Pereiti į pagrindinį turinį

Ukrainos sukilėliams numušus vyriausybinių pajėgų sraigtasparnį žuvo 14 karių

2014-05-29 11:02
AFP nuotr.

Ukrainos sukilėliams numušus vyriausybinių pajėgų sraigtasparnį žuvo 14 karių

Ukrainos laikinasis prezidentas Oleksandras Turčynovas ketvirtadienį pranešė, kad prorusiškiems sukilėliams numušus vyriausybinių pajėgų sraigtasparnį virš rytinio Slovjansko miesto žuvo 14 karių, tarp jų generolas Volodymyras Kulčyckis.

„Dabar gavau informaciją tiesiai iš Slovjansko, kad teroristai iš rusiško ginklo – nešiojamojo zenitinio raketų komplekso – numušė mūsų sraigtasparnį, kuris skraidino kariškius rotacijai. 14 mūsų kariškių žuvo kartu su generolu Kulčyckiu“, – O.Turčynovas sakė per parlamento posėdį.

Ukrainos naujienų portalai citavo žurnalisto Artiomo Ševčenkos pranešimą socialiniame tinkle „Facebook“, kad buvo numuštas transporto sraigtasparnis Mi-8, taip pat gabenęs maisto produktus, geriamąjį vandenį ir neperšaunamas liemenes.

„Nutūpė normaliai, iškrovė krovinį, paėmė karius, skridusius pailsėti, ir po kelių minučių po pakilimo sprogo... (Į jį pataikė) raketa arba granatsvaidžio šūvis... Įsirėžus į žemę sprogo (degalų) bakai“, – rašė jis,

Savo ruožtu Slovjansko „liaudies meru“ pasiskelbęs Viačeslavas Ponamariovas anksčiau pranešė, kad separatistų kovotojai Slovjansko prieigose numušė vieną Ukrainos ginkluotųjų pajėgų sraigtasparnį.

„Prie Slovjansko buvo numuštas iš viso vienas priešo sraigtasparnis“, – jis sakė naujienų agentūrai „Interfax“.

Sukilėlių šaltiniai nurodė, kad tas orlaivis buvo numuštas virš Mandryčyno (Červonyj Moločaro) gyvenvietės netoli Slovjansko.

Tuo tarpu Ukrainos vidaus reikalų ministro patarėjas Antonas Heraščenka per spaudos konferenciją sakė, kad sukilėlių numuštas sraigtasparnis skraidino „maisto produktus ir šaudmenis į Karačuno kalvą“.

Ukrainos separatistai patvirtino pagrobę ESBO stebėtojus

Prorusiškų sukilėlių lyderis Ukrainos rytiniame Slovjansko mieste ketvirtadienį patvirtino, kad jo pajėgos sulaikė keturis Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėtojus, kurie yra dingę nuo pirmadienio.

„Keturių žmonių grupė, kuri dingo į pietus nuo Donecko – mes žinome, kur jie yra; jiems viskas gerai. Sakėme jiems kurį laiką niekur nevažinėti, tačiau atsirado šitie keturi patys uoliausi. Žinoma, juos sulaikė“, – naujienų agentūra „Interfax“ citavo Slovjansko „liaudies meru“ pasiskelbusį Viačeslavą Ponomariovą.

„Niekas jų nesuėmė. Mes sulaikėme juos. Dabar aiškinamės, kas jie yra, kur vyksta ir kodėl, ir paleisime juos“, - sakė Ponomariovas.

Jis neatmetė galimybės, kad sulaikytieji gali būti įsivėlę į šnipinėjimą.

Ryšys su Donecko srityje dirbusia ESBO stebėtojų grupe, kurią sudarė atstovai iš Estijos, Šveicarijos, Turkijos ir Danijos, buvo prarastas pirmadienį vakare.

Ukrainos valdžia jau buvo nurodžiusi, kad juos pagrobė laiko prorusiški separatistai.

Ukrainos pajėgos patyrė naujų aukų kovoje su separatistais rytuose

Ukrainos pajėgos patyrė naujų aukų per sukilėlių surengtą reidą šalies rytuose, o išrinktasis prezidentas pažadėjo surengti pirmąsias derybas su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu, siekiant sušvelninti didžiausią priešpriešą tarp Rytų ir Vakarų nuo Šaltojo karo pabaigos.

Nacionalinė gvardija, savanoriška sukarinta tarnyba, nurodė, kad ginkluoti užpuolikai surengė netikėtą reidą prieš jų kareivines neramiame Luhansko regione netoli sienos su Rusija, kurį sukilėliai faktiškai kontroliuoja nuo balandžio pradžios.

„Nuostolių buvo tiek tarp mūsų karinio dalinio narių, tiek tarp užpuolikų“, – sakoma trumpame Nacionalinės gvardijos pranešime.

Kovotojai surengė ataką kitą dieną po to, kai Ukraina paskelbė susigrąžinusi kontrolę rytinio pramonės regiono pagrindiniame tarptautiniame oro uoste Donecko mieste po įnirtingiausių susirėmimų per jau septynias savaites vykstančią kampaniją. Per tuos susirėmimus žuvo per 40 kovotojų.

Daugiau naujienų