Pereiti į pagrindinį turinį

Majoras – apie Rusijos kariuomenę: ji tokia pati žvėriška, brutali, kokia buvo caro laikais

2022-03-08 14:38 diena.lt inf.

Atsargos majoras Darius Antanaitis apžvelgė karinę padėtį Ukrainoje. Pasak jo, Rusija tęs savo puolimą. Reikėtų pasiruošti ir visuotinei mobilizacijai Rusijoje, praneša LNK.

Scanpix nuotr.

Vilniuje viešintis Jungtinių Valstijų valstybės sekretorius Anthony Blinkenas pirmadienį paskelbė, kad amerikiečiai Lietuvoje dislokuos papildomus 400 karių iš Pirmosios šarvuotos brigados kovinės grupės. Atsargos majoras D. Antanaitis paaiškino, ką tai reiškia.

„Šarvuotos brigados kovinė grupė yra pilnai suformuoti daliniai, pasiruošę kovai ir galintys patys save išlaikyti tam tikrą laiką. Tai yra atskiras dalinys, paprastai jį sudaro keli tūkstančiai žmonių. Tai yra dalinys, kuris visiškai ginkluotas, pilnai užpildytas amunicija, gali iškviesto oro paramą paremti savo operacijoms. Tai yra labai rimtas ir stiprus dalinys. Baigėsi laikas, kada mes užsiimame atgrasymu – dabar laikas gynybai. Tas amerikiečių karių dislokavimas rodo, kad mes jau rengiamės gynybai“, – sakė D. Antanaitis.

Pasak pašnekovo, Rusija tęs savo puolimus.

„Kalbant apie Rusijos puolimą Ukrainoje, jie dar šito neatsisakė. Tai yra normalu – pagal Rusijos vadovavimo metodą, jie vis tiek privalo pasiekti savo strateginius veiksmus, jie privalo priversti Ukrainos vyriausybę kapituliuoti. Tą jie bando pasiekti per brutalų ir žvėrišką bombardavimą, civilių žudymą. Be abejo, jie toliau tęs puolimą, nes sustojimas ir savo veiksmų atsisakymas parodytų Rusijos atsisakymą savo puolimo idėjos ir tikslų. Dabar yra nedidelė pertrauka, kada sekinami ukrainiečiai, o tuo pat metu Rusija užpildo savo amuniciją sviediniais, šoviniais, kuru, raketomis, kad galėtų tęsti Kyjivo naikinimą“, – manė atsargos ministras.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

D. Antanaitis atskleidė, kiek tikėtina yra visuotinė mobilizacija Rusijoje.

„Manau, reikia būti pasiruošusiems, kad taip bus. Visuotinė mobilizacija reiškia, kad visi bus pakviesti tarnauti į Rusijos kariuomenę – nuo aštuoniolikos metų ar net jaunesni. Taip V. Putinas galės padidinti savo karines pajėgas. Kalbama, kad Rusija turi apie 3 mln. karių rezervą. Be abejo, visų nepakvies, visi nėra tinkami karo tarnybai, juos reikės paruošti“, – aiškino atsargos majoras.

70 naikintuvų yra labai milžiniška galia, kuria galėtų netgi priversti rusus atsisakyti tolimesnio puolimo, nes jie nebeturėtų paramos iš oro.

A. Blinkenas sekmadienį taip pat pareiškė, kad NATO narės turi teisę siųsti naikintuvus į Ukrainą. Pasak D. Antanaičio, šie naikintuvai galėtų iš esmės pakeisti visą padėtį ant žemės Ukrainoje.

„Ukraina yra milžiniška teritorija, todėl visą laiką yra prioritetai, kur tie naikintuvai turi veikti. Greičiausiai tai būtų strateginiai objektai, kad būtų galima apsaugoti civilius nuo apšaudymų iš rusų pusės. 70 naikintuvų yra labai milžiniška galia, kuria galėtų netgi priversti rusus atsisakyti tolimesnio puolimo, nes jie nebeturėtų paramos iš oro. Kitas dalykas – Rusija galėtų mesti dar daugiau naikintuvų. Tačiau naikintuvai – tokia ginkluotė, kurios tu negali labai greitai užpildyti, jų gamyba užtrunka metų metus. Todėl bet koks rusų naikintuvas, numuštas virš Ukrainos, – didelė žala Rusijos kariuomenei“, – tikino pašnekovas.

Nors prieš karą atrodė, kad Rusijos kariuomenė – antra pagal stiprumą po JAV, dabar ima aiškėti, kad tokios kalbos tebuvo išpūstas pačios Rusijos viešųjų ryšių burbulas, teigė D. Antanaitis.

„Kalbant apie Rusiją, reikia labai blaiviai žiūrėti, nemistifikuoti rusų, mažiau žiūrėti, ką jie mums bando pasakyti apie savo kariuomenę. Ką mes šiandien matome, yra ta pati žvėriška, brutali, purvina, dvokianti kariuomenė, kuri buvo caro, komunistų laikais“, – kalbėjo jis.

Daugiau naujienų