Quantcast

Pietų Italiją supurtė žemės drebėjimai: nors niekas nenukentėjo, kilo panika

Antradienį netoli Italijos Neapolio miesto valdžia evakavo 39 šeimas, buvo uždarytos mokyklos, kai regioną supurtė dešimtmečius nematyto stiprumo žemės drebėjimų banga, sukėlusi paniką, nors niekas nenukentėjo.

Nacionalinio geofizikos ir vulkanologijos instituto (INGV) duomenimis, pirmadienio vakarą netrukus po 20 val. vietos laiku buvo užregistruotas 4,4 balo žemės drebėjimas 2,5 km gylyje. Per naktį buvo užfiksuota apie 150 drebėjimų, institutas tai apibūdino kaip „seisminį spiečių“. „Tai galingiausias seisminis spiečius per pastaruosius 40 metų“, – sakė Mauro Di Vito iš INGV.

Daugelis Pocuolio miesto, esančio netoli Neapolio, gyventojų puolė iš namų į gatves. Žemės drebėjimai apgadino pastatus, bet nieko nesužeidė.

Italijos civilinės saugos departamentas antradienio rytą pranešė, kad po patikrinimų iš 13 pastatų buvo evakuotos 39 šeimos. Pocuolio meras Gigi Manzoni paragino žmones laikytis rimties, bet pripažino, kad padėtis „mums visiems kelia stresą“.

Per naktį buvo atidaryti keturi priėmimo centrai žmonėms, kurie nesijautė saugūs savo namuose, Neapolio valdžia pasirūpino, kad į rajoną būtų išsiųsta 400 laikinų lovų. Antradienį mokyklos buvo uždarytos patikrinimams.

Tai galingiausias seisminis spiečius per pastaruosius 40 metų.

Pocuolis įsikūręs Flegrėjaus laukuose (Campi Flegrei), ant didžiausios Europoje aktyvios kalderos – įdubos, likusios po išsiveržimo.

Gyventojai pratę prie drebėjimų, tačiau daugelis iš 500 tūkst. pavojingoje zonoje gyvenančių žmonių jau buvo išgąsdinti pernai rugsėjį įvykusio 4,2 balo žemės drebėjimo. „Visą laiką turime gyventi baimėje“, – televizijai „RAI News“ sakė vienas Pocuolio gyventojas ir pridūrė, kad žmonės nežino, kiek dar pastatai atlaikys požeminius smūgius.

Gelbėjimo tarnybos pranešė apie įtrūkimus po pirmadienio žemės drebėjimų ir iš pastatų iškritusius gabalus. Mėgėjiškame vaizdo įraše iš Pocuolio prekybos centro buvo matyti nuo lentynų ant grindų pabirę buteliai.

INGV sakė toliau stebėsiantis kalderą. „Negalima atmesti ir kitų seisminių įvykių, įskaitant panašaus stiprumo kaip užregistruotieji per dabar įvykusį spiečių“, – perspėjo institutas.

Flegrėjaus laukai yra tarp Pocuolio ir Neapolio, esančio kur kas geriau žinomo Vezuvijaus kalno šešėlyje toliau į rytus. Prieš 40 tūkst. metų įvykęs Flegrėjaus laukų išsiveržimas buvo galingiausias Viduržemio jūros regione, paveikęs planetos klimatą. Praėjusio amžiaus devintąjį dešimtmetį atsinaujinęs seisminis aktyvumas paskatino 40 tūkst. gyventojų evakuaciją. Tačiau specialistai teigia, kad didelio masto išsiveržimas artimiausioje ateityje mažai tikėtinas.

INGV antradienį priminė, kad praėjusio amžiaus devintąjį dešimtmetį per mėnesį buvo daugiau nei 1300 seisminių įvykių, dėl hidroterminio aktyvumo žemė per mėnesį pakilo devyniais centimetrais. O dabar per pastarąjį mėnesį buvo užfiksuota apie 450 seisminių įvykių, žemės kilimo greitis išliko pastovus – du centimetrai per mėnesį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių