Pereiti į pagrindinį turinį

Pergalės subrandino naujas viltis

2010-08-06 09:48
Pagerbė: Europos čempionų komandos žaidėjai, treneriai ir personalas buvo pagerbti Kūno kultūros ir sporto departamente.
Pagerbė: Europos čempionų komandos žaidėjai, treneriai ir personalas buvo pagerbti Kūno kultūros ir sporto departamente. / Alfredo Pliadžio (Fotodiena) nuotr.

Europos aštuoniolikmečių čempionais tapusiems Lietuvos krepšininkams dar sunku patikėti savo sėkme, bet į ateinantį sezoną jie žvelgia su naujais lūkesčiais.

Laukia skambučių

Jauni, tituluoti, ambicingi – auksinė Lietuvos krepšinio karta, praėjusį sekmadienį prie tauriausių Europos jaunučių (iki 16 metų) čempionato medalių pridėjusi žemyno jaunių (iki 18 metų) čempionų taurę, rengiasi nesustoti ir prasidėjus klubiniam sezonui.

Ilgai mėgautis pirmenybėse Vilniuje užklupusia šlove daugelis čempionų neturės galimybės: krepšininkai rengiasi treniruočių stovykloms ir laukia savo agentų skambučių.

Praėjusiais krepšinio metais tik trys jaunių rinktinės žaidėjai atstovavo vyrų komandoms Lietuvos krepšinio lygoje (LKL): Jonas Valančiūnas sezono viduryje papildė Vilniaus "Lietuvos rytą", ilgą laiką traumą gydęsis Vytenis Čižauskas padėjo Kauno "Aisčiams", o Tadas Maželis atliko epizodinį vaidmenį Klaipėdos "Neptūno" komandoje. Po triumfo Europos pirmenybėse ne vienas krepšininkas ruošiasi praverti duris ir į profesionalųjį sportą.

"Vis dar sapnuoju tai, kas įvyko. Čempionatas mums pridėjo labai daug patirties, padėjo subręsti. Manau, kad visi komandos žaidėjai jau yra pasirengę vyrų krepšiniui. Visi mes norime kilti aukštyn, eiti į priekį", – tikino rinktinės žaidimui aikštėje vadovavęs įžaidėjas V.Čižauskas.

Į aukštesnę lygą

Vilniaus "Akademijos" komandos garbę Nacionalinėje krepšinio lygoje praėjusį sezoną gynęs Dovydas Redikas nesitiki rugpjūtį sugrįžti į tą pačią ekipą. Gynėjas mėgins patekti į LKL rungtyniaujantį klubą.

"Nežinau, kur žaisiu, bet tikrai Lietuvoje. Išvykti į užsienį – tolesnės ateities planas. Reikia kopti į viršų, siekti aukštesnių tikslų. Kur bus geresnis pasiūlymas, geresnės sąlygos, ten ir važiuosiu", – sakė vienas jaunių rinktinės lyderių.

D.Redikas neabejojo, kad čempioniškas Lietuvos komandos pasirodymas Vilniuje neprasprūdo pro klubų atstovų akis. Krepšininkas prisipažino dabar ir pats sulaukiantis kur kas didesnio dėmesio.

"Čempionatas pridės pliusų kiekvienam žaidėjui. Klubų skautų Vilniuje buvo labai daug – kiek girdėjau, šimtai. Net nesupratau, iš kur jų tiek suvažiavo, bet tikrai malonu, kai tave stebi, aptaria", – kalbėjo D.Redikas.

11 taškų per rungtynes jaunių pirmenybėse rinkęs žaidėjas teigė atostogausiantis savaitę ar dvi: "Po truputį reikia įsivažiuoti. Greitai prasidės sezonas, reikės galvoti apie treniruočių stovyklas. Kol kas visi stengiamės išvažiuoti pas tėvus, į kaimą, atsipalaiduoti, pamiršti nuovargį ir traumas. Bet namie prie televizoriaus tikrai nesėdžiu, bėgioju krosą, atlieku pratimus, pamėtau į krepšį."

Svarsto pasiūlymus

Dar trumpesnis bus V.Čižausko poilsis po čempionato. "Atostogos jau eina į pabaigą – paskutinės dienos. Netrukus man turi paskambinti, reikės važiuoti", – kalbėjo gynėjas.

V.Čižauskas negalėjo pasakyti, ar kitą sezoną toliau vilkės "Aisčių" aprangą, tačiau užsiminė, kad rudenį gali atsidurti ir naujoje komandoje. Nepaisant iškovoto aukso medalio, vienas kertinių trenerio Kazio Maksvyčio komandos žaidėjų nesijautė itin laimingas dėl to, kaip jam asmeniškai pavyko pasirodyti čempionate.

"Tikiuosi, kad viskas išeis į gera. Tačiau man asmeniškai čempionatas nebuvo labai puikus. Tikrai nepavyko parodyti paties geriausio žaidimo, bet, žinoma, svarbiausia, kad laimėjo komanda", – svarstė daugiausia rezultatyvių perdavimų (vidutiniškai 5,7 per mačą) tarp visų čempionato dalyvių atlikęs įžaidėjas, susilaukęs priekaištų dėl pernelyg didelio klaidų skaičiaus.

Tolesnės karjeros stotelės kol kas nežino ir antrasis jaunių komandos įžaidėjas Renaldas Simanavičius. Kaunietis vylėsi jau išaugęs "Žalgirio-Sabonio mokyklos" marškinėlius, bet neatmetė galimybės dar metus žaisti laikinosios sostinės talentų kalvės ekipoje.

"Turiu nemažai pasiūlymų, stengsiuosi išsirinkti patį geriausią. Pasitarsiu su tėvais, savo agentu. Gali būti visko", – mįslingai kalbėjo R.Simanavičius.

185 cm ūgio krepšininkui Vilniuje kai kuriose rungtynėse pavyko ištrūkti iš V.Čižausko šešėlio. "Įspūdžiai po pirmenybių – patys nuostabiausi. Dar nesuprantu, kas įvyko, bet nuolat galvoju apie tai. Pagal man skirtą žaidimo laiką esu patenkintas tuo, kaip pasirodžiau. Manau, kad trenerių nenuvyliau, ir tai bus privalumas siekiant tolesnės karjeros", – aiškino įžaidėjas.

Paklaustas, apie kokią komandą svajoja, R.Simanavičius neabejojo: "Kaip tikro kauniečio, mano svajonė yra žaisti Kauno "Žalgiryje". Ateityje norėčiau ją įgyvendinti."


Pagerbė valdžia

Ketvirtadienį Europos čempionės jaunių komandos žaidėjai, treneriai ir personalas buvo pagerbti Kūno kultūros ir sporto departamente (KKSD). Vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis ir KKSD generalinis direktorius Klemensas Rimšelis įteikė rinktinės atstovams medalius už sporto pergales.

"Svarbiausia, kad kuo daugiau jūsų įsilietų į didįjį krepšinį. Esame maža tauta, todėl negalime sau leisti prarasti nė vieno krepšininko. Norėčiau netolimoje ateityje matyti jus vyrų rinktinėje", – kostiumais pasipuošusiems žaidėjams kalbėjo Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas Vladas Garastas.

Prieš tai jaunių rinktinė buvo pagerbta ir Seime.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų