Pereiti į pagrindinį turinį

Šnipo išpažintis

2008-11-14 09:00

Valstybės išdavyste įtariamas estas Hermanas Simmas prisipažino šnipinėjęs, bet teisinosi, kad pasidavė šantažui.

Rugsėjį suimtas H.Simmas papasakojo tardytojams, kad dar sovietmečiu pradėjo dirbti KGB. Tačiau įtariamasis stengėsi pateikti save kaip auką: jo buvusios darbdavės teisių perėmėjos – Rusijos užsienio žvalgybos tarnybos – darbuotojai neva pagrasino demaskuoti vyrą kaip buvusį KGB agentą, jeigu jis nebedirbs jiems.

Estijos laikraščio "Postimees" duomenimis, H.Simmas sakė, kad patyrė šantažą. Jam buvo grasinama, jis buvo įbaugintas ir ryžosi eiti mažiausio pasipriešinimo keliu.
Prokuratūros duomenimis, įvairias pareigas Gynybos ministerijoje ėjęs H.Simmas dešimt metų perdavinėjo slaptus ES, NATO ir Estijos dokumentus Rusijos žvalgybai.
Pareigūnai atsargiai vertina H.Simmo pasakojimus. Jie įtaria, kad beveik dešimt metų išduoti tėvynę vyrą skatino kur kas proziškesni motyvai – valdžios troškimas ir savanaudiškumas.

"Teigiama, kad H.Simmui už slaptą informaciją buvo mokama tik po 1000 eurų (3,4 tūkst. litų) per mėnesį. Tai neatitinka tikrovės. Jo realūs honorarai, matyt, buvo kur kas didesni, – sakė valstybės pareigūnas, susipažinęs su tyrimo eiga. – H.Simmas labai protingas veikėjas, ir jis stengiasi, kur galima, sumažinti savo kaip išdaviko vaidmenį."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų