Pereiti į pagrindinį turinį

Po kovų krepšinio aikštėse – naujos žilos sruogos trenerių galvose

2010-09-18 10:55
Ramybė: K.Kemzūra buvo vienas ramesnių pasaulio čempionato strategų, nors emocijos kartais prasiverždavo.
Ramybė: K.Kemzūra buvo vienas ramesnių pasaulio čempionato strategų, nors emocijos kartais prasiverždavo. / Roberto Dačkaus (Fotodiena) nuotr.

Vieni keikėsi ir stumdėsi, kiti juokėsi ir maivėsi, treti kentė užsisklendę savyje. Dvi krepšinio savaitės Turkijoje gerokai patampė planetos pirmenybių dalyvių trenerių nervus.

Vaikšto peilio ašmenimis

"Sunkiausia buvo pakelti didžiulę atsakomybę. Ačiū vyrams, kurie rėmė pečius man į nugarą, o aš sėmiausi tvirtybės iš jų", – po Lietuvos krepšinio rinktinės triumfo pasaulio čempionato mažajame finale ištarė vyriausiasis treneris Kęstutis Kemzūra.

Jam, kaip ir kitų komandų vairininkams, teko šešiolika dienų vilkti pragarišką jungą, kiekviename žingsnyje balansuojant tarp tautos paniekos ir neblėstančios šlovės.

"Atlaikyti tą stresą gali tik kosmonautas, poetas ar dar kas nors, bet tikrai ne normalus žmogus", – 1diena.lt teigė treneris Antanas Sireika, praeityje per penkerius metus Lietuvos rinktinės stratego poste vadovavęs komandai olimpinėse žaidynėse, Europos ir pasaulio čempionatuose.

"Tas dvi savaites nebejauti nieko aplinkui, lyg kabėtum ore. Vienintelė mintis – ar viską padarei. Tenori būti vienas ir nieko nematyti, su niekuo nebendrauti, nes kiekviena kibirkštėlė gali sukelti sprogimą", – trenerių būseną per visai šaliai svarbias varžybas prisiminė A.Sireika.

Turkijoje rinktinių dirigentams taip pat teko pereiti psichologinę skaistyklą, o milžinišką įtampą, per rungtynes išsiverždavusią emocijų vulkanu, kiekvienas tramdė savaip.

Pyko ir linksmuoliai

Olimpinė ramybė ir pabrėžtinas šaltakraujiškumas, o kartu nematoma vidinė kova su savo mintimis – taip su spaudimu mėgino susidoroti K.Kemzūra.

Panašiai elgėsi planetos čempionės JAV komandos strategas Mike‘as Krzyzewskis. Mandagus ir konfliktų vengiantis specialistas buvo dėmesingas visiems bei kiekviena proga kartodavo, kad jo komanda nėra išskirtinė, nors amerikiečiai Stambule ir buvo apsistoję atskirai nuo kitų pirmenybių dalyvių.

Ne mažiau komunikabilus už tautietį yra ir Rusijos rinktinės vyriausiasis treneris Davidas Blattas, tačiau grupių etape šios šalies žiniasklaida išvedė iš kantrybės linksmų plaučių strategą.

"Jūs, žurnalistai, tikrai esate iš Rusijos, kuriai mes atstovaujame? Netikiu. Apie mane galite rašyti viską, ką norite, – rusiškų laikraščių aš neskaitau. Be to, jūs manęs ir neperkąsite: mano oda storesnė už krokodilo. Bet mano žaidėjus jūs tikrai užknisote", – blankiu rinktinės žaidimu pirmajame etape nepatenkintiems žurnalistams tiradą rėžė D.Blattas, po pasaulio čempionato palikęs Rusijos nacionalinę komandą.

Vos nesusimušė

Kol pirmenybės nebuvo pasibaigusios, Serbijos ekipos dirigentas Dušanas Ivkovičius vengė aštrių komentarų. Po dramatiško pralaimėjimo pusfinalyje čempionato šeimininkams turkams treneris iš paskutiniųjų mėgino sutramdyti abejotinų teisėjų sprendimų įkaitintas emocijas.

Vis dėlto 1diena.lt pasiteiravus, ar po tokio šoko dar įmanoma nuteikti su ašaromis akyse aikštę palikusius auklėtinius rimtai kovai dėl bronzos apdovanojimų, D.Ivkovičius pratrūko: "Ko jūs klausiate?! Juk tai pasaulio čempionatas, o aš esu treneris ir padarysiu viską, kad kovotume dėl medalių. Taškas."

Vis dėlto po mažojo finalo serbas pripažino, kad nokdaunas pusfinalyje pakirto komandą, ir ilgai siuntė prakeiksmus Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) vadovybei bei teisėjams.

Dar karščiau į įvykius reagavo Kinijos nacionalinės komandos treneris iš JAV Bobas Donewaldas, kurį įsiutino Sinano Erdemo arenos apsaugos darbuotojai. Po pralaimėjimo aštuntfinalyje Lietuvos rinktinei pastarieji kažkodėl nenorėjo praleisti į ekipos drabužinę vieno iš B.Donewaldo asistentų. Įtūžęs amerikietis aprėkė apsaugininką ir vos nekibo jam į atlapus.

Prastos nuotaikos B.Donewaldas po mačo atėjo ir į spaudos konferenciją. Kinų žurnalisto klausimo dėl nerezultatyvaus komandos lyderio Yi Jianliano žaidimo sulaukęs specialistas atsakė trumpai: "Atsiknisk."

Pakerėjo vertėja

Tikra spaudos konferencijų žvaigžde tapo Turkijos komandą ant antrojo apdovanojimų pakylos laiptelio atvedęs Bogdanas Tanjevičius. Patyrusio 63-ejų trenerio veide nuotaikos mainėsi kaip kaleidoskope.

"Myliu ją. Kiekvieną kartą ji išverčia daugiau, nei pasakau", – šelmiškai suėmęs už rankos prelegentų komentarus į turkų ir anglų kalbas vertusią merginą rausti privertė specialistas.

Po solidžios pergalės aštuntfinalyje prieš prancūzus šios šalies žurnalistui paklausus Turkijos komandos gynėjo Endero Arslano, ar jis tikėjęsis taip lengvai pranokti oponentus, B.Tanjevičius be skrupulų nutraukė beišsižiojantį savo auklėtinį.

"Lengva pergalė? Aš žinau, kas yra lengva. Lengvas klausimas – lengvas ir atsakymas. Jei neturi rimtų klausimų, geriau neklausk nieko ir leisk mano žaidėjui eiti", – susierzinimo neslėpė turkų vairininkas.

Nervus B.Tanjevičius atpalaidavo po paskutiniųjų čempionato rungtynių: "Jaučiuosi puikiai, kaip viso pasaulio, išskyrus JAV, čempionas. Tai malonu."

Libano rinktinės vyriausiasis treneris Tabas Baldwinas šmaikštauti neturėjo kada – parengti savo ekipos žaidimo planą ir varžovų analizę jam padėjo vos du pagalbininkai. "Turbūt miegu mažiausiai iš visų čempionato dalyvių", – neslėpė krepšinio specialistas, dar tik įpusėjus pirmenybėms teisingai nuspėjęs, kad lietuviai iškops į varžybų pusfinalį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų