Pereiti į pagrindinį turinį

Po rekordinės liūties gatvės virto upėmis, namuose – metras vandens

2024-08-02 16:36 diena.lt inf.

Nepaisant ankstyvos ir karštos vasaros Europoje, Belgijoje jau 10 mėnesių iš eilės fiksuojamas didesnis nei įprastai lietaus kiekis. Pastarosiomis dienomis pietinėje Belgijos dalyje prapliupo tikrai neregėto stiprumo liūtys.

Potvyniai Belgijoje.
Potvyniai Belgijoje. / Scanpix nuotr.

„Šiuo metu dedame smėlio maišus ir tikimės geriausio. Laukiame, kol vanduo nuslūgs“, – šnekėjo vietos gyventojas Nicolai Leempoels.

Vietos gyventojas, paklaustas, ar tikėjosi tokio dalyko, atsakė: „Ne, visai ne. Man paskambino mama, ji buvo labai nusiminusi. Mus tai rimtai sukrėtė.“

Per gerą valandą vietos upė išsiveržė iš krantų ir užtvindė netoli Leveno esantį Bertemo miestą. Nors vietos valdžia sako, kad buvo pasirengusi tokiems dalykams.

„Tiesą sakant, anksčiau slėnį apsemdavo kas trejus metus. Dabar taip atsitinka nuo 2011-ųjų, nors buvo įdėta daug pastangų – įrengti užliejami plotai upės aukštupyje. Tai pasiteisino ir gerai veikė 30 metų, bet su šia liūtimi susidoroti nepavyko“, – kalbėjo meras Joël Vander Elst.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Po rekordinės liūties, vietos gatvės virto upėmis, o gyventojų kiemuose ir namuose kai kur tebestovi apie metras vandens. Teko pasitelkti traktorius, kad būtų išgelbėti apsemti lengvieji automobiliai.

„Jau ištempiau 4 ar 5 automobilius“, – teigė traktorininkas Johan Staes.

Traktorininkas, į klausimą, ar matė, ką nors panašaus, atsakė: „Ne.“

Potvyniai Belgijoje apėmė visą pietrytinę šalies dalį. Potvynių pavojus paskelbtas visoje Flandrijoje ir net Briuselyje galioja geltonasis kodas, kuris reiškia perkūniją su galimais potvyniais.

„Vanduo pateko pro duris ir visiškai užliejo visą namą. Mano namas ilgas ir žemas, o vanduo užliejo ir visą sodą“, – nurodė vietos gyventoja Caroline Compagnon.

Ten, kur lietūs jau baigėsi, belgai stengiasi kuo greičiau nuvalyti bent jau kelius ir gatves, kad būtų galima atvežti pagalbos.

„Kai tiek daug prinešė molio, jo sunku atsikratyti. Patys matote, ten dar yra storų purvo gabalų“, – pasakojo vietos gyventoja Marie Cavalieri.

Per smarkias liūtis Belgijoje labai daug žaibavo. Vien Limburgo regione žaibai pataikė ir apgadino tris vietos gyventojų namus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų