Quantcast

D. Šemberas atvirai: yra daug kur tobulėti

2015 metų lapkričio pabaigoje pergalingomis rungtynėmis prieš „Trakus“ savo fantastinę karjerą užbaigęs Deividas Šemberas sportinę aprangą iškart iškeitė į kostiumą bei pradėjo vadovauti lažybomis susitepusiai, žiūrovų neišpaikintai, o ir neretai pajuokiamai A lygai.

Pirmasis uždavinys – pažaboti sutartas rungtynes. Atrodo, uždavinys išspręstas puikiai – nei vieno signalo iš „Sportradar“ per visą sezoną. Vėliau uždavinių buvo daugiau, o jų rezultatai ne visada buvo teisingi.

„Taisytinų dalykų yra ne vienas. Daug kam skaudi tema yra tvarkaraštis ir jo sudarymas. Puikiai suprantu, kad jis toli gražu nebuvo tobulas, tačiau galiu pasakyti, kad artimiausius metus jis tobulas ir nebus. Turėjome problemų rinkodarinėje pusėje, komercinėje. Lyga yra tam, kad kurtų vertę klubams, tačiau to nepadarėme. Yra daug kur tobulėti. Ir mes tobulėsime. Žinome, kur stengtis, kur tobulėti ir kuria kryptimi judėti“, - visiškai atvirai pokalbį su portalu futbolas.lt pradėjo A lygos prezidentas, pridūręs didžiausią šių metų pozityvą – klubų autonomiją.

– Sakykite, ar priėmęs pasiūlymą – tapti lygos prezidentu nemanėte, jog viskas bus lengviau? Liaudiškai tariant, nematėte, kad nuversite kalnus?

– Visi adekvatūs žmonės supranta, kad Lietuvos futbole per trumpą laiką nuversti kalnus ir viską kardinaliai pakeisti yra neįmanoma. Iliuzijas galime puoselėti, galime dėti dideles viltis, tačiau gauti greitą rezultatą – neįmanoma.

Todėl aš žiūriu į ilgalaikę perspektyvą. Tam ir kuriama lygos strategija, kad visi klubai dirbtų vieningai ir visi judėtų viena kryptimi. Aišku, kas dvejus trejus metus strategija gali būti koreguojama, adaptuojama, bet pagrindas turi išlikti.

– Jau užsiminėte, kad tvarkaraščio ypatumų išvysime ir artimiausiais metais. Kodėl toks, iš šono, lengvas klausimas sprendžiamas taip sudėtingai?

– Pagrindinis dalykas – tvarkaraštis turi būti sukurtas taip, kad būtų patogus vartotojui, tai yra žiūrovui. Ne komandoms, o žiūrovui. Būtent šiuo principu ir dirbame, tačiau iškart susiduriame su niuansais, kurie labai greitai mus pastato į vietą.

Mums sąlygas diktuoja internetinių teisių pirkėjai, kurie neretai įvardina ne tik rungtynių dienas, tačiau ir valandas. Aišku, mes galėtumėm į tai nekreipti dėmesio ir atsisakyti, tačiau tada lietuviško futbolo neliktų nei per futbolo.tv, nei per televiziją.

Šiandien A lyga dar nėra patrauklus produktas televizijai, kad ji investuotų. Būkime atviri, pridėtinės vertės A lyga televizijai kol kas nesukuria. Reikia nepamiršti ir infrastruktūros problemų. Pavyzdžiui, yra dvi komandos, kurios žaidžia viename stadione arba yra stadionų, kurie net neturi apšvietimo.

Tai yra niuansai, todėl sukamės iš padėties ir darome tai, ką galime daryti. Būsimo sezono preliminarus tvarkaraštis jau yra padarytas. Klubai jį jau matė.

– Tas tvarkaraštis sudarytas su „Šilu“?

– Taip. „Šilas“ planuoja žaisti A lygoje, tačiau galutiniam sprendimui prašė laiko iki Naujųjų metų. Jei taip atsitiktų, kad „Šilas“ apsigalvos, tai tą vietą užimtų kita komanda.

– Kuri?

– Šį klausimą spręs vykdomasis komitetas. Pakeitus formatą, į nuostatus nebuvo įtrauktas punktas, kas išliks ar kas pakils, jei kažkas atsisakys.

– Subjektyvu..

– Taip. Tai būtų vykdomojo komiteto išskirtinis sprendimas. Tačiau kol kas apie tai neverta kalbėti, nes šią dieną kitų metų pirmenybėse mes matome „Šilą“. Klubo direktorius prieš savaitę minėjo, kad komanda yra pasiruošusi žaisti A lygoje. Tikiuosi, kad tas sprendimas nepasikeis ir vykdomojo komiteto nariai šio klausimo spręsti neturės. Pažiūrėkime į kitą šio medalio pusę. Kaip kitai komandai, likus mėnesiui iki sezono pradžios, pranešti, kad ji turi teisę keliauti į A lygą? Juk žmonės turi ruoštis, planuotis.

– „Šilo“ istorija apipinta mitais. Nebijote įsileisti šios komandos?

– Neneigsiu, kad ta istorija LFF taurės varžybose nepatiko, tačiau baimės nėra. Tokių dalykų A lygoje nebus, nes jei bus – tai nebus komandos. Ir tai taikoma ne tik „Šilui“.

– Kitąmet Supertaurės dvikova prieš sezoną bus?

– Taip. Tai bus pirmoji oficiali dvikova, kurioje kaip ir šiemet susikaus „Žalgiris“ ir „Trakai“. Turbūt, kad rungtynės vyks „Sportimoje“, tad sezoną pradėsime toje pačioje vietoje su tais pačiais dalyviais. Pastarųjų metų lietuviška klasika (šypsosi).

– Šiemet daug klausimų sukėlė rungtynės vidury savaitės. Laikysitės to paties plano ir kitąmet?

– Bent jau vasarą – taip. Šiltuoju metų laiku klubai yra patenkinti žaisti savaitės viduryje. Be to, žaisti vien savaitgaliais negalime, nes paprasčiausiai neįtilptumėme į kalendorių. Tiesa, rungtynių savaitės vidury nebus tiek daug, kiek buvo praėjusiais metais.

– O kaip sezono pabaiga? Vėl tvarkaraštis bus ištemptas praktiškai iki gruodžio?

– Aš dar pernai buvau vienas iniciatorių, kad užbaigtumėme sezoną iki paskutinių rinktinės rungtynių. Puikiai suprantu, kad lapkričio pabaigoje pritraukti žmones į stadionus labai sunku, nes paprasčiausiai yra per šalta. Tačiau yra niuansų.

Tarkime, kad viena iš mūsų komandų patenka į Europos turnyro grupių varžybas. Gal tikimybė nedidelė, bet duok Dieve, kad taip atsitinka. Tada tos komandos sezonas truktų beveik iki gruodžio vidurio, o nacionalinis čempionatas seniausiai būtų pasibaigęs.

Kitas dalykas – žaidėjų atostogos. Jei mes sezoną baigiame lapkričio pradžioje, tai žaidėjai turėtų daugiau nei dviejų mėnesių pertrauką.

– Niekada per karjerą neteko tokios turėti?

– Ne (šypsosi). Reikia pripažinti, kad profesionaliam žaidėjui dviejų mėnesių atostogos yra per ilgos ir klubų vadovai tai supranta. Lygos siūlymas buvo užbaigti pirmenybes anksčiau, tačiau klubai nusprendė, jog turime žaisti iki lapkričio pabaigos.

– Ar yra aiškumų dėl kito sezono televizijos transliacijų?

– Sunku atsakyti į šį klausimą. Tikiuosi, kad jos išliks.

– O gali būti kitaip?

– Visko gali būti. Jei nepavyktų parduoti teisių. Dalykas mažai tikėtinas, bet įmanomas. Kol kas derybinis klausimas.

– O dėl laidos? Ar ji pasiteisino?

– Šiais metais Rimvydas laidą filmavo iš savo asmeninių lėšų. Tikėtina, kad kitąmet jos gali ir nebelikti. Nežinau, ar ši laida pasiteisino, ar galėjo būti kitas formatas. Turint 20 minučių laiko, kažkuo pakeisti formatą, nėra lengva. Buvo įdėta nemažai pastangų, laiko. Man norėjosi daugiau laiko skirti gilesnėms analizėms su ekspertų komentarais, išvadomis.

– Ar lietuviams tikrai to reikia?

– Manau, kad reikia. Dėl to, šiuo metu vedame derybas su „Instat“ skautingo kompanija, iš kurios pirktumėm paslaugas visiems klubams ir lygai. Mes ataskaitas su smulkia analize dėtumėme į savo tinklalapį. Kuo toliau, tuo labiau Lietuvoje skaičiai žmonėms tampa įdomesni. Šis faktas įrodo, kad einame profesionalumo link.

– Sutinkate su tuo, kad šiemet alyga.lt nebuvo tas puslapis, kuris rodytų profesionalumą?

– Labai skaudi tema. Buvo dedama daug vilčių į jį, o jis nefunkcionavo taip, kaip norėjome. Sutvarkyti puslapį yra vienas iš lygos prioritetų. Taip likti negali, nes tai yra lygos veidas. Jis turi būti visai kitoks.

– Netrūksta kalbų dėl būsimo A lygos direktoriaus. Jums pačiam, kuri kandidatūra priimtinesnė: Karolio Kalvaičio ar Artūro Gimžausko?

– Pirmiausia, noriu pasakyti, kad klubai gali išsikelti ir savo kandidatą, tad nebūtinai kandidatuos tik šis duetas. Mano nuomone, tiek Karolis, tiek Artūras galėtų būti labai geri direktoriai, bet šis klausimas bus atiduotas į klubų rankas.

– Ar labai netikėtas jums buvo Rimvydo Čekavičiaus pasitraukimas?

– Mes su Rimvydu apie tai buvome kalbėję gerokai anksčiau apie dalykus, kurie susiklostė lygoje. Jis pats parašė pareiškimą dėl atsistatydinimo. Kodėl taip padarė? Reikėtų klausti jo paties.

– Teisingai supratau, netikėta nebuvo?

– Man asmeniškai, ne. Apie tai mes jau buvome kalbėję.

– Įvardinkite kito sezono lygos prioritetus?

– Visų pirma, tai priklauso nuo rinkodaros ir nuo finansų. Norisi, kad judėtumėm į priekį, o finansiškai būtumėm ramūs ir užtikrinti. Kol kas mes tokiais nesame. Visi šie dalykai yra dėliojami.

Lyga susideda iš sportinės, komercinės ir socialinės pusės. Visomis kryptimis yra kur dirbti. Norėtųsi, kad komandos pasitemptų ir lyga taptų dar konkurencingesnė. Norėtųsi, kad Europoje klubai nebaigtų taip greitai sezono.

Kalbant apie komercinę pusę, tai norisi, kad lyga kurtų realią vertę klubams. Tai yra, pasibaigus sezonui, klubai iš lygos gautų kažkokias sumas pinigų, kurie palengvintų klubų gyvenimus. Suprantame, kad tie pinigai nebus kosminiai, bet jie turi būti.

Socialinių akcijų turi būti daugiau. Turime bendrauti su daugiau institucijų ir tokiu būdu savo produktą padaryti patrauklesnį nei jis buvo iki šiol.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių