Pereiti į pagrindinį turinį

S. Tamkevičius: naujasis popiežius ir tvirtas, ir geros širdies

2013-03-14 15:11
S. Tamkevičius: naujasis popiežius ir tvirtas, ir geros širdies
S. Tamkevičius: naujasis popiežius ir tvirtas, ir geros širdies / Fotodienos/Fotodienos nuotr.

Naujasis popiežius Pranciškus yra tvirtas, bet labai geros širdies, sako Lietuvos vyskupų konferencijos pirmininkas Sigitas Tamkevičius.

Pasak S.Tamkevičiaus, šias savybes liudija jo biografija, kai Argentinos dvasininkas Lotynų Amerikoje atsilaikė prieš išlaisvinimo teologijos šalininkus, ir pirmasis popiežiaus kreipimasis į tikinčiuosius trečiadienio vakarą.

„Popiežius vadovauja daugiau kaip milijardui katalikų. Bažnyčia susideda iš žmonių, ir visada yra ir labai gražių šviesių dalykų, yra ir žaizdų. Reikalingas vadovas, kuris būtų ir labai tvirtas, ir kartu labai geros širdies. Pranciškus šitas savybes turi“, - BNS ketvirtadienį sakė Kauno arkivyskupas.

„Jis nestokojo tvirtumo, kai reikėjo Lotynų Amerikoje atsilaikyti prieš išsilaisvinimo ideologijos šalininkus, buvo didžiausias spaudimas ir jis labai gražiai atsilaikė. Ir kartu to tyrumuo ir dieviškumo yra su kaupu, tai matėme per pirmą jo pasirodymą“, - teigė S.Tamkevičius.

Dvasininko nuomone, ypač reikšminga tai, kad naujuoju popiežiumi išrinktas būtent Lotynų Amerikos regiono atstovas: „Bažnyčia dabar auga ypač Lotynų Amerikoje ir kai bus ganytojas, kuris gerai tą kultūrą pažįsta, tuos kraštus - Bažnyčiai tai didelis pliusas“.

Anot S.Tamkevčiaus, pasirinkdamas Pranciškaus vardą naujasis popiežius apeliavo ne tik į Asyžietį Pranciškų, bet ir Pranciškų Ksaverą, misionierių, kuri ėjo į pagonišką pasaulį.

„Manau, šiuo savo vardo pasirinkimu jis duoda ženklą, kad reikia drąsiai eiti į mūsų dienų pasaulį, kuris deja, daug kur, jei ir nėra griežta prasme pagoniškas, bet krikščioniškų vertybių yra labai praradęs.(...) Aš tikiuosi, kad jis mus visus ragins, pirmiausia, vyskupus, būti atviriems, eiti į pasaulį, nebijoti būti pažemintiems, nesuprastiems, bet tvirtai su meile nešti Evangelijos žinią. Tai yra vaistas, kurio pasaulis nelabai supranta, bet vaistas, kurio šiandien ypatingai reikia. Dabartinis pasaulis garbina tik daiktus, pinigus. Manau, šitas popiežius mus kvies mus rinktis visai kitas vertybes“, - kalbėjo arkivyskupas.

S.Tamkevičius teigė pernelyg nesureikšminantis fakto, kad popiežiumi pirmą kartą išrinktas vienuolis jėzuitas, šiuo atveju, anot S.Tamkevčiaus, svarbi esmė - „tai, kad jis pasirinkęs savo gyvenimo keliu neturtą, ištikimybę Viešpačiui ir dvasinį tyrumą“.

Popiežiumi trečiadienį išrinktas 76 metų Argentinos kardinolas Jorge Mario Bergoglio (Chorchė Marijaus Bergoljo) pasirinko Pranciškaus vardą. Jis tapo pirmuoju per visą Katalikų Bažnyčios istoriją popiežiumi iš Vakarų pusrutulio.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų