Pereiti į pagrindinį turinį

A. Ghani prisaikdintas naujuoju Afganistano prezidentu

2014-09-29 08:33
AFP-BNS inf.
AFP nuotr.

 Anksčiau Jungtinėse Valstijose gyvenęs akademikas Ashrafas Ghani (Ašrafas Ganis) pirmadienį buvo prisaikdintas naujuoju Afganistano prezidentu, perimdamas šalies vairą tuo metu, kai NATO pajėgos baigia 13 metų karą, taip ir neįveikę įnirtingo Talibano pasipriešinimo.

Kabule pirmadienio rytą detonavo maža prie vežimo pritvirtinta bomba, tačiau per tą išpuolį žmonės nenukentėjo, pranešė policija. Prezidento inauguracijos dieną sostinėje buvo imtasi griežtų saugumo priemonių dėl didesnės kovotojų atakų grėsmės.

Garbingi afganų svečiai susirinko į ceremoniją prezidentūrą, o virš Kabulo skraidė sraigtasparniai, gabenantys užsieniečius svečius.

Šis renginys žymėjo pirmąjį šalyje demokratinį valdžios perdavimą. kurį tarptautiniai donorai laiko svarbiu rezultatu po brangiai kainavusios karinės ir civilinės intervencijos po Talibano režimo griūties 2001 metais.

„Laikysiuosi konstitucijos ir kitų įstatymų bei saugosiu jų įgyvendinimą“, – A.Ghani sakė duodamas priesaiką vyriausiojo teisėjo akivaizdoje.

A.Ghani pakeis prezidentą Hamidą Karzai (Hamidą Karzajų) po tris mėnesius trukusių įtemptų ginčų dėl rinkimų rezultatų, kurie dar labiau kurstė sukilėlių kampaniją ir blogino Afganistano ekonomikos perspektyvas.

Tiek A.Ghani, tiek jo politinis varžovas Abdullah Abdullah (Abdula Abdula) teigė laimėję birželio 14-ąją vykusius klastojimų aptemdytus rinkimus, o šis ginčas sukėlė Afganistane krizę, kuri grasino išprovokuoti šalies masto neramumus.

Tačiau smarkiai spaudžiant Jungtinėms Valstijoms ir Jungtinėms Tautoms (JT), abu kandidatai galiausiai sutiko suformuoti nacionalinės vienybės vyriausybę, o A.Ghani buvo paskelbtas prezidentu, peržiūrėjus beveik 8 mln. balsalapių.

A.Abdullah pirmadienį taip pat buvo prisaikdintas vyriausiuoju vykdomosios valdžios pareigūnu, kurio pareigos bus panašios į premjero. Tokia valdžios struktūra labai skirsis nuo ankstesnės, kurioje didžiausias galias turėjo prezidentas H.Karzai.

JAV prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) patarėjas Johnas Podesta (Džonas Podesta) vadovavo 10 amerikiečių pareigūnų delegacijai; Pakistanui atstovavo prezidentas Mamnoonas Hussainas (Mamnunas Husainas), o iš Indijos atvyko viceprezidentas Hamidas Ansari (Hamidas Ansaris).

Daugeliui kitų šalių, įskaitant Didžiąją Britaniją ir Prancūziją, atstovavo tik jų ambasadoriai Kabule, tuo tarpu Kinija atsiuntė žmogiškųjų išteklių ministrą Yin Weiminą (Jin Veiminą).

Inauguracijos išvakarėse priešais prezidentūros kompleksą sprogo viename kariniame automobilyje padėta bomba, o per tą išpuolį buvo sužeistas vairuotojas.

„Politinis perdavimas buvo sėkmingas“

„Įdėjome daug pastangų, kad pasiektume ilgai gyvuosiančią taiką, bet, deja, mūsų viltys ne visiškai išsipildė. Tačiau turėčiau pasakyti, kad taika tikrai ateis“, – H.Karzai sekmadienio vakarą sakė emocingoje atsisveikinimo su tauta kalboje.

„Rytoj perduosiu vyriausybės pareigas išrinktam prezidentui ir pradėsiu naują gyvenimą kaip (paprastas) Afganistano pilietis, – pridūrė jis. – Tvirtai palaikysiu naująjį prezidentą, vyriausybę ir konstituciją bei būsiu pasiruošęs jiems pasitarnauti.“

Tiek A.Ghani, tiek A.Abdullah yra nuosaikių pažiūrų provakarietiški lyderiai, žadėję siekti pažangos socialiniame ir infrastruktūros sektoriuose, kuri nuo 2001 metų buvo menka. Tačiau Afganistane didelę grėsmę tebekelia Talibano kovotojai.

NATO operacijų mastas yra sparčiai mažinamas, o Aljanso kovinė misija baigsis iki šių metų pabaigos.

Šalyje tebeveikia tik 33 NATO bazės, kurių vienu metu buvo net 800, todėl vietos saugumo pajėgos paliekamos kautis su Talibanu, gaudamos vis mažesnę pagalbą.

Pirmadienį surengta inauguracija atveria kelią naujai vyriausybei pasirašyti susitarimą, kuris leistų 12,5 tūkst. JAV vadovaujamų karių likti Afganistane iki 2015 metų, vykaudami palaikymo ir afganų policijos bei armijos mokymo misiją.

A.Ghani pažadėjo nedelsiant atšaukti H.Karzai sprendimą nepasirašyti tos sutarties, todėl tas dokumentas tikriausiai bus patvirtintas antradienį.

„Politinis perdavimas buvo sėkmingas, ir pasirodė, kad klydo visi, pranašavę, jog jis neįmanomas“, – A.Ghani sakė praeitą savaitę.

„Esame viena tauta, viena šalis, ir neturėtų kilti jokių abejonių dėl mūsų nacionalinės vienybės“, – pridūrė jis.

Galutiniai rezultatai rodo, kad A.Ghani įveikė A.Abdullah 55 proc. prieš 45 proc. balsų, nors Jungtinės Tautos perspėjo, jog šiuos rinkimus paveikė „reikšmingas klastojimas“.
H.Karzai, vadovavęs nuo Talibano režimo žlugimo 2001 metais, pagal konstituciją nebegalėjo siekti trečios iš eilės kadencijos prezidento poste.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų