Pereiti į pagrindinį turinį

R. T. Erdoganas paskelbė apie bendradarbiavimą su Serbija gynybos srityje

2024-10-11 20:32

Turkija ir Serbija penktadienį paskelbė apie glaudesnį karinį bendradarbiavimą per Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano vizitą Belgrade.

Recepas Tayyipas Erdoganas
Recepas Tayyipas Erdoganas / Scanpix nuotr.

Susitikęs su Serbijos prezidentu Aleksandaru Vučičiumi, R. T. Erdoganas pasidžiaugė tarpusavio santykių „aukso amžiumi“, o A. Vučičius sakė, kad Serbija siekia stiprinti santykius su tokia „svarbia jėga“ kaip Turkija.

„Turkijos bepiločių orlaivių pajėgumai taip pat bus dalis žingsnių, kurių imsimės (dėl bendradarbiavimo gynybos srityje)... Serbija šiandien turi savo pajėgumų, o mes turime savo. Įvertinsime juos kaip dvi draugiškos šalys“, – spaudos konferencijoje sakė R. T. Erdoganas.

A. Vučičius sakė, kad Serbija neseniai po ilgos pertraukos atnaujino eksporto į Turkiją licencijas.

R. T. Erdoganas atvyko į Belgradą iš Albanijos, dalyvaudamas mini ture po Balkanų šalis. Tiranoje jis pažadėjo „reikšmingą“ dovaną – atakos dronų – ir dalyvavo Turkijos finansuotos mečetės atidaryme.

Turkijos diplomatinis sugrįžimas į Serbiją prasidėjo 2017 metais R. T. Erdogano vizitu Belgrade. Nuo to laiko tai jau ketvirtas jo vizitas, o santykiai gerėja toliau.

Penkis šimtmečius trukęs Osmanų imperijos valdymas Serbijoje istoriškai neigiamai veikė tarpusavio ryšius, be to, Turkija palaiko glaudžius santykius su Kosovu, kuris 2008 metais paskelbė nepriklausomybę nuo Serbijos, o Belgradas vis dar atsisako tai pripažinti.

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų