Pereiti į pagrindinį turinį

Golfas grįžta į olimpinių sporto šakų šeimą

2009-10-24 10:11
Perspektyva: 2016 m. olimpiados atrankos varžybose turėtų dalyvauti ir Lietuvos golfo žaidėjai.
Perspektyva: 2016 m. olimpiados atrankos varžybose turėtų dalyvauti ir Lietuvos golfo žaidėjai. / AFP nuotr.

Golfas dar nebuvo oficialiai sugrąžintas į olimpinių sporto šakų šeimą, kai Lietuvoje susirūpinta būsimaisiais olimpiečiais.

IOC žingsnis nenustebino

Spalio 9-ąją Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) nutarė įtraukti golfą į 2016 metų vasaros olimpinių žaidynių programą.

"Mums tai buvo džiugi žinia, nors neabejojau, kad IOC sprendimas golfo bendruomenei bus palankus", – sakė dienraščiui Lietuvos golfo federacijos (LGF) prezidentas Rolandas Dovidaitis.

Golfas jau buvo žaidžiamas 1900 ir 1904 m. olimpiadose. Šį kartą siūloma žaidynėse rengti 72 duobučių varžybas vyrams ir moterims – po 60 dalyvių abiejose kategorijose.

"Jei šiandien prasidėtų atranka į Rio de Žaneiro olimpiadą, mūsų šalis tikrai turėtų savo atstovą. O po penkerių ar šešerių metų, kai bus pats priešolimpinis įkarštis? Manau, taip pat, nes tarp dabartinių jaunųjų golfo žaidėjų yra talentingų merginų ir vaikinų", – tvirtino LGF vadovas.

Kuria golfo klases

R.Dovidaitis turi pagrindą būti optimistas – LGF anksčiau, nei IOC atvėrė duris golfui, pradėjo įgyvendinti projektą, kuris, kaip tikimasi, padės ateityje išugdyti tarptautinio lygio žaidėjų.

Projekto globėjas yra didelis golfo mėgėjas Lietuvos Prezidentas Valdas Adamkus, lietuvių iniciatyvą remia legendinis Škotijos karališkasis ir senasis Šv. Andrejaus golfo klubas ("Royal and Ancient Golf Club of St.Andrews", arba tiesiog "R&A"), konsultuoja Profesionalų golfo asociacija (PGA) ir kitos tarptautinės organizacijos.

LGF nusprendė bendradarbiauti su šalies bendrojo lavinimo mokyklomis, kad golfas būtų įtrauktas į pasirenkamų sporto šakų sąrašą.

Vien šiais metais keliose Lietuvos didžiųjų miestų mokyklose, pirmiausiai Kaune, bus pradėtas įvadinių golfo pamokų ciklas. LGF rūpinasi būtina įranga ("Snag golf"), metodine YMG ("Young Masters Golf" – jaunųjų golfo meistrų) medžiaga specializuotoms golfo klasėms, apmokys kūno kultūros mokytojus, organizuos vasaros stovyklas, varžybas.

Pirmoji metodinė golfo klasė jau įkurta Kauno S.Nėries vidurinėje mokykloje.

Pakeitė skeptikų nuomonę

Praėjusią savaitę Lietuvoje viešėjo vienas YMG programos autorių – "R&A" profesionalus golfo žaidėjas ir mokytojas Christopheris Smithas.

"R&A" yra 1744-aisiais Edinburge įkurto pirmojo pasaulyje golfo klubo "Leitho garbioji Edinburgo golfininkų kompanija" ("Honourable Company of Edinburgh Golfers in Leith") taisyklių perėmėjas. Dabar "R&A" – viena įtakingiausių pasaulyje golfo organizacijų.

Ch.Smithas atvežė "Snag golf" įrangą ir surengė seminarus Lietuvos kūno kultūros akademijoje (LKKA), Kauno "Aušros" gimnazijoje bei J. ir P.Vileišių vidurinėje mokykloje, pratybas Vilniaus "Le Meridien" golfo lauke "The V club".

"Iš pradžių kūno kultūros mokytojai, LKKA golfo specializantai atsargiai, kai kurie netgi skeptiškai žiūrėjo į mūsų projektą, tačiau po seminarų jų nuomonė pasikeitė. Jau parengėme golfo pamokų, kurias mokyklose pradėsime artimiausiu metu, tvarkaraštį", – papasakojo LGF direktorė Aušra Ribikauskienė.

"Viliuosi, kad netrukus sulaužysime stereotipą, kad golfas yra tik išrinktųjų, turtuolių žaidimas", – įsitikinęs R.Dovidaitis.


Nuomonės

Tigeris Woodsas (JAV), pasaulio reitingo lyderis nuo 2005-ųjų:

"Golfas – labiausiai kosmopolitinė sporto šaka. Tai, kad šis žaidimas įtrauktas į olimpinių žaidynių programą, yra didelis impulsas pirmiausia mažosioms šalims, kurios neseniai pradėjo kurti golfo piramidę ir daug dėmesio skiria jam plėtoti. Jei iki 2016-ųjų nebaigsiu karjeros, būtinai dalyvausiu žaidynėse."

Colinas Stuartas Montgomerie (Škotija) aštuoniskart geriausias Europos golfo žaidėjas:

"Mane sužavėjo Tarptautinio olimpinio komiteto sprendimas. Aš, kaip ir visi golfo profesionalai bei mėgėjai, didžiuojuosi tapęs progresyvaus proceso dalimi. Kita vertus, golfui suteiktas didelis kreditas – mes turėsime pateisinti lūkesčius. Neabejoju, kad tai padarysime."

George'as O'Grady's, Europos golfo asociacijos (EGA) vykdomasis direktorius:

"Olimpinės žaidynės golfo žaidėjams bus išskirtinė siekiamybė, skatins kopti į meistriškumo viršūnes. Net mažiausias klubas turės svajonę – iškovoti teisę turėti savo atstovą olimpiadoje. Viliamės, kad gausės ne tik golfo mėgėjų gretos – tikimės naujų tvirtų ryšių biznio pasaulyje."

Rolandas Dovidaitis, Lietuvos golfo federacijos (LGF) prezidentas:

"Golfo bendruomenė nuosekliai ir kryptingai siekė šio tikslo. Sporto šakos populiarumas, investicijos į ją ir autoritetingas, įtakingas elektoratas seniai atkreipė Tarptautinio olimpinio komiteto dėmesį. Būti olimpinėje šeimoje – didelis privalumas ir koziris."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų