Pereiti į pagrindinį turinį

Egipte kalėti iki gyvos galvos nuteisti 230 buvusio diktatoriaus priešininkų

2015-02-05 07:37 diena.lt inf.
SIPA nuotr.

Egipto teismas trečiadienį skyrė kalėjimą iki gyvos galvos 230 sekuliarių aktyvistų, dalyvavusių 2011 metų sukilime prieš ilgametį diktatorių Hosni Mubaraką (Hosnį Mubaraką).

Tarp nuteistųjų yra ir vienas sukilimo lyderių 26 metų Ahmedas Douma (Ahmedas Duma).

Dar 39 kaltinamieji – visi nepilnamečiai – buvo nuteisti kalėti 10 metų.

Trečiadienį paskelbtas masinis nuosprendis, kuris dar gali būti skundžiamas, yra griežčiausias iš iki šiol skirtų islamiškajam judėjimui nepriklausantiems aktyvistams. Jis paskelbtas prezidento Abdel Fattaho al Sisi (Abdel Fataho Sisio) vyriausybei tęsiant griežtus veiksmus prieš oponentus.

Šimtams islamistų, palaikiusių nuversto H.Mubarako įpėdinį Mohamedą Mursi (Mohamedą Mursį), buvo skirtos mirties bausmės per greitus masinius teismo procesus, kuriuos Jungtinės Tautos (JT) smerkia kaip „neturinčius precedento naujausių laikų istorijoje“.

Trečiadienį vykusiame posėdyje visi 269 kaltinamieji buvo nuteisti dėl dalyvavimo susirėmimuose su saugumo pajėgomis netoli Tahriro aikštės Kaire 2011-ųjų gruodį, nurodė vienas teismo pareigūnas, pageidavęs neviešinti jo vardo.

Jie taip pat buvo pripažinti kaltais dėl saugumo pajėgų užpuolimo ir vyriausybinių pastatų padegimų. Vienu iš tų padegimų taikinių tapo kultūros centras, įkurtas 1798 metais tuomečio Prancūzijos karvedžio ir būsimojo imperatoriaus Napoleono Bonaparte'o (Napoleono Bonaparto). Tame pastate buvo saugoma per 200 tūkst. knygų.

Kaltinamiesiems taip pat buvo nurodyta sumokėti iš viso 2,2 mln. JAV dolerių (1,9 mln. eurų) baudų.

Visi kaltinamieji, išskyrus A.Doumą, buvo teisiami jiems nedalyvaujant. Nuosprendžio jie laukė laisvėję, pasirašę pasižadėjimus prisistatyti, kai bus iškviesti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų