Pereiti į pagrindinį turinį

Žmogžudystė supurtė Kroatijos elitą

Žmogžudystė supurtė Kroatijos elitą
Žmogžudystė supurtė Kroatijos elitą / AFP nuotr.

Kroatijos ministras pirmininkas ėmėsi drastiškų žingsnių kovoje prieš mafiją. Kai šalyje buvo nužudyta žinomo šalies advokato duktė, premjeras atleido du ministrus ir policijos vadą.

Kerštas už tėvo darbą?

Pirmadienio rytą šalies sostinėje Zagrebe buvo brutaliai nužudyta žinomo šalies advokato, buvusio vicepremjero Zvonimoro Hodako duktė. 26 metų Ivana Hodak buvo nušauta dviem šūviais į galvą namo, kuriame gyveno, laiptinėje. Nusikaltėlių nesustabdė net tai, kad netoli yra policijos būstinė.
Iškart po šios žmogžudystės į įvykio vietą buvo pasiųsta daugybė policininkų, jie aplinkinėse gatvėse ir kiemuose ieškojo žudiko. Nors dėta daug pastangų, nusikaltėlio sučiupti nepavyko.
Nužudytosios tėvas Z.Hodakas šiuo metu yra ryški figūra visą Kroatiją prikausčiusioje byloje. Jis yra buvusio Kroatijos generolo Vladimiro Zagorečo, kaltinamo milijonų iššvaistymu ir nelegaliu ginklų pardavimu per pilietinį karą praėjusio dešimtmečio pradžioje, gynėjas. Praėjusią savaitę Kroatijai Austrija išdavė šioje šalyje besislapsčiusį V.Zagorečą.

Premjero karas su mafija

Kai kuriems ekspertams kiek netikėtas pasirodė Kroatijos premjero Ivo Sanadero elgesys. Iš karto po moters žmogžudystės jis paskelbė ryžtingą kovą su mafija ir organizuotu nusikalstamumu Kroatijoje.

"Pagaliau atėjo atsiskaitymo su mafija laikas. Daugiau nebetoleruosime organizuoto nusikalstamumo ir mafijos", – pabrėžė jis. Ministras pirmininkas teigė neleisiantis organizuotiems nusikaltėliams manyti, kad jie gali elgtis taip, kaip nori. I.Sanaderas pabrėžė inicijuosiantis tam tikras įstatymų pataisas kovos su organizuotu nusikalstamumu srityje.

Kartu premjeras nurodė iš oficialių vizitų Didžiojoje Britanijoje ir JAV grįžti vidaus reikalų ministrui ir generaliniam prokurorui.

Pirmadienį iš pareigų premjeras atleido teisingumo ministrą Berislavą Rončevicą, vidaus reikalų ministrę Aną Lovrin ir policijos vadą Marijaną Benko.

Į postus – profesionalai

Šalies prezidentas Stjepanas Mesičius taip pat griežtai pasisakė apie planuojamą kovą su mafija. Žmogžudystę jis pavadino įžūliausia, kuri šalyje buvo įvykdyta dienos šviesoje.

Į atleistų ministrų ir policijos vado vietas jau paskirti kiti asmenys. Centrinės žvalgybos agentūros vadovas Tomislavas Karamarko bus paskirtas nauju vidaus reikalų ministru.
Nepriklausomas teisės ekspertas Ivanas Simonovicas turėtų tapti teisingumo ministru. O policijos vado postas bus patikėtas Vladimirui Faberui.
"International Herald Tribune", news.sky.com, "Times Online" inf.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų