Quantcast

Visą šį dešimtmetį vokiečius matysime besikaunančius dėl aukso?

  • Teksto dydis:

Iki 2020 m. vokiečiai pasirengę nuolat kovoti dėl aukso – tiek Europos, tiek pasaulio futbolo čempionatuose, mano sporto komentatorius Gediminas Reklaitis. Anot jo, Vokietijos rinktinė yra akivaizdžiai pasikeitusi. „Tai nebėra ta komanda, kuri visus žudo vien tik fizine jėga, tiesiog apibėgdama ar palauždama valia, kaip buvo ankstesniais laikais“, – pastebi G. Reklaitis.

Pasaulio futbolo čempionatas baigėsi vokiečių pergale, ir futbolo specialistai užsimena apie tai, kad ši rinktinė artimiausiais metais turėtų dominuoti pasaulyje. Pasak sporto komentatoriaus G. Reklaičio, pamatai dabartinei komandai buvo padėti dėti dar 2000 m., po fiasko Europos futbolo čempionate. Tuomet buvo iš esmės pertvarkyta jaunų futbolininkų rengimo sistema.

„Mes matome akivaizdžius rezultatus – Vokietija iš tikrųjų pasikeitusi. Tai nebėra ta komanda, kuri visus žudo vien tik fizine jėga ir tiesiog apibėgdama ar palauždama valia, kaip buvo ankstesniais laikais. Jie turi daugybę techniškų žaidėjų“, – LRT radijui sako G. Reklaitis. Tarp pastarųjų jis mini Mario Gotze (22 m.), Gerdą Mullerį (24 m.), Andre Schurrle (23 m.). Šiems žaidėjams esą dar nusimato pora pasaulio ir Europos čempionatų. „Manau, kad vokiečiai iki 2020 m. yra pasirengę nuolat būti tarp pretendentų kovoti dėl aukso“, – teigia G. Reklaitis.

Ilgametis Vokietijos rinktinės sirgalius, Kauno „Žalgirio“ vyriausiasis treneris Gintaras Krapikas tvirtina, kad ši rinktinė pagaliau subrendo titului. „Jie tikrai labai „vaikščiojo aplinkui“ – tai buvo pusfinalis, tai finalas, tai pusfinalis, tai finalas... Ir galų gale nuo pat pirmų rungtynių vienodai stipriai, bet užtikrintai komanda priėjo iki finalinių rungtynių ir užtikrintu įvarčiu vainikavo savo turnyrą“, – sako G. Krapikas, pridurdamas, kad ant savo marškinėlių nusipaišė 4-tą žvaigždę, simbolizuojančią ketvirtą pasaulio čempionų titulą.

Vokietijoje vyko „Nauji metai“

LRT radijo bendradarbės Vokietijoje Vidos Kaluzos teigimu, nors vokiečiai ir suprato, kad su Argentinos rinktine žaisti nebus lengva, tikėjosi pergalingos čempionato baigties, o tokios sulaukę labai džiaugėsi. „Pati buvau Berlyne ir žiūrėjau varžybas. Vyko „Nauji metai“: šaudė raketos, fejerverkai. [...] Visą naktį signalizuodami važiavo automobiliai, [...] gerbėjai vaikščiojo su Vokietijos trispalvėmis. Čia, kur gyvename, priešais darbininkai remontuoja namą. 7 valandą (punktualiai – kaip tikri vokiečiai) jie atėjo į darbą ir pradėjo dirbti. Bet su Vokietijos vėliava“, – pasakoja V. Kaluza.

Vis dėlto, anot jos, akimirkai vokiečiai buvo suabejoję būsima sėkme. Per pertrauką, pasibaigus pirmajam kėliniui, esą visi sunerimo, kad varžybos gali pakrypti į kitą pusę. „Net ir prezidentas Joachimas Gauckas, kuris kartu su kanclere Angela Merkel stebėjo varžybas Brazilijoje, po varžybų sakė visas jas drebėjęs ir nežinojęs, kas bus, bet tikėjosi, kad vokiečiai laimės. Žinoma, įtampa labai augo varžybų metu, nes vis daugėjo baudų ir negražių poelgių prieš vokiečius pačioje pabaigoje, kai Bastianui Schwensteigeriui kirto į veidą. Bet jis vis vien susiėmė ir žaidė net su ką tik susiūta siūle veide“, – sako LRT radijo bendradarbė Vokietijoje.

Žiniasklaida ir patys vokiečiai šį žaidėją labai gyrę: „jam buvo ir į kojas spirta, ir stumta, ir mušta, o jis vis tiek prisikėlė ir žaidė už Vokietijos komandą.“ Taip pat visi džiaugėsi vokiškuoju Messi vadinamu M. Gotze, kuris auksiniu įvarčiu esą net įrodė esąs geresnis už Lionelį Messi. Tačiau V. Kaluza pabrėžia, kad vokiečiai gerbia visą komandą, ne kažkurią vieną jos žvaigždę.

Vokietijoje kalbama apie tai, kad iškovota pergalė yra dešimties metų darbo vaisius. Prieš dešimt metų, kai Vokietijos rinktinę ėmėsi treniruoti Jurgenas Klinsmannas (dabartinis Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) treneris) ir jo asistentas Joachimas Loewas, ši labai pasikeitė.

„Jie surinko labai gerą ir labai jauną komandą. Yra ir šiek tiek vyresnių žaidėjų, pavyzdžiui, Miroslavas Klose, kuriam jau 36-eri. [...] Tačiau kiti žaidėjai, tokie kaip Mesutas Ozilis, Sami Khedira, [...] yra jauni. [...] Žinoma, tikimasi, kad, jei jau dabar jie pasiekė viršūnę, laimėjo pasaulio futbolo čempionatą, tai kas bus už ketverių metų... Visi jau žvelgia į už dvejų metų vyksiančias Europos čempionato varžybas. Gal galima ir toliau kažko tikėtis iš vokiečių?“ – svarsto V. Kaluza.

Sekmadienį pasibaigė mėnesį trukęs pasaulio futbolo čempionatas. Po įtemptos kovos su Argentinos komanda, po pratęsimo pergalę rezultatu 1:0 išplėšė Vokietijos futbolininkai, o lemtingą auksinį įvartį 113 minutę įmušė 22 metų puolėjas M. Gotze. Futbolo specialistai finalo kovos baigtį vadina istorine, nes iki šiol jokiai Europos komandai nėra pavykę triumfuoti Lotynų Amerikoje.


Šiame straipsnyje: futbolasfutbolas2014vokietija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių