Pereiti į pagrindinį turinį

Ar vilniečiai po „Žalgirio“ nokdauno sugebės atsitiesti?

2013-05-02 12:00
Ar vilniečiai po „Žalgirio“ nokdauno sugebės atsitiesti?
Ar vilniečiai po „Žalgirio“ nokdauno sugebės atsitiesti? / Tomo Raginos nuotr.

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai jau pirmoje Lietuvos krepšinio lygos (LKL) finalo serijos dvikovoje pasiuntė aiškią žinią visiems savo kritikams. Šalies čempionai nelinkę juokauti ir apginti titulą bandys kiek įmanoma greičiau.

Varžovams – jokių šansų

Pirmoji LKL superfinalo dvikova Kauno „Žalgirio“ arenoje nebuvo intriguojanti. Žalgiriečiai savo galingu žaidimu nuo pat pirmųjų minučių nepaliko Vilniaus „Lietuvos rytui“ jokių šansų. Joano Plazos auklėtiniai pirmavo nuo pirmosios dvikovos minutės iki finalinės sirenos – 88:73.

Mačo išvakarėse į laikinąją sostinę atvykę vilniečiai buvo priversti nuryti karčią piliulę. Panašų antausį gavo ir nemažai krepšinio specialistų, kurie LKL finalo serijos išvakarėse svaičiojo apie suprastėjusią „Žalgirio“ sportinę formą ir Vilniaus klubo atgimimą.

Pirmosios dvikovos didvyriais tapo Mindaugas Kuzminskas ir Oliveris Lafayettas. Įspūdingą formą demonstruojantis puolėjas buvo tiesiog nesulaikomas aikštelėje, nors visą antrą kėlinį komandos draugų žaidimą stebėjo nuo atsarginių suolo. Amerikietis įsmeigė net keturis tolimus metimus ir labai prisidėjo prie „Žalgirio“ spurto antrajame kėlinyje.

Prieš didžiąją pertrauką švieslentėje degė skaičiai, liudijantys, kad šeimininkai yra visa galva pranašesnis už savo oponentus – 56:34. Antroje rungtynių pusėje „Žalgiris“ apsukas kiek sumažino, tačiau solidus pranašumas niekam nekėlė abejonių.

Ragina neatsipalaiduoti

Šiandien abi komandos į akistatą stos dar kartą Vilniuje. Pirmas žingsnis žengtas, tačiau kauniečiai atsipalaiduoti dar negali.

„Serijoje išsiveržėme į priekį, tačiau privalome nesustoti. Jei norime laimėti šį finalą, mums dar reikia gerokai patobulėti. Pirmajame mače buvo epizodų, kai leidome varžovams priartėti. Taip pat turime geriau kovoti dėl kamuolių gindamiesi ir žaisti agresyviau“, – nepaisant įtikinamos pergalės rimtai kalbėjo J.Plaza.

Ispanas neslėpė, kad pagrindinė pergalės priežastis buvo sėkmingai išnaudota priekinė linija. Krepšinio specialistai vienareikšmiškai pripažįsta, kad „Žalgirio“ aukštaūgiai yra visa galva pranašesni už savo oponentus, o Vilniaus ekipą šioje serijoje gali išgelbėti tik netikėtos snaiperių salvės.

„Akivaizdus skirtumas žvelgiant į statistiką yra tas, kad varžovai dažniau prasižengė. Stengėmės dažniau perduoti kamuolius savo aukštaūgiams. Toks buvo mūsų tikslas. Dabar turime užmiršti šią pergalę, pravėdinti galvas. Ketvirtadienį “Lietuvos rytas„ žais savo aikštėje ir kovos dar galingiau“, – rimtam egzaminui ruošėsi J.Plaza.

Suklupo tik kartą

Galingas startas finale tikrai dar nieko negarantuoja. Per LKL istoriją buvo penki sezonai, kai pirmąją serijos dvikovą laimėjusi komanda galiausiai kapituliavo. Tiesa, žalgiriečiai ant tokio grėblio buvo užlipę tik kartą – 2000-ųjų finale jie laimėjo pirmąjį mačą prieš „Lietuvos rytą“, tačiau po to pralaimėjo tris.

Po du kartus LKL finalo seriją pergalėmis pradėjo, bet vėliau įgytų pozicijų neišlaikė Kauno „Atletas“ (1994 ir 1996 m.) ir „Lietuvos rytas“ (2001 ir 2008 m.)

„Smagu, kad laimėjome, tačiau seriją sudaro keturios pergalės. Tai tik pirmas žingsnelis titulo link. Šis laimėjimas kol kas dar nieko nereiškia. Dabar tikiuosi, kad nesustosime. Kitos rungtynės – Vilniuje ir ten taip pat stengsimės kovoti dėl pergalės“, – teigė vieną geriausių savo mačų šį sezoną sužaidęs M.Kuzminskas.

Puolėjas per 24 minutes pelnė 22 taškus, atkovojo ir perėmė po 4 kamuolius, vos sykį suklydo ir surinko 31 naudingumo balą.

Vilniečių stovykloje – nerimas

Prieš pirmąją serijos dvikovą sostinės klubo stovykloje vyravo pakilios nuotaikos. Buvo skaičiuojamos Dirko Bauermanno iškovotos pergalės ir pabrėžiama, kad vokietis, stovėdamas prie „Lietuvos ryto“ vairo, nepatyrė dar nė vienos nesėkmės.

Vis dėlto antradienio vakarą viskas pasikeitė. Reiklusis D.Baurmannas triuškinamai pralaimėjo taktinę dvikovą savo oponentui iš Ispanijos, o auklėtiniai patyrė triuškinamą psichologinį smūgį, po kurio bus labai sunku atsitiesti.

„Jie sužaidė labai gerai. Kai varžovai taip pataiko, labai sunku žaisti ir juos nugalėti. Pirmoje rungtynių pusėje “Žalgiris„ pataikė sudėtingus metimus ir dvitaškius metė 56 proc. tikslumu. Neturime laiko analizuoti varžovus visą savaitę, nes jau po dviejų dienų vėl reikės kilti į kovą. Tikiu, kad antrajame mače pamatysite visai kitą komandą, kadangi “Lietuvos rytas„ negali suklupti dukart paeiliui“, – įkvėpti savo komandą bandė D.Bauermannas.

„Jie pervažiavo mus kaip tankas, – daug daugiau pesimizmo po pirmųjų rungtynių skambėjo iš Mindaugo Katelyno lūpų. – Labai prastai gynėmės, o varžovus uždegė įspūdingas O.Lafayette‘o žaidimas.“

„Svarbiausia, kad kuo greičiau ši serija baigtųsi ir mes turėtume daugiau laiko pasirengti VTB Vieningosios lygos atkrintamosioms varžyboms. Tik tokios šiuo metu yra žalgiriečių mintys“, – lengvo gyvenimo savo varžovams ir per antrąją dvikovą nežadėjo Kšištofas Lavrinovičius.

Pirmajame mače, susidūrus su Renaldu Seibučiu, jam buvo prakirstas antakis, tačiau ši trauma nesutrukdys puolėjui išbėgti ant parketo ir per antrąjį mačą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų