Pereiti į pagrindinį turinį

Pekinas įspėja aljansą nežaisti su ugnimi: akivaizdu, kas pila žibalo į Ukrainos krizės ugnį

2024-07-12 18:19

Vašingtone viršūnių deklaracijoje lyderiai nubrėžė, kad Kinija „tapo lemiama Rusijos karo prieš Ukrainą įgalintoja–pagalbininke“. Kinija tūžta ir įspėja neprovokuoti, esą NATO vadovaujasi pasenusiu Šaltojo karo mentalitetu ir tik ieško kaltųjų svetur.

LNK stop kadras

Per NATO darbo sesiją iš aukščiausiojo lygio susitikimo rengėjos Amerikos vėl nuskambėjo ne kartą girdėtas patikinimas aljanso narėms, įskaitant ir Lietuvą. Bet šįkart kiek kitoks.

„Pirmą kartą istorijoje kiekviena NATO šalis įsipareigoja parengti gynybos gamybos planus savo šalyje. Mes galime ir ginsime kiekvieną NATO teritorijos centimetrą. Tai darysime kartu“, – kalbėjo JAV prezidentas Joe Bidenas. 

23 narės skiria gynybai numatytus 2 proc. BVP. Bet pasak Lietuvos vadovo, tą kartelę dalis likusių šalių pasieks tik per kelerius metus, nors daugelis jau net ir ją laiko per menka. 

Kaip deklaracijoje sutarė NATO sąjungininkės, Kinija tapo lemiama Rusijos karo prieš Ukrainą įgalintoja–pagalbininke.

„Turbūt reikia padėkoti J. Bideno lyderystei, kad tolesnio gynybos išlaidų didinimo klausimą visada laikė aukštai dienotvarkėje. Daugelis tai laiko nepakankamu lygiu ir man akivaizdžiai suponuoja mintį, kad bus daroma daugiau žygių tam, kad tas lygis artėtų prie 3, o galbūt net 4 proc.“, – teigė prezidentas Gitanas Nausėda. 

NATO deklaracijoje, kuriai pritarė visos narės, įvardyta, kad Rusija „išlieka didžiausia ir tiesioginė grėsme“. Bet kirto šįkart netgi Azijos milžinei – Kinijai. 

„Kaip deklaracijoje sutarė NATO sąjungininkės, Kinija tapo lemiama Rusijos karo prieš Ukrainą įgalintoja–pagalbininke“, – pranešė NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas. 

Pekinas įspėja aljansą nežaisti su ugnimi.

„NATO deklaracija didina įtampą ir yra kupina Šaltojo karo mentaliteto, su Kinija susijusio šmeižto ir provokacijų. Akivaizdu, kas kursto liepsnas ir pila žibalo į Ukrainos krizės ugnį. Raginame NATO apmąstyti savo veiksmus, užuot ieškojus atpirkimo ožių“, – sakė Kinijos URM atstovas spaudai Lin Jian. 

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Ketvirtadienio vakarą – paskutinę iš trijų viršūnių susitikimo dieną – derybos vyko jau su Ukrainos prezidentu bei Azijos partneriais.

Beje, Volodymyras Zelenskis NATO kuluaruose surengė dvišalius susitikimus su nemažai lyderių ir iš naujo britų premjero gavo patikinimą – rems iki ukrainiečių pergalės. Be to, NATO narės įsipareigojo skirti 40 mlrd. eurų paramos. 

„Parama Ukrainai nėra labdara. Ji atitinka mūsų pačių saugumo interesus“, – tikino NATO generalinis sekretorius.

Parama Ukrainai nėra labdara.

JAV pirmoji pora Baltuosiuose rūmuose lyderius sukvietė ištaigingai vakarienei. Ir nors atrodė, kad 81 metų J. Bidenas nestokojo nei energijos, nei ryžto, bet dažnai iš žurnalistų skambėjo klausimas: kokį įspūdį paliko J. Bidenas apgultas abejonių dėl fizinės būklės? 

„Man šiek tiek nemalonu, kad šitas klausimas uždavinėjamas. Tai JAV reikalas. Tiek trečiadienį, tiek ketvirtadienį J. Bidenas padarė įkvepiančius išstojimus. Man nekyla jokių abejonių dėl fizinių galimybių“, – sakė G. Nausėda.

Bet net iš bičiulių Holivude nekokie signalai. Aktorius George'as Clooney's, vienas didžiausių demokratų ir paties J. Bideno šalininkų, net finansinių rėmėjų, kol lyderiai kėlė taures už NATO, J. Bidenui pasiūlė savanoriškai pasitraukti iš rinkimų kovos.