Pereiti į pagrindinį turinį

Savaitgalį kinus pažadino virpanti žemė

Savaitgalį kinus pažadino virpanti žemė
Savaitgalį kinus pažadino virpanti žemė / Scanpix nuotr.

Kinijos pietvakariuose esančią Sičuano provinciją šeštadienį sukrėtė galingas žemės drebėjimas. Aukos skaičiuojamos šimtais, o sužeistų gali būti tūkstančiai.

Galingas drebėjimas

Praėjo penkeri metai po provinciją nuniokojusio galingo žemės drebėjimo, nusinešusio beveik 90 tūkst. gyvybių, ir tragedija pasikartojo.

Pasak seismologų, žemės drebėjimas įvyko 12 km gylyje Lušano apskrityje, netoli Jaano miesto Tibeto plynaukštės pakraštyje.

Kinijos seismologai užregistravo 7 balų požeminius smūgius, o JAV geologijos tarnyba – 6,6 balo. Vėliau užfiksuota apie 260 silpnesnių pakartotinų smūgių.

Drebėjimas sukėlė nuošliaužas, iš viso sugriuvo apie 10 tūkst. pastatų. Žemės drebėjimas pasėjo paniką net už kelių šimtų kilometrų esančiuose miestuose. Žmonės bėgo į gatves, kai kurie liko vien su pižama ir šlepetėmis.

Nušlavė kaimus

Į regioną buvo pasiųsta tūkstančiai gelbėtojų ir karių. Tačiau jų darbą apsunkino tai, kad daugelis nuo stichijos nukentėjusių vietovių buvo sunkiai prieinamos. Keliuose susidarė automobilių spūstys.

Ugniagesiai su dresuotais šunimis iš griuvėsių ištraukė 91 gyvą žmogų. Tarp jų buvo trijų mėnesių kūdikis, kurio motina žuvo per drebėjimą.

Šalys kaimynės pasiūlė Kinijai pagalbą. Japonija pareiškė, kad padės kuo galėdama, tačiau Pekinas tvirtino susitvarkysiąs.

Labiausiai nukentėjo kalnuotose vietovėse esantys kaimai. Kai kurie jų buvo sulyginti su žeme. Kad nusigautų į nelaimės zoną, gelbėtojams net teko panaudoti dinamitą ir išsprogdinti kelią.

Tiesa, ir patys gelbėtojai pakliuvo į nelaimę. Karinis sunkvežimis nusirito nuo stataus šlaito į upę. Žuvo vienas karys, dar keli buvo sužeisti.

Žaibiška reakcija

Pastarąjį kartą regioną nusiaubus žemės drebėjimui vietos valdžia sulaukė kritikos, kad daugelis pastatų seismiškai aktyvioje zonoje buvo pastatyti nesilaikant saugos reikalavimų.

Tačiau dabar vietos valdžia tikino, kad situacija iš esmės pagerėjo, nes vyriausybė skyrė daug lėšų mokyklų ir ligoninių rekonstrukcijai. Pasak pareigūnų, po šio drebėjimo nesugriuvo nė viena ligoninė ar mokykla.

Be to, Kinijos vyriausybė šį kartą pasistengė išvengti kaltinimų, kad reagavo į nelaimę pavėluotai. Gelbėjimo operacija buvo pradėta netrukus po žemės drebėjimo.

Liudininkai pasakojo, kad drebėjimas juos išvertė iš lovos.

„Mano namiškiai pabudo. Jie miegojo, kai prasidėjo drebėjimas, labai smarkiai ėmė drebėti spintos, – pasakojo 43-ejų Čongčingo gyventojas Wangas. – Mes čiupome drabužius ir puolėme laukan.“

„Mes buvome ką tik atsikėlę. Pastatas ėmė smarkiai siūbuoti. Pažvelgiau per langą ir man prieš akis sugriuvo kaimynystėje stovėję pastatai. Išlėkiau laukan, dar niekuomet nebuvau bėgęs laiptais taip greitai“, – pasakojo žemės ūkio studentas Xu Yanas.


Ankstesni žemės drebėjimai

1976 m. liepa: 8,2 balo žemės drebėjimas sukrėtė Tangšano miestą. Žuvo 270 tūkst. žmonių. Po to miestas buvo atstatytas ir tapo turizmo centru.

1985 m. rugpjūtis: žemės drebėjimas Sindziango provincijoje nusinešė 67 žmonių gyvybę.

1988 m. lapkritis: 7,6 balo drebėjimas supurtė Junnano provinciją. Žuvo 730 žmonių.

1996 m. vasaris: Junnano provincijoje 7 balų žemės drebėjimas pražudė 304 žmones.

2008 m. per žemės drebėjimą Sičuane žuvo arba dingo be žinios 87 tūkst. žmonių.

2010 m. balandį per 6,9 balo drebėjimą atokiame Činghai provincijos rajone, kuris ribojasi su Sičuano šiaurės vakarų dalimi, žuvo maždaug 2,7 tūkst. žmonių, dar 12 tūkst. buvo sužeista.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų