Pereiti į pagrindinį turinį

Prancūzija ragina Maskvą išlaisvinti L. Vinatier ir kitus neteisėtai kalinamus asmenis

2024-08-02 17:31 diena.lt inf.

Prancūzija penktadienį palankiai įvertino istorinį Vakarų ir Rusijos apsikeitimą kaliniais, tačiau paragino Maskvą išlaisvinti Prancūzijos pilietį Laurent'ą Vinatier bei kitus šalyje vis dar neteisėtai kalinamus asmenis.

„Prancūzija kartu su šeimomis ir sąjungininkų vyriausybėmis džiaugiasi kelių Rusijoje kalintų politinių kalinių paleidimu“, – sakoma Prancūzijos užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

„Mūsų mintys yra su tais, kurie tebėra neteisėtai sulaikyti Rusijoje, įskaitant mūsų tautietį Laurent'ą Vinatier. Prancūzija ragina nedelsiant juos paleisti“, – priduriama jame.

Prancūzija pareiškė, kad žavisi „vyrų ir moterų, kurie Rusijoje, kaip ir kitur, gina žodžio ir nuomonės laisvę, nepaisydami su tuo susijusio pavojaus, drąsa“.

Iš viso 10 rusų, įskaitant du nepilnamečius, buvo iškeisti į 16 Rusijoje kalintų Vakarų šalių piliečių ir rusų per didžiausią nuo Šaltojo karo laikų apsikeitimą kaliniais tarp Rusijos ir Vakarų, kuris įvyko ketvirtadienį Ankaros oro uoste.

JAV pareigūnai teigė, kad į mainus turėjo būti įtrauktas ir Rusijos opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas, tačiau vasarį, kai slaptos derybos buvo pasiekusios lemiamą etapą, jis paslaptingomis aplinkybėmis mirė atokiame Arkties kalėjime.

Paryžiaus pareiškime pabrėžiama, kad „Rusijos pareigūnai turi atsakyti“ už charizmatiškojo Kremliaus kritiko mirtį.

48-erių Prancūzijos pilietis L. Vinatier, dirbęs Šveicarijoje įsikūrusioje ne pelno siekiančioje konfliktų mediacijos organizacijoje, birželį buvo sulaikytas dėl kaltinimų pažeidus Rusijos „užsienio agentų“ įstatymą.

Jei bus pripažintas kaltu, jam gresia iki penkerių metų laisvės atėmimo bausmė.

Nuo 2022 metų vasario, kai prasidėjo plataus masto invazija į Ukrainą, Rusijoje suintensyvėjo susidorojimas su kitaminčiais.

Žmogaus teisių aktyvistų teigimu, Rusijos kalėjimuose laikoma šimtai politinių kalinių ir neteisėtai sulaikytų žmonių.

Tarp jų – teatro režisierė Jevgenija Berkovič ir rašytoja Svetlana Petrijčiuk, istorikas Jurijus Dmitrijevas, žurnalistas Ivanas Safronovas ir paauglys A. Navalno šalininkas Arsenijus Turbinas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų