Pereiti į pagrindinį turinį

Sulaužyti visi standartai: sukurtas skaitmenizuotas kaimas

2024-09-30 12:31

Pagal skaitmenines technologijas, kaimas ir jo gyventojai dažniausiai nelaikomi pionieriais šioje modernioje srityje, bet vienas kaimas Vokietijoje tikrai išsiskiria. Nedideliame kaime, Šiaurės Reino-Vestfalijos žemėje, yra vos 2 tūkst. gyventojų, bet juos turbūt galima būtų pavadinti visos Vokietijos provincijos skaitmenizavimo lyderiais. 

Etelno kaimas – gražus, kaip ir dauguma kitų vokiečių kaimų. Bet jis dar ir labai pažengęs technologijų srityje – net turi savo pavežėjimo programą. 

„Spaudžiu „trejetą“, nes noriu važiuoti į kitą kaimelį. Tada atsisėdu ant suoliuko ir laukiu, kol mane paims“, – aiškino RTL reporterė Sarema Umarov.

Spaudžiu „trejetą“, nes noriu važiuoti į kitą kaimelį. Tada atsisėdu ant suoliuko ir laukiu, kol mane paims.

Užsakymas važiuoti iš karto pasirodo kaimo programėlėje ir jei kuris vietos gyventojas važiuoja į tą pusę, jis jus paims. Tiems, kurie patys gali vairuoti, kaimo bendruomenė nupirko universalų elektromobilį ir krovininį elektrinį dviratį. Važiavimas taip pat užsakomas per programėlę, transporto priemonė aktyvuojama per tą pačią sistemą.

Pagrindinėje kaimo gatvėje stovi interaktyvus ekranas, kuriame – naujausia valdžios ir kaimo gyventojų informacija. Pavyzdžiui, įdėtas skelbimas apie parduodamą sofą

Aplink Etelną išdygusios vėjo turbinos ir namų saulės baterijos gali pagaminti 34 kartus daugiau elektros energijos, nei pats kaimas suvartotų. Elektros ūkis baigiamas integruoti į vieną sistemą, kuri jau greitai turėtų gerokai atpiginti energiją daugeliui namų ūkių. 

„Kai pučia vėjas ir šviečia saulė, elektros kaina Etelne bus labai palanki“, – tikino kaimo seniūnas Ulrich'as Ahle'as.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Pradėti naudotis skaitmeninėmis technologijomis vyresnio amžiaus žmonėms nėra paprasta, bet kaime nuolat rengiami nemokami kursai apie įvairias programėles.

„Eini namo ir gali, pavyzdžiui, kepyklėlėje pamatyti naujieną, kurią ką tik pranešė Vokietijos miestų ir kaimų portalas“, – sakė pensininkas Dieter Burkert. 

Šis išmanus kaimas dar toli gražu neišnaudojo visų skaitmeninių technologijų galimybių, bet stengiasi. Čia net naudotų drabužių konteinerio užpildymo lygį nuolat stebi specialiai tam skirta kamera. 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų