Pereiti į pagrindinį turinį

Paskelbtos palydovinės nuotraukos liudija, kad Olenivkos kalėjimas buvo susprogdintas iš vidaus

2022-07-31 12:44

Pasirodė naujos palydovinės nuotraukos iš Ukrainos kariškių žudynių vietos okupuotoje Olenivkoje. Filmuota medžiaga patvirtina, kad pastatas buvo susprogdintas iš vidaus, rašoma portale unian.net.

Naujas palydovines Olenivkos kalėjimo, kur, Kyjivo teigimu, per rusų įvykdytą ataką, žuvo mažiausiai 50 ukrainiečių karo belaisvių, nuotraukas tviteryje paskelbė JAV žurnalistas Christopheris Milleris.

Ch. Mileris pateikė „Maxar“ palydovinius duomenis prieš tragediją (liepos 27 dieną) ir po tragedijos (liepos 30 dieną). Iš kosmoso padarytuose kadruose aiškiai matyti, kad skardinis kareivinių stogas įlūžo iš vidaus. Pastatui nėra padaryta jokios žalos, būdingos HIMARS raketų atakai.

Jau buvo pranešta anksčiau, kad liepos 29-osios naktį buvusioje Olenivkos pataisos darbų kolonijoje nugriaudėjo sprogimas. Buvo sugriautas pastatas, kuriame buvo laikomi ukrainiečių karo belaisviai, išvesti iš „Azovstal“ gamyklos.

Iškart po sprogimo Rusija apkaltino Ukrainos ginkluotąsias pajėgas apšaudžius pataisos darbų koloniją. Ukraina pareiškė, kad sprogimas Olenivkoje buvo Rusijos teroristinis aktas, kuriuo siekiama nuslėpti karo nusikaltimus ir diskredituoti Ukrainos ginkluotąsias pajėgas.

Ukrainos žvalgybos duomenimis, išpuolį įvykdė Rusijos privačios karinės grupės „Wagner“ samdiniai.

„Turimais duomenimis, tai įvykdė „Wagner“ samdiniai, asmeniškai vadovaujami minėtos privačios karinės bendrovės nominalaus savininko Jevgenijaus Prigožino. Teroristinio akto organizavimas ir vykdymas nebuvo derinamas su Rusijos gynybos ministerijos vadovybe“, – teigiama žvalgybos pranešime.

Jungtinės Tautos šeštadienį pareiškė, kad yra pasirengusios skirti ekspertus sprogimui kalėjime ištirti.

Raudonojo Kryžiaus atstovai kol kas neįleisti į Olenivkos kalėjimą

Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus komitetas (TRKK) teigia, kad vis dar laukia, kada bus suteikta galimybė susisiekti su žmonėmis, kurie buvo sužeisti po atakos Olenivkos kalėjime rytų Ukrainoje.

„Norime paaiškinti, kad mūsų vakarykštis prašymas leisti patekti pas karo belaisvius Olenivkoje nebuvo patenkintas, – šeštadienio vakarą tviteryje parašė TRKK delegacija Ukrainoje. – Suteikti TRKK galimybę patekti pas karo belaisvius yra kariaujančių šalių pareiga pagal Ženevos konvencijas“.

Tačiau Rusijos gynybos ministerija pareiškė, kad Maskva pakvietė TRKK atstovus atvykti.

Griežtai neutralus TRKK yra įgaliotas lankyti karo belaisvius pagal tarptautinę teisę, kuri taikoma visoms pasaulio valstybėms. „Trečioji Ženevos konvencija suteikia TRKK teisę vykti ten, kur gali būti karo belaisvių, ir vesti su jais pokalbius“, – teigiama TRKK interneto svetainėje.

Tačiau formaliai TRKK atstovai pirmiausia turi gauti karo belaisvius laikančios šalies sutikimą, kad galėtų atvykti.

Daugiau naujienų