Quantcast

R. T. Erdoganas: prekyba su Izraeliu sustabdyta siekiant priversti nutraukti ugnį Gazoje

  • Teksto dydis:

Turkija sustabdė prekybą su Izraeliu, siekdama priversti šalį nutraukti ugnį dėl Gazos Ruožo, penktadienį pareiškė turkų prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas).

Šis sprendimas dėl prekybos, apie kurį paskelbta ketvirtadienį, yra naujausias ženklas, kad dviejų šalių tarpusavio santykiai blogėja.

„Ėmėmės tam tikrų priemonių, kad priverstume Izraelį sutikti nutraukti ugnį ir padidinti humanitarinės pagalbos įvežimą“ į Gazos Ruožą, pareiškė R. T. Erdoganas grupei verslininkų Stambule. 

„Stebėsime šio žingsnio, kurio ėmėmės koordinuodami veiksmus ir konsultuodamiesi su mūsų verslo pasauliu, pasekmes.“

Turkija ketvirtadienį pareiškė stabdanti bet kokią prekybą su Izraeliu, kol žydų valstybė per puolimą prieš islamistų judėjimo „Hamas“ kovotojus Gazos Ruože leis netrukdomai įvežti pagalbą į palestiniečių anklavą.

„Eksportas ir importas į Izraelį ir iš jo buvo sustabdytas“, – sakoma prekybos ministerijos pareiškime ir priduriama: „Turkija taikys šias naujas priemones [...] tol, kol Izraelio vyriausybė leis nepertraukiamai tiekti humanitarinę pagalbą į Gazos Ruožą.“

Izraelio užsienio reikalų ministras Israelis Katzas (Israelis Kacas) kiek vėliau apkaltino Turkijos prezidentą R. T. Erdoganą pažeidus abiejų šalių susitarimus ir blokavus Izraelio eksportą bei importą.

Turkija – viena iš nedaugelio daugiausia musulmonų gyvenamų valstybių, kurios pripažįsta Izraelį – dar balandį paskelbė ribojanti 54 produktų – nuo geležies ir plieno iki reaktyvinių degalų – eksportą į Izraelį.

„Mes nesiekiame priešiškumo ar konfliktų mūsų regione, – penktadienį sakė R. T. Erdoganas. – Nenorime matyti konfliktų, kraujo ar ašarų mūsų geografijoje.“

„Dabar žinome, kad pasielgėme teisingai.“

Vykstant Izraelio karui prieš „Hamas“ Gazos Ruožą ištiko humanitarinė krizė, o Jungtinės Tautos ir pagalbos agentūros įspėja apie gresiantį badą.

Karas prasidėjo po to, kai spalio 7 dieną „Hamas“ prieš Izraelį surengė išpuolį, per kurį žuvo 1 170 žmonių, daugiausia civilių gyventojų.

Per šią ataką „Hamas“ kovotojai pagrobė apie 250 įkaitų, iš kurių 129, Izraelio teigimu, tebėra Gazos Ruože, įskaitant 34 žuvusius.

Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo didžiulį karinį puolimą. „Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad per karą šioje teritorijoje žuvo daugiau kaip 34 600 žmonių.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

puikiai

puikiai portretas
padare o komlojantys ciuckiai amsi i takta saikos galvai kartodami kac kac ap nezinodami sio cinisko amseimo naujadaru kaip vat vau ir pan ir tai niekieno kt kai ilindusiu i /krumus 75m kgb saikos parazitavymas svabs banditams pritarus su visom savo /vertybemis z pp =0

Anonimas

Anonimas portretas
Erdoganas be naudos sau NIEKO NEDARO. Jam nusisikti ant tu arabu nes arabams tas pats kas juos dulkina. Niekad per visa istorija NEBUVO vienybes tarp arabu. Na nebent viena syki kai emyras Mochamadas suvienijo arabus ir ispjove kryziuocius visiems laikams ir sunaikino Rytu Romos Imperija - BIZANTIJA ir Konstantinopoli. Tai ir viskas. Dabar gal Allachas susimyles ir apjungs VISAS arabu gentis pries Vakaru issigimusia pi,de.ra.si.ne civilizacija. Kitaip arabu pasaulis isnyks.

pritariu

pritariu portretas
Pagarba Turkijai, nors viena šalis drįsta realiai įvesti sankcijas naciams.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių