Pereiti į pagrindinį turinį

Tbilisis: pirmasis kraujas

2009-05-08 09:00
Riaušės: per naktinius opozicijos ir policijos susirėmimus Gruzijos sostinėje buvo sužeista daugiau kaip 30 žmonių.
Riaušės: per naktinius opozicijos ir policijos susirėmimus Gruzijos sostinėje buvo sužeista daugiau kaip 30 žmonių. / "Reuters" nuotr.

Gruzijos valdžios ir opozicijos priešprieša virto smurtu. Per susirėmimus su policija naktį į ketvirtadienį dešimtys žmonių buvo sužeista.

Tramdė lazdomis

Riaušės prasidėjo Gruzijos opozicijos šalininkams trečiadienio vakarą susirinkus reikalauti, kad būtų paleisti trys sulaikyti aktyvistai. Šie buvo sulaikyti dėl įtarimų sumušus visuomeninės televizijos žurnalistą.

Dalis prie policijos pastatą juosiančios tvoros susirinkusių demonstrantų pamėgino prasmukti į pareigūnų saugomą teritoriją. Juos policininkai pasitiko bananais, ir, kai kurių liudininkų teigimu, guminėmis kulkomis. Skirtingais duomenimis, buvo sužeista nuo 22 iki 32 žmonių. Tačiau nė vieno sužeistųjų gyvybei pavojus negresia.

Vidaus reikalų ministro pavaduotoja Eka Zguladzė paneigė, kad policija naudojo gumines kulkas. Anot jos, pareigūnai elgėsi santūriai, nė vienas policininkas neišėjo už valdybos teritorijos ribų, gynė ją tik iš vidaus pusės. "Policija gavo įsakymą saugoti perimetrą, – sakė ji. – Policija gynė pastatą iš už tvoros. Tai nebuvo susidorojimas."

Ultimatumą patenkino

Apie vidurnaktį išvaikyti opozicijos šalininkai susirinko vėl. Jie pareikalavo, kad sulaikyti būtų paleisti iki vakar dienos 17 val. Su prašymu priimti politinį sprendimą ir paleisti sulaikytus opozicijos aktyvistus į valdžią kreipėsi ir visos Gruzijos patriarchas Elijas II. "Tai bus šiuo metu protingas žingsnis ir leis bent iš dalies išvengti rimtų bėdų", – buvo sakoma jo pareiškime.

Galiausiai valdžia į reikalavimus atsižvelgė ir suimtuosius paleido. Tačiau jie vis tiek turės stoti prieš teismą, sakoma Vidaus reikalų ministerijos interneto svetainėje paskelbtame pareiškime.

Tūkstančiai protestuotojų taip pat reikalavo, kad prezidentas Michailas Saakašvilis atsistatydintų. Prezidentas, nepaisydamas neramumų šalyje, ketvirtadienį buvo išvykęs į Prahą, kur pradėjo veikti "Rytų partnerystės" programa.

Prarado sąjungininkus

Tai buvo pirmas didelis smurto protrūkis per mėnesį trunkančias demonstracijas prieš prezidentą M.Saakašvilį. Griežti policijos veiksmai per panašius protestus 2007 m. pakenkė prezidento reputacijai ir paskatino kai kuriuos jo sąjungininkus pereiti į opozicijos pusę. Šis naujas smurto protrūkis padidino įtampą šalyje.

Prezidento oponentai protestuoja nuo balandžio 9-osios ir reikalauja, kad jis atsistatydintų dėl rugpjūtį įvykusio Gruzijos ir Rusijos karo, taip pat – dėl kaltinimų autoritariniu valdymu. M.Saakašvilis atsisako trauktis ir tvirtina, kad savo poste liks iki pat kadencijos pabaigos 2013 m.

M.Saakašvilis, išsilavinimą Jungtinėse Valstijose įgijęs teisininkas, pirmą kartą buvo išrinktas 2004 m., po taikių protestų. Iš pradžių jis buvo nepaprastai populiarus, bet daugelis gruzinų mano, kad dėl jo prasto vadovavimo Gruzija pernai prarado dalį savo teritorijos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų