Pereiti į pagrindinį turinį

Šiaurės Korėja, kurioje vieši Rusijos saugumo vadovas, žada glaudesnius ryšius su Maskva

2024-09-14 18:05 diena.lt inf.

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas), priėmęs šalyje viešintį Rusijos saugumo tarybos sekretorių Sergejų Šoigu, pažadėjo stiprinti ryšius su Maskva, šeštadienį pranešė valstybinė žiniasklaida.

Sergejus Šoigu (kairėje) ir Kim Jong Unas
Sergejus Šoigu (kairėje) ir Kim Jong Unas / Scanpix nuotr.

Vakarų šalys kaltina Šiaurės Korėją, kad ji, nepaisydama sankcijų Maskvai dėl pustrečių metų jos vykdomo karo Ukrainoje, parduoda Rusijai amuniciją.

Šiaurės Korėja pastaruoju metu sustiprino karinius ryšius su Rusija, o birželį prezidentas Vladimiras Putinas surengė retą vizitą į Pchenjaną, kur su Kim Jong Unu pasirašė abipusės gynybos susitarimą.

Šiaurės Korėjos valstybinėje žiniasklaidoje paskelbtose nuotraukose matyti, kaip vizito pabaigoje Kim Jong Unas ir S. Šoigu šypsodamiesi apkabina vienas kitą, o Šiaurės Korėjos lyderis „linki gerbiamam prezidentui Vladimirui Vladimirovičiui Putinui sveikatos ir sėkmės darbe“.

Poros pokalbiai buvo apibūdinti kaip konstruktyvūs, vykę „draugiškoje ir patikimoje, šiltoje atmosferoje“.

Tiksli susitikimo vieta nebuvo atskleista, tačiau ekspertai įtaria, kad tai buvo Kumsusano valstybiniai svečių namai Pchenjane, kuriuose savo vizitų metu lankėsi ir V. Putinas, ir Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas).

„Buvo plačiai pasikeista nuomonėmis apie nuolatinį abiejų šalių strateginio dialogo gilinimą ir bendradarbiavimo stiprinimą ginant abipusius saugumo interesus, taip pat apie regioninę ir tarptautinę padėtį“, – teigė Šiaurės Korėjos valstybinė žiniasklaida.

Kim Jong Unas „patvirtino, kad KLDR vyriausybė toliau plėtos bendradarbiavimą ir kooperaciją“ su Rusija, remdamasi birželį pasirašyta sutartimi, priduriama pranešime, kuriame vartojamas oficialus šalies pavadinimas.

Rusijos saugumo taryba savo interneto svetainėje nurodė, kad S. Šoigu susitikimas su Kim Jong Unu svariai prisidės prie gynybos pakto įgyvendinimo.

Šiaurės Korėjos ginklai Ukrainoje

Gegužę atsistatydinęs iš gynybos ministro pareigų S. Šoigu vadovauja Rusijos saugumo tarybai.

Paskutinį kartą su Kim Jong Unu jis buvo susitikęs 2023-iųjų liepą Pchenjane per 1953 metų Korėjos karo paliaubų 70-ųjų metinių minėjimą.

Naujausias jų susitikimas įvyko praėjus dviem dienoms po to, kai Šiaurės Korėja į vandenis į rytus nuo Korėjos pusiasalio paleido kelias trumpojo nuotolio balistines raketas. Seulo Jungtinis štabų vadų komitetas pareiškė, kad per bandymus galimai buvo išbandyti ginklai, skirti eksportui į Rusiją.

Penktadienį Šiaurės Korėja pirmą kartą paviešino urano sodrinimo įrenginio nuotraukas, o Kim Jong Unas pabrėžė, kad „reikia toliau didinti centrifugų skaičių, kad būtų galima eksponentiškai didinti savigynai skirtų branduolinių ginklų skaičių“.

Jungtinės Valstijos ir Pietų Korėja kaltina Šiaurės Korėją tiekiant šaudmenis ir raketas Rusijos karo veiksmams paremti. Pchenjanas šį teiginį pavadino absurdišku.

Šią savaitę paskelbtoje organizacijos „Conflict Armament Research“ (CAR), stebinčios ginklų naudojimą kare, ataskaitoje, remiantis nuolaužų analize, įrodyta, kad „šiais metais Šiaurės Korėjoje pagamintos raketos naudojamos Ukrainoje“.

Rusija, istorinė Šiaurės Korėjos sąjungininkė, yra viena iš nedaugelio valstybių, su kuriomis Pchenjanas palaiko draugiškus santykius. Nuo 2022 metų, kai prasidėjęs karas Ukrainoje sugriovė Rusijos santykius su Vakarais, jų ryšiai dar labiau sustiprėjo.

Daugiau naujienų