Pereiti į pagrindinį turinį

Motinos gimtinėje D.Trumpui rengiamas skaidrumo egzaminas

2021-09-05 02:00

Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas sulaukė smūgio iš pasalų. Nemalonumai užklupo iš senojo pasaulio, jo motinos gimtosios Škotijos.

Aistra: golfas – neatsiejama ne tik D.Trumpo laisvalaikio, bet ir darbo dalis. Nuot­rau­ko­je – jis, dar Bal­tų­jų rū­mų šei­mi­nin­kas, su Ja­po­ni­jos prem­je­ru Shin­zo Abe 2017 m.
Aistra: golfas – neatsiejama ne tik D.Trumpo laisvalaikio, bet ir darbo dalis. Nuot­rau­ko­je – jis, dar Bal­tų­jų rū­mų šei­mi­nin­kas, su Ja­po­ni­jos prem­je­ru Shin­zo Abe 2017 m. / Wikipedios nuotr.

Investicija motinos gimtinėje

Niujorke gimęs D.Trumpas yra tik pirmos kartos amerikietis – jo motina Mary Anne MacLeod kilusi iš Škotijos, gimė ir užaugo Luiso saloje. Kartu su dešimtimis tūkstančių škotų ji tarpukariu, dar jaunystėje, emigravo į Niujorką, kur ištekėjo už emigrantų iš Vokietijos sūnaus, nekilnojamuoju turtu prekiavusio Frederico Trumpo. Ketvirtajam iš penkių jos vaikų teko garbė tapti JAV prezidentu.

Tačiau motinos gimtinė galingiausio pasaulio asmens vaidmenį ketverius metus atlikusiam nekilnojamojo turto magnatui nelabai svetinga.

Buvusiam JAV prezidentui per kompaniją "Trump Organization" priklauso septyniolika golfo klubų visame pasaulyje. Du iš jų yra Škotijoje – "Trump International Golf Links" golfo aikštynas šiauriau Aberdyno esančiame Balmedžio mieste ir "Resort Turnberry" Eršyre.

Jei savininkas – šiuo atveju D.Trumpo kompanija – atsisakytų tai padaryti, Škotijoje esantis turtas galėtų būti konfiskuotas.

Kai kurie škotai D.Trumpo dėmesį motinos gimtinei laiko teigiamu impulsu vietos ekonomikai, pritraukė turistų, tačiau daug ir tokių, kuriems nepriimtinos jo verslo ambicijos, o finansinės operacijos kelia įtarimų.

Škotijos opozicija siekia, kad būtų ištirtos aplinkybės, kuriomis D.Trumpo rankose atsidūrė keli nekilnojamojo turto objektai ir verslas, o žaliesiems nepatinka jo požiūris į aplinką.

Kam naudingi nuostoliai?

Daugiausia neaiškumų škotų politikams kyla dėl objekto Balmedyje. Abejonės dėl būsimosios golfo mėgėjų oazės siekia dar 2008-uosius, kai buvo pradėti kurti, o vėliau ir patvirtinti ambicingi projekto plėtros planai.

570 ha sklype D.Trumpas ketino įrengti 1 mlrd. svarų vertės golfo kurortą su "geriausiu pasaulyje golfo aikštynu", penkių žvaigždučių viešbučiu, vilomis, poilsio namais ir golfo akademija.

Sužinoję, kad klubas planuoja pastatyti didžiulį kompleksą, sukilo gamtosaugininkai ir vietos gyventojai. Pastarieji išsiuntė tūkstančius laiškų Škotijos politikams, prašydami vetuoti projektą, dėl kurio, jų teigimu, apylinkėse atsirastų intensyvus eismas ir tai terštų aplinką. Škotų neįtikino ir argumentai, kad naujieji kaimynai nebūtų patys skurdžiausi: už didžiausius namus šalia golfo klubo prašyta kone 2 mln. dolerių.

Wikipedios nuotr.

Gamtosaugininkai nuogąstavo, kad verslo vystymas pakenks ir galiausiai sunaikins garsiąsias tūkstantmetes šiaurės rytų Škotijos kopas. Pačiam D.Trumpui nepatiko žaliasis projektas – vėjo elektrinių parkas Šiaurės jūroje, kuris, jo teigimu, darko golfo kurorto panoramą.

Vis dėlto daugiausia problemų buvusio prezidento investicijos kelia ne dėl verslo plėtra nepatenkintų škotų.

Anot žurnalisto Glenno Simpsono, į šiuos projektus įplaukė milžiniškas kapitalas iš nežinomų šaltinių. Šimtai milijonų dolerių iš "Trump Organization" esą tik popieriuje, D.Trumpo kurortai praryja daug daugiau pinigų, nei duoda pajamų.

Nuo 2014 m., kai "Trunberry" įsigijo D.Trumpas, čia nebevyksta Didžiosios Britanijos golfo čempionatai, nors iki tol buvo surengti keturi. Organizatoriai taip protestavo prieš D.Trumpo politiką imigrantų atžvilgiu. Tad nieko keista, kad virš objekto kybo milžiniškų nuostolių debesys. Pvz., 2018 m. nuostoliai siekė 13,2 mln. JAV dolerių – tris kartus daugiau nei 2017 m.

Skaudų smūgį D.Trumpo verslas Škotijoje patyrė po Kapitolijaus šturmo, kai JAV profesionalių golfo žaidėjų asociacija atsisakė jo klube rengti 2022-ųjų gegužę turėjusį vykti kasmetį čempionatą.

Šiaurės jūros pakrantėje esančio klubo nuostoliai irgi viršijo 1 mln. dolerių.

Tad klausimas, kokia nauda iš šio verslo ir ar tai nėra įtartinai brangus D.Trumpo žaisliukas, logiškas. Juolab kai yra ir kitas nežinomasis: lėšų, už kurias įsigyti golfo klubai, kilmė.

Teisinė kova

Patricko Harvie vadovaujami Škotijos žalieji ir opozicijos parlamentarai metų pradžioje pateikė siūlymą dėl vadinamojo "McMafia" teisės akto, kuris priverstų D.Trumpą atskleisti savo turto finansinius šaltinius, taikymo. Pagal jį, Didžiosios Britanijos valdžios institucijos turi teisę areštuoti ar konfiskuoti 50 tūkst. svarų ir daugiau vertės turtą, jei savininkas negali paaiškinti jo kilmės. Jei savininkas – šiuo atveju D.Trumpo kompanija – atsisakytų tai padaryti, Škotijoje esantis turtas galėtų būti konfiskuotas.

Reaguodamas į šią iniciatyvą D.Trumpo sūnus, "Trump Organization" viceprezidentas Ericas Trumpas škotų politiką P.Harvie išvadino nacionaline gėda ir akcentavo didelį golfo kurortų indėlį į Škotijos laisvalaikio bei turizmo industriją.

Iš pradžių žaliųjų iniciatyva buvo atmesta, o tuometis teisingumo ministras Humza Yousafas aiškino, kad politikai neturi kištis į teismų reikalus. Priminęs, kad yra juodaodis musulmonas, tad negalįs būti ksenofobijos apraiškomis kaltinamo asmens rėmėju, tačiau mano, jog pritardami "McMafia" teisės akto taikymui D.Trumpo atveju politikai piktnaudžiautų valdžia.

Peizažas: 2015 m., dar prieš įgy­ven­di­nant am­bi­cin­gus plėt­ros pla­nus, įam­žin­tas „Trump In­ter­na­tio­nal Golf Links“ komp­lek­sas ir įspū­din­ga jį su­pan­ti gam­ta. / Wikipedios nuotr.

Tuomet lemiamą žingsnį žengė idealistus vienijanti JAV nevyriausybinė organizacija "Avaaz", pateikusi apeliaciją dėl Edinburgo sprendimo. Rugpjūčio viduryje Škotijos aukščiausiojo civilinio teismo teisėjas lordas Sandisonas nusprendė, kad vyriausybės sprendimas netirti "D.Trump Organization" turi būti įvertintas teismine tvarka. Teismui atmetus vyriausybės protestą, esą "Avaaz" peticija pateikta per vėlai, o lordas Sandisonas bylą pavadino perspektyvia.

"Džiaugiuosi, kad žengėme dar vieną žingsnį paaiškindami, kodėl D.Trumpo verslo reikalai Škotijoje nebuvo tiriami", – pareiškė P.Harvie ir piktinosi, kad siekti teisingumo prireikė nevyriausybininkams.

Savo ruožtu "Avaaz" teisininkai pareiškė, kad abejones dėl D.Trumpo skaidrumo gali prasklaidyti tik tiesa apie jo nuosavybę. Juolab kad buvusiam JAV prezidentui ar jo verslo struktūros atstovams gresia ne baudžiamoji byla, bet viso labo finansinio skaidrumo egzaminas.

P.Harvie teigimu, nuo to, kuo baigsis D.Trumpo byla, priklausys ir Škotijos reputacija. "McMafia" teisės akto taikymas buvusio galingiausio planetos žmogaus atžvilgiu būtų signalas visiems, kad verslas Škotijoje turi būti skaidrus ir atskaitingas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų