šiemet tikiuosi būti su jumis vieną iš tų dienų“, – po susitikimo su Kanados čiabuviais sakė Pranciškus.

Šią savaitę Pranciškus iš pirmų lūpų išgirdo apie šimtmečius mokyklose darytą prievartą, o delegacijos spaudė jį atsiprašyti dėl Katalikų Bažnyčią sukrėtusio skandalo.

Maždaug 150 tūkst. autochtonų, metisų ir inuitų vaikų nuo XIX amžiaus pabaigos iki XX amžiaus 10-ojo dešimtmečio buvo išsiųsti į 139 internatines mokyklas visoje Kanadoje. Šalies vyriausybė tokiu būdu vykdė priverstinės asimiliacijos politiką.

Šie vaikai ne vieną mėnesius ar net kelerius metus gyveno atskirai nuo savo šeimų, kalbos ir kultūros. Daugelis jų buvo fiziškai ir lytiškai išnaudojami direktorių ir mokytojų.

Penktadienį Pranciškus pasmerkė „ideologinę kolonizaciją“, kurios „aukomis tapo tiek daug vaikų“.

„Jūsų tapatybė ir kultūra buvo sužalotos, daugelis šeimų buvo atskirtos“, – kalbėjo pontifikas.

Manoma, kad tūkstančiai nepilnamečių mirė nuo ligų, prastos mitybos ar nepriežiūros. Nuo 2021 metų gegužės Kanados mokyklų teritorijoje aptikta per 1,3 tūkst. nepažymėtų kapų.

Tiesos nustatymo ir susitaikymo komisija 2015-aisiais priėjo išvadą, jog nesėkminga vyriausybės politika prilygo „kultūriniam genocidui“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų