Pereiti į pagrindinį turinį

Rusijos kovos su mobilizacija aktyvistė po Kremliaus spaudimo nutraukia kampaniją

2024-08-06 19:21 diena.lt inf.

Viena pagrindinių Rusijos kovos su mobilizacija aktyvisčių antradienį pareiškė, kad, sulaukusi Kremliaus spaudimo, nutraukė savo kampaniją, kuria siekė, kad mobilizuoti vyrai grįžtų iš fronto linijų Ukrainoje.

Marija Andrejeva
Marija Andrejeva / Reuters nuotr.

Grupę žmonų ir motinų, kurios Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną viešai ragino paleisti vyrus, kurie prieš beveik dvejus metus buvo pašaukti į kariuomenę kovoti Ukrainoje, Maskva iš pradžių toleravo ir ignoravo, tačiau po to ėmė vis didinti spaudimą.

Marija Andrejeva, viena iš grupės „Put Domoj“ („Kelias namo“) lyderių, naujienų agentūrai AFP antradienį sakė, kad nutrauks savo viešą kampaniją, praėjus dienai po to, kai, anot jos, ji buvo atleista iš darbo.

„Deja, turiu pasitraukti į šešėlį“, – telefonu agentūrai AFP sakė M. Andrejeva.

Anksčiau ji buvo paskelbta vadinamąja užsienio agente – šią etiketę, primenančią sovietinių laikų terminą „liaudies priešas“, Maskva naudoja Kremliaus kritikams tildyti.

„Užsienio agentai ne tik netenka teisių, bet ir pragyvenimo šaltinio“, – pirmadienį parašė M. Andrejeva platformoje „Telegram“. Toje žinutėje ji taip pat atskleidė, kad buvo atleista iš darbo.

„Put Domoj“ stengėsi nekritikuoti Rusijos karinio puolimo Ukrainoje, nes tai pagal griežtus cenzūros įstatymus yra neteisėta.

Vietoj to grupė tiesiogiai ragino V. Putiną, kad šis leistų, kad vyrai, pašaukti per priverstinę mobilizaciją 2022 metų rudenį, būtų paleisti iš kariuomenės ir grąžinti iš fronto.

Rusija 2022 metų rudenį pašaukė daugiau kaip 300 tūkst. vyrų, kad papildytų savo ginkluotųjų pajėgų gretas, nes per pirmuosius septynis mėnesius kampanijos, kurią tikėjosi užbaigti per kelias savaites, patyrė didelių nuostolių.

Daugiau naujienų